Yaklaşık 200 bilim insanın katıldığı ve 50 kişinin konuşmacı olarak yer aldığı sempozyumda, kanser vakalarının da bulunduğu 4 ameliyat canlı yayında gerçekleştirilecek -GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün: ''Türkiye'de ilk kez bu sempozyum düzenleniyor''

Başta üroloji olmak üzere çeşitli alanlarda robotik cerrahiyi başarılı ile uygulayan Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), alanda ilk uygulamaları yapan yabancı hekimlerle ile Türk hekimleri ''Jinekolojik Robotik Cerrahi Sempozyumu'nda bir araya getirdi. Jinekoloji alanında robotik cerrahi ile ilgili yaklaşık 200 katılımcının yer aldığı sempozyumda, bu alanda ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi cerrahların tecrübeleri aktarılacak ve robotik cerrahi ile canlı ameliyatlar yapılacak.

GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sağlık hizmeti ve tıp eğitimi alanında GATA'nın önderlik ettiğini belirterek, tıbbın her gün kendini yenilediğini ve avantaj sağlayan uygulamaların da benimsendiğini söyledi. GATA olarak 110 yıldır tıpta son teknolojiyi yakından takip ettiklerini ve başarılı uygulamalara imza attıklarını ifade eden Ergün, Türkiye'de de üniversite hastaneleri içinde robotik cerrahiyi ilk uygulayan hastaneler içinde yer aldıklarını belirtti. Ergün, ''GATA, Türkiye'de robotik cerrahi ile jinekolojik ameliyatları yapan ilk üniversite hastanesidir. Bunun dışında robotik cerrahi yapılan vaka sayısında da Türkiye'de sayısında da önemli bir kuruluşuz '' dedi.

Bu uygulamaya öncülük etmekten gurur duyduklarını vurgulayan Ergün, robotik cerrahinin dünyada yaklaşık 2 bine yakın merkezde üroloji, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, kalp damar hastalıkları, kulak burun boğaz ve göğüs cerrahisinde başarı ile uygulandığını dile getirdi.

Ergün, jinekolojik robotik cerrahi sempozyumunda da bir ilke imza attıklarına dikkati çekerek, ''Türkiye'de ilk kez bu sempozyum burada düzenleniyor'' dedi. Bu uygulamaları dünyada ilk kez gerçekleştiren yabancı bilim insanlarının Türk hekimlerle buluştuğu sempozyumda, İsveç ve ABD gibi ülkelerden gelen alanda öncü hekimlerin tecrübelerinin paylaşılacağını ifade etti. Ergün, sempozyuma yaklaşık 200 bilim insanın katılacağını ve 50 kişinin de konuşmacı olarak yer alacağını anlatarak, iki gün sürecek sempozyum boyunca kanser vakalarının da bulunduğu 4 ameliyatın da canlı yayında gerçekleştirileceğini, katılımcıların izleyebileceğini belirtti.

''Hasta memnuniyeti oldukça yüksek''

Sempozyum Başkanlarından GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müfit Yenen de robotik cerrahi sisteminin kendi başına bir şeyi başarmadığını, cerrahın deneyim ile birlikte becerisini ve yapabileceklerini artıran bir sistem olduğunu dile getirdi. Yenen, bu teknikle, hastanın karnının açılmadan, çok daha kısa sürede iyileşme olanağı sağladığını, alanın üç boyutlu olarak görüntülenebildiğinden daha detaylı çalışabilme fırsatının yakalandığını, ameliyatta daha az kan kaybı yaşandığını, ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı çekildiğini ve sosyal yaşama daha hızlı kavuşulabildiğini anlattı.''Ulaşılamayan noktalara çok daha ulaşılması sağlanıyor ve el bileğinin yapamadığı hareketler robotun kolu ile gerçekleştirilebiliyor'' diyen Yenen, bunun da komplike ameliyatlarda başarı şansını artırdığını, komplikasyon oranlarını düşürdüğünü vurguladı.

Sempozyumun Başkanlarından GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Murat Dede ise GATA'da Ocak 2011'di ilk jinekolojik ameliyatı yaptıklarını, bir hastanın rahmini aldıklarını söyledi. Bugüne kadar 27 ameliyat gerçekleştirdiklerini dile getiren Dede, ''Bunların 10'u jinekolojik kanserlerdi. Sonuçlarına bakıldığında hasta memnuniyeti oldukça yüksek. Kozmetik sonuçları da diğer ameliyatlara göre oldukça iyi'' dedi.

Dede, bu teknolojinin uygulandığı ilk rahim ameliyatlarında sürenin 250 dakika kadar sürerken, bugün yaklaşık 60 dakika sürdüğünü vurguladı. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhhaba benim gözüm askeriyede bozuldu ceza evinde görev yapiyirum mahkumu hastaneye götürürken tesadüfen göz doktorunda hamkumla bende yazıları okuy... devamı