- İçindekiler
- Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar
- Bulantı ve Kusmayı Hafifletmek
- Yorgunluk
- Rahatlık
- Stres
- Meslekle İlgili Uygun Tedbirler
Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar
Gebelikte Çalışma Hayatı: Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar
Gebelikte çalışma her zaman kolay değildir. Bir taraftan işinizi yürütürken diğer taraftan belirtilerle mücadele etmeyi ve sağlıklı kalmayı öğrenin.
Çoğu kadın gebelik sırasında çalışmaya devam eder. Buna karşın, hamile olmak çalışma ortamında bazı zorluklar getirebilir. İşinizde sağlıklı ve üretken kalabilmek için, gebeliğin yaygın rahatsızlıklarını yatıştırmayı ve işinizin ne zaman gebeliğinizi tehlikeye atabileceğini öğrenmelisiniz.
Bulantı ve Kusmayı Hafifletmek
Bulantı ve Kusmayı Hafifletmek
“Sabah” bulantısı olarak adlandırılıyor olabilir ancak gebelik bulantısı herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. İşteyken bulantıyı hafifletmek için şunları yapın:
- Bulantı tetikleyicilerden kaçının. Hamilelikten önce içmeye can attığınız o duble latte veya ara verdiğinizde mikrodalgada yeniden ısıttığınız besinlerin kokusu midenizi şimdilerde altüst edebilir. Bulantıyı tetikleyen her şeyden kaçının.
- Hafif atıştırmalıklar alın. Kraker ve diğer yumuşak besinler bulantı hissettiğinizde hayat kurtarıcı olabilir. İş yerinde kolayca atıştırmak için kendinize bir zula oluşturun. Zencefilli gazoz veya çayın da faydası olabilir.
- Bol sıvı alın. Yeterince su almazsanız, bulantınız daha da kötüleşebilir. Masanızda ya da çalıştığınız yerde bir şişe bulundurun ve gün boyu aralıklarla için.
- Sabahları yavaş hareket edin. Yataktan çıkmak ve işe hazırlanmak için kendinize fazladan zaman yaratın. Ortalıkta koşuşturmak bulantınızı artırabilir.
Yorgunluk
Yorgunluğun Üstesinden Gelmek
Vücudunuz hamileliğinize destek olmak için fazla mesai yaptıkça, siz de kendinizi yorgun hissedebilirsiniz ve iş günü boyunca dinlenmek zor olabilir. Şunları yapmak size yardımcı olacaktır:
- Demir ve protein açısından zengin gıdalar alın. Halsizlik, demir eksikliği anemisinin bir belirtisi olabilir, ama beslenmeinizi buna göre ayarlamanın yardımı dokunabilir. Kırmızı et, tavuk eti, deniz ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllı kahvaltılık gevrek ve makarna, bezelye, ceviz ve tohumlar gibi gıdaları tercih edin.
- Kısa ve sık aralar verin. Kalkıp birkaç dakika dolaşmak sizi canlandırabilir. Işıkları söndürüp birkaç dakika gözlerinizi kapatmak ve bacaklarınızı kaldırmak da toparlanmanıza yardımcı olacaktır.
- Faaliyetlerinizi azaltın. İş gününüzden sonraki faaliyetlerin dozunu azaltma daha fazla dinlenmenize yardımcı olabilir. Alışverişinizi internet üzerinden yapmayı veya evi temizlemesi için ya da bahçeye bakım yapması için birini tutmayı düşünün.
- Egzersiz rutininizi sürdürün. Uzun bir günün sonunda aklınızdaki en son gelen şey egzersiz yapmak olsa da, fiziksel faaliyetler enerji seviyenizin artmasına yardımcı olur, özellikle de bütün gün masa başında oturuyorsanız. İşten sonra yürüyün veya doktorunuzun onayladığı doğum öncesi fitness gruplarından birine katılın.
- Erken yatın. Her gece yedi ila dokuz saat uyumayı amaç edinin. Sol yanınıza yatmak bebeğinize kan akışını artıracak ve vücudunuzun şişmesini önleyecektir. Bacaklarınız arasına ve göbeğinizin altına yastık yerleştirmek konforunuzu artırabilir.
Rahatlık
Rahatlık
Hamileliğiniz ilerledikçe, oturma ve kalkma gibi günlük aktiviteler daha da rahatsız edici hale gelebilir. Yorgunlukla mücadele etmek için verdiğiniz o kısa ve sık araları hatırladınız mı? Birkaç saatte bir kalkıp dolaşmak da kas geriliminizi azaltır ve bacak ve ayaklarınızda sıvı tutulmasını önler. Şu stratejileri de deneyebilirsiniz:
- Oturmak. Ayarlanabilir dirseklikler, sert bir oturak, sırt yastıkları ve sırtınızın alt kısmına koyacağınız destekler, özellikle de kilonuz ve duruşunuz değiştikçe uzun saatler boyu oturmanızı daha kolay hale getirecektir. Eğer koltuğunuz ayarlanabilir cinsten değilse onu uygun hale getirin. Sırtınıza fazladan destek sağlaması için ufak bir yastık kullanabilirsiniz.
- Ayakta durmak. Uzun süre ayakta kalmak, ağrı ya da baş dönmesine yol açacak şekilde bacaklarınızda kan birikmesine neden olabilir. Aynı zamanda sırtınıza da yük binecektir. Eğer uzun süreler boyu ayakta kalmanız gerekiyorsa ayaklarınızdan birini bir ayaklık, ufak tabure veya kutunun üzerine koyun. Ara sıra ayaklarınızı değiştirin ve sık sık ara verin. Sağlam tabanlı rahat ayakkabılar giyin. Destek çorapları da giyebilirsiniz.
- Eğilme ve ağırlık kaldırma. Hafif bir şey kaldırıyor olsanız bile uygun duruş, belinizin korunmasına yardım eder. Belinizi değil, dizlerinizi bükerek eğilin. Yükü, sırtınızla değil, bacaklarınızla kaldıracak şekilde vücudunuza yakın tutun. Kaldırırken vücudunuzu bükmemeye dikkat edin. Ağır eşyalar kaldırırken yardım isteyin.
Stres
Stresi Kontrol Altında Tutmak
İşteki stres sizin için itici güç olabileceği gibi, aynı zamanda kendinize ve bebeğinize bakmak için ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi de baltalayabilir. İş yeri stresini en aza indirmek için şunları yapabilirsiniz:
- Kontrolü ele alın. Günlük yapacaklar listesi oluşturun ve görevlerinizi öncelik sırasına koyun. Bunlardan hangilerini başkasına ihale edebileceğinizi ya da iptal edebileceğinizi düşünün.
- Sesli anlatın. Sıkıntılarınızı iş arkadaşlarınızla, dostlarınızla veya sevgilinizle konuşun.
- Rahatlayın. Yavaş nefes alma veya kendinizi sakin bir yerde hayal etme gibi, rahatlama teknikleri uygulayın. Doktorunuzun da onay verdiği, doğum öncesi yoga kurslarından birine de yazılabilirsiniz.
Meslekle İlgili Uygun Tedbirler
Meslekle İlgili Uygun Tedbirleri Alma
Belirli çalışma koşulları, gebelik sırasında komplikasyon riskinizi artıracaktır, özellikle de prematüre (erken) doğum riski taşıyorsanız. Örneğin:
- Zararlı maddelere maruz kalma
- Aşırı çalışma saatleri
- Uzun süre ayakta durma
- Ağır kaldırma
- Aşırı gürültü
- Büyük makinelerin neden olduğu aşırı titreşim
- Yüksek stres
Çeviklik ve denge isteyen faaliyetler de hamileliğin geç döneminde daha zor olacaktır.
Bu konulardan biri hakkında endişeleriniz varsa, bunu doktorunuza belirtin. Doktorunuzla birlikte özel bir önlem alıp almayacağınıza ya da gebeliğiniz boyunca işteki görevlerinizi değiştirip değiştirmeyeceğinize karar verebilirsiniz.
Olgun Ciltler İçin Makyaj Önerileri
Dr. Emel GÖKMEN
iyi akşamlar hocam benim bir arkadaşım 2 yıl önce davranış bozukluğu sebebiyle doktora başvurdu baya testlerden sonra pad testı yapılarak demans teşhi... devamı
Doğum, 50 Yıl Öncesinden Daha Uzun Sürüyor
Hamile Kalmadan Sigarayı Bırakın
Kadınlarda Doğum Sonrası Depresyonun Nedeni Eşler
Sezaryende Obezite Riski
Hamilelik Doğru Bir Şekilde Nasıl Tespit Edilir?