Gebelikte anne adayının vücudu çok miktarda glikozla başa çıkmak zorundadır. O glikozu hücrelere sokacak bir madde gerekmektedir. Alınan glikozu vücuda dağıtacak olan madde insülindür. İnsülinin görevi, aldığı glikozu eşit olarak dokulara dağıtmak, yani organlara paylaştırmaktır.
Anne adayının vücuduna kan şekeri geldiği zaman, eğer insülin üretiminde bir sorun varsa, bu şeker olduğu gibi kanda kalır, dokulara dağıtılamaz. Eğer anne adayının insülin üreten mekanizmasında önceden gelen bir sorun varsa, fazladan gelen kan şekeriyle başa çıkamaz ve bu durumda gebelik şekeri oluşur. Anne adaylarının yüzde 95’nin vücudu, bu fazladan gelen kan şekeriyle kolaylıkla başa çıkabilmektedir.
VİDEO: GEBELİKTE ŞEKER HASTALIĞI
Pankreas bezinden salgılanan insülin, bu şekeri ihtiyaca göre organlara dağıtmaktadır. İleri yaşta hamile kalan, çoğul gebelik taşıyan, polikistik over denilen yumurtlama bozukluğu hastalığı olan, ailesinde yaygın şekilde şeker hastalığı bulunan anne adaylarında, pankreas bezi yeterince insülin üretememekte ya da üretilen insülin dokular tarafından tanınmadığı için o fazladan kan şekeri kanda kalmaktadır. Böylece gebelik şekeri ya da gestasyonel diyabet denilen durum ortaya çıkmaktadır.
Bebeğiniz İçin Gebelik Şekerinizi Tedavi Ettirin
Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK
Ciltte Beyaz Noktaların Nedenleri. hocam bu makaledeki gibi beyaz lekeler oluştu kaşınıyor da ne önerirsiniz? ... devamı
Hamilelikte Neden Çay Ve Kahve Önerilmez?
Doğum Hüznü Psikiyatrik Bir Sorun Mudur?
Hamilelikte Kramplara Yol Açan Etkenler Nelerdir?
Çocuğunuz Olmuyorsa Tiroit Hastası Olabilirsiniz
Fetal Alkol Sendromu