- İçindekiler
- Nedir
- Sebepler
- Belirtiler
- Tedavi
Nedir
Gece yeme sendromu, kişilerin gece yatmadan önce ya da gecenin ortasında çok fazla yemek yemesine neden olan bir rahatsızlıktır. Tam olarak yeme bozukluğu olarak kabul edilmese de, yeme bozukluğu olarak kabul edilebilecek yeterli belirtilere ve sonuçlara sahiptir, bunlara yemeğe aşırı düşkünlük, yedikten sonra suçluluk duygusu, yiyeceklere düşkünlük, kontrolü kaybetmiş gibi hissetme, ve fiziksel ya da ruhsal sonuçlar dahildir. Gece yeme sendromundan mustarip kişiler obezite ve depresyon için yüksek risk altındadırlar ve bu durum Gece yeme sendromunun nasıl teşhis ve tedavi edilmesinin bilinmesinin önemini gösterir.Sebepler
Gece yeme sendromu birkaç faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir, bunlar hormon dengesizlikleri, aşırı stres, derinlerde yatan yeme ve davranış bozuklukları, örneğin depresyon, anksiyete, kendini aç bırakma ve yemek bağımlılığı gibi olabilir.Melatonin, leptin ve serotonin gibi hormonların az olması gibi hormonal dengesizlikler, normal uyku/uyanıklık döngüsünü bozabilir ve negatif bir biçimde yeme düzenini etkileyebilir.
- Evdeki ya da işteki aşırı stres kişinin başa çıkma yolu olarak kendini yemeğe vermesine neden olabilir.
- Gün içerisinde sıkı diyet uygulama kişinin gece aşırı yemek isteğine sahip olmasına neden olabilir.
- Depresyon ve anksiyete yemeğe duygusal bağımlılığa neden olabilir. Bağımlılık sırasında, kişiler genellikle karbonhidratça zengin gıdalara yönelir ki bunlar da beyindeki serotonin miktarının artmasıyla onların uyumasına yardımcı olur.
- Yemeğe bağımlılık gece yeme sendromuna neden olabilir, çünkü bu kişiler gece yemeklerinin uyumaya ve gün içinde harekete yardımcı olacağını gözlemlemişlerdir.
Belirtiler
Gece yeme sendromundan muzdarip kişiler genellikle gün içinde yedikleri yemeği kısıtlarlar ve hemen yatmadan önce ya da gece yarısı kalkarak yüksek miktarda yemek yerler. Bu kendini aç bırakma ve fazla tüketme düzeni kişilerin uykusuzluk ve diğer uyku rahatsızlıkları çekmesine yol açar.Bu hastalığa sahip çoğu kişi yemek yemeden yatarlarsa uyuyamazlarmış gibi hissederler, ama bazı kişiler gece yeme sendromundan muzdarip olduklarını bile bilmezler, çünkü yarı uyanık yarı uyur bir vaziyette gece yarısı kalkıp yemek yerler.
Diğer Belirtiler
- Yatmadan önce yemek yemeye ya da gece boyunca yemek yemeye ihtiyaç
- Yerken suçlu, stresli ya da mutsuz hissetme
- Uykuya dalmada ve uyumada güçlük
- Gece kontrol edilemeyen yeme isteği
- Akşam yemeğinden sonra günlük alınması gereken kalorinin yarısından fazlasını yemek
- Gündüzleri ya hiç ya çok az iştaha sahip olmak
- Sabahları olan mide bulantısı
- Anksiyete
- Depresyon
- Aşırı kilo alınımı
- Kendini durduramama
Tedavi
Gece yeme sendromunun tedavisinin ilk basamağı bir hekimden doğru bir teşhis almaktır. Teşhis konulduktan sonra, hekiminiz rahatsızlığınıza neyin neden olduğunu ve yeme ile uyuma düzeninizi yönetmenizi sağlayacak uygun stratejiyi üretmenize yardımcı olacaktır. Bir psikolog ve diyetisyen de rahatsızlığınızın giderilmesinde stratejik önem sağlayacaklardır.Gece yeme sendromunun genel tedavisi şunları içerir:
- Hormonal yardımcılar. Eğer neden kimyasal bir düzensizlikse, hormonal yardımcılar vücudunuzun eski haline dönmesini ve düzgün uyuma döngülerine sahip olmanızı sağlayacaklardır.
- İlaçlar, örneğin seratonin geri alım inhibitörleri (SRI). Depresyon ve anksiyete nedense, SRI ruhsal belirtileri ve gece yemeği azaltmak için önerilebilir.
- Psikoterapi. Bir psikoterapist rahatsızlığın temelinde yatan sorunları ortaya çıkartarak onlarla nasıl başa çıkabileceğinizi gösterir ve böylece çözümü yemekte aramazsınız.
- Davranışsal terapi, bireysel danışmanlık ve grup terapisi. Bütün bu terapiler size rahatsızlığınızı tartışmanıza, destek bulmanıza ve gece yemenizi yönetmenizi sağlamanıza yardımcı olur.
- Diyetetik danışmanlığı. Gece yeme sendromundan kurtulmak için, bir diyetisyen size düzgün yemeği ve daha sağlıklı bir yeme alışkanlığıyla daha sağlıklı bir yaşama sahip olmanız için gereken egzersizleri gösterecektir.
İLGİLİ MAKALE
Gece Yeme Sendromu
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
Kadınlarda Uyku Sorunu Ve Fibromiyalji Riski Bağlantı
Sağlıklı Gece Aperatifi
Uykuya Yardımcı Ve Uyku Kaçıran Gıdalar
Uyku Apnesi Hayatı Zindan Ediyor
Kaliteli Uyku İçin Zararlı Etkenler Ve Faydalı Bilgiler