- İçindekiler
- Gebelik ve Balık
- Neyi Yemek Güvenlidir
- Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Balık Yağı Takviyeleri
- Sonuç
Gebelik ve Balık
Gebelik ve Balık
Eğer gebeliğiniz sırasında deniz mahsulleri yemenin güvenilirliği konusunda kafanız karışıksa, yalnız değilsiniz. İşte gebelikte balık yemeyi anlama rehberi.
Hamileyseniz, bir gecede besin uzmanına dönüşmeniz gerektiğini hissediyor olabilirsiniz. Buna karşın, yedikleriniz ve içtikleriniz –ve kaçındıklarınız– bebeğinizin gelişimini etkiler. Bol bol meyve veya sebze yemek ve beslenmenizden alkolü çıkarmak gibi bazı seçimler mantıklıdır. Peki ya deniz mahsulleri? Gebelik ve balık söz konusu olduğunda araştırmacıların açıklamaları karışıktır.
Gebelik ve Balık Arasındaki Bağlantı Nedir?
Deniz mahsulleri, protein ve demir bakımından zengin kaynaklardır –bunlar, bebeğinizin büyümesi ve gelişimi için önemli besinlerdir. Çoğu balıkta bulunan omega-3 yağ asitleri, bebeğinizin beyin gelişimini destekleyebilir. Araştırmalar gebelik sırasında deniz mahsullerinden yoksun kalmanın çocuğun konuşma becerilerinin zayıf olmasına, davranış problemlerine ve diğer erken gelişim sorunlarına neden olacağını göstermiştir.
Ancak bazı deniz mahsulleri –özellikle köpekbalığı, kılıçbalığı, büyük uskumru ve kiremit balığı gibi büyük ve yırtıcı balıklar- yüksek seviyede cıva içerebilir. Her ne kadar denizdeki cıva çoğu yetişkin için sorun yaratmasa da gebeyseniz ya da gebe kalmayı planlıyorsanız özel tedbirler uygulamanız gereklidir. Eğer düzenli olarak yüksek cıva içeren balıklar yiyorsanız, bu madde zamanla kan dolaşımınızda birikebilir. Kan dolaşımındaki çok fazla cıva sırasıyla bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimine zarar verebilir.
Neyi Yemek Güvenlidir
Neyi Yemek Güvenlidir?
Bazı deniz mahsulleri çok az cıva içerir. Uzmanlar, gebe kadınların aşağıdaki balıklardan haftada 340 grama kadar ya da ortalama iki öğün yiyebileceklerini söylemektedir:
- Karides
- Konserve light ton balığı (akrokinoz ton balığı ya da ton balığı bifteğini haftada 170 gramdan fazla tüketmeyin)
- Somon
- Kömür balığı
- Yayınbalığı
Ancak bazı araştırmalar gebelik sırasında deniz mahsullerini kısıtlamanın, faydadan çok zarar verdiğini çünkü önemli besinlerden yoksun kalmanın yaratacağı risklerin, cıvaya maruz kalmanın yaratacaklarından fazla olduğunu ileri sürer. 2007’de İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre haftada 340 gr ya da daha az deniz mahsulü tüketen kadınların çocuklarının, 3 yaşında sözlü ya da diğer iletişim sorunları yaşama ve 7 ila 8 yaşında motor becerilerde zorluk veya sorunlar yaşama ihtimallerinin daha yüksek olduğunu bulmuştur. FDA onaylı yönergelerden daha fazla deniz ürünü yiyen kadınlar için hiç bir olumsuz etki belirtilmemiştir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebelik ve Balık İçin Başka Yönergeler Var mı?
Aşağıdaki önlemleri göz önünde bulundurun.
- Büyük ve yırtıcı balıklardan kaçının. Maruz kalacağınız civa miktarını azaltmak için köpekbalığı, kılıçbalığı, büyük uskumru ya da kiremit balığı yemeyin.
- Çiğ balık ve kabuklu deniz mahsullerinden kaçının. Zararlı bakterilerden ve virüslerden korunmak için çiğ balık ve -özellikle istiridye ve deniztarağı gibi- kabuklu deniz mahsullerinden ve kirli denizde avlandığını bildiğiniz deniz mahsullerinden kaçının. Füme balık gibi dondurulmuş füme deniz mahsulleri de tüketilmemelidir.
- Bölgesel balık tavsiyelerini anlayın. Eğer yerel sulardan balık tüketiyorsanız, lokal balık tavsiyelerine kulak verin. Kimyasal kirleticilerle kirlenmiş büyük olta av balıkları bebeğin gelişimi için potansiyel zarar arz edebilir. Eğer bu konuda tavsiyelere ulaşamazsanız, yerel sulardan haftada 170 gramdan fazla balık tüketmeyin ve o hafta başka balık yemeyin.
- Deniz mahsullerini doğru pişirin. Balığı iç sıcaklığı 67 C’ye ulaşana kadar pişirin. Balık, parçalara bölündüğünde ve balığın her tarafı mat hale geldiğinde pişmiş demektir. Karides, ıstakoz ve deniztarağını süt beyazı olana kadar pişirin. Midye ve istiridye gibi kabukluları kabukları açılana kadar pişirin. Açılmamış olanları yemeyin ve atın.
Balık Yağı Takviyeleri
Balık Yağı Takviyeleri, Balıktan Ya da Dondurulmuş Balıktan Daha mı Faydalı?
Araştırmalar gebeliği süresince balık yağı takviyesi almanın, çocuklarının el-göz koordinasyonunu iyileştirebileceğini gösterse de bulgular henüz başlangıç niteliğindedir. Balık yağlarının cıva bakımından her zaman test edilmediğini unutmamanız önemlidir. Gebelik sırasında balık yağı takviyelerinin güvenilirliği henüz resmi olarak belirlenmemiştir ve gebelik sırasında rutin kullanımın önerilmesi için daha fazla çalışma gereklidir.
Sonuç
Sonuç Nedir?
Her ne kadar cıva bebeğin beyin gelişimine zarar verse de, gebelik sırasında düşük seviyede cıva içeren deniz mahsullerini ortalama miktarlarda tüketmenin problemlere yok açtığı saptanmamıştır. Pek çok türde balıkta –özellikle somon ve ton balığı- bulunan omega-3 yağ asitleri sağlıklı cenin gelişimini destekler. Ayrıca yüksek oranda cıva içerdiği bilinen ya da kirleticilerin bulaştığı balıklardan kaçındığınız sürece, balıklar sağlıklı beslenme planının düzenli bir parçası olabilir.
Hamilelikte Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Kan tahlili yaptirdim beta hcg sonucu 6.2 çikti bunda bir gebelik var mi... devamı
Kilolu Bebek Meme Kanseri Riskini Artırıyor
Bir Çalışma Gebe Kadınların Ve Fetüslerin 100Ünde Genetiği Değiştirilmiş Organizma Buldu
Diyabet Hastası Gebede Düşük Riski Artıyor
Tehlikeli Kürtajlarda Artış
Hamile Kalmanıza Yardımcı Olacak Gerçekler