- İçindekiler
- Yorgunluk Nedeni 1: Yeterli Uyumama
- Yorgunluk Nedeni 2: Uyku Apnesi
- Yorgunluk Nedeni 3: Yakıtsızlık
- Yorgunluk Nedeni 4: Anemi
- Yorgunluk Nedeni 5: Depresyon
- Yorgunluk Nedeni 6: Hipotiroidizm
- Yorgunluk Nedeni 7: Kafein Yüklemesi
- Yorgunluk Nedeni 8: Gizli IYE
- Yorgunluk Nedeni 9: Şeker Hastalıkları
- Yorgunluk Nedeni 10: Dehidrasyon (Su Kaybetme)
- Yorgunluk nedeni 11: Kalp Hastalığı
- Yorgunluk Nedeni 12: Vardiyalı Çalışma Uyku Bozukluğu
- Yorgunluk Nedeni 13: Besin Alerjileri
- Yorgunluk Nedeni 14: KYS ve Fibromalji
- Hafif Yorgunluklar İçin Hızlı Çözüm
Yorgunluk Nedeni 1: Yeterli Uyumama
Siz fark etmemiş olabilirsiniz ama belki de uykunuzu tam alamıyorsunuzdur. Az uyumak konsantrasyonunuzu ve sağlığınızı olumsuz etkiler. Yetişkinler her gece yedi veya sekiz saat uyumalıdır.
Çözümü: Uykuya öncelik tanıyın ve belirli bir rutin takip edin. Diz üstü bilgisayarlara, cep telefonlarına yatak odasına girme yasağı koyun. Hala mı problem var? Bir doktordan yardım isteyin. Bir uyku bozukluğunuz olabilir.
Yorgunluk Nedeni 2: Uyku Apnesi
Bazı insanlar kendilerinin yeterli ölçüde uyuduğunu zanneder, fakat uyku apnesi onların yolunu keser. Apne geceleyin kısa süreliğine nefes almanızı durdurur. Her kesintide kısa süreliğine uyanırsınız, fakat bunun farkında olmayabilirsiniz. Sonuç: yatakta sekiz saat geçirmenize rağmen uykunuzu alamamaktır.
Çözümü: Aşırı kiloluysanız kilo verin, sigarayı bırakın ve gece hava yollarını açık tutmak için CPAP cihazı kullanın.
Yorgunluk Nedeni 3: Yakıtsızlık
Çok az yemek yorgunluğa yol açar, fakat yanlış türde yiyecekler yemek de bir problemdir. Dengeli bir beslenme takip etmek kan şekeriniz normal düzeylerde tutar ve kan şekeriniz düştüğü zaman meydana gelen o hiçbir şey yapmayı istememe halinden sizi korur.
Çözümü: Her zaman kahvaltı yapın, her öğüne protein ve karmaşık karbonhidratlar dahil edin. Örneğin tam tahıl ekmekleriyle yumurta yiyin. Ayrıca sürekli enerji için gün içinde küçük öğünler yiyin.
Yorgunluk Nedeni 4: Anemi
Anemi kadınlardaki en yaygın yorgunluk sebebidir. Adet kanaması kaynaklı kan kaybı demir eksikliğine neden olarak kadınları risk sınıfına sokar. Doku ve organlarınıza oksijen taşınması için kırmızı kan hücrelerine ihtiyaç vardır.
Çözümü: Demir eksikliği kaynaklı anemi için demir takviyeleri almak, demir açısından zengin yiyecekler, örneğin yağsız yiyecekler, kabuklu deniz hayvanları, fasulyeler, vitaminli tahıllar yemek yardımcı olur.
Yorgunluk Nedeni 5: Depresyon
Depresyonu sadece bir duygusal bozukluk olarak görebilirsiniz, fakat o, birçok fiziksel belirtiye de katkıda bulunur. Yorgunluk, baş ağrısı, iştahsızlık en yaygın belirtiler arasındadır. Eğer iki haftadan uzun süre kendinizi yorgun ve çökmüş hissediyorsanız, bir doktora başvurun.
Çözümü: Depresyon, psikoterapi ve/veya ilaçlara iyi yanıt vermektedir.
Yorgunluk Nedeni 6: Hipotiroidizm
Tiroit boğazınızın altında küçük bir bezdir. Metabolizmanızı, vücudunuzun yiyecekleri ne kadar hızlı enerjiye dönüştürdüğünü kontrol eder. Bez yeterince aktif değilse metabolizma işlevleri de yavaşlar ve kendinizi isteksiz hisseder, kilo alırsınız.
Çözümü: Eğer kan testi tiroit hormonlarınızın düşük olduğu sonucuna varırsa, sentetik hormonlar sizi hızlandırabilir.
Yorgunluk Nedeni 7: Kafein Yüklemesi
Ilımlı miktarlarda kafein almak, uyanık ve konsantrasyon sağlar. Fakat fazlası kalp hızını, kan basıncını ve huzursuzluğu arttırır. Araştırmalar çok fazla kafein tüketmenin bazı insanlarda yorgunluğa sebep olduğunu göstermektedir.
Çözümü: Kahveyi, çayı, çikolatayı, yumuşak içkileri ve kafein içeren ilaçları yavaş yavaş azaltın. Birden bire bırakınca kafein yoksunluğu ve yorgunluk yaşayabilirsiniz
Yorgunluk Nedeni 8: Gizli IYE
İdrar yolları enfeksiyonunuz varsa veya geçirmişseniz yakıcı acı ve hemen tuvalete gitme isteğini biliyorsunuzdur. Ancak enfeksiyon her zaman kendini bu kadar açık bir şekilde belli etmez. Kimi vakalarda tek belirti yorgunluktur. Bir idrar testi IYE olup olmadığınızı kolayca tespit eder.
Çözümü: IYE''sin çözümü antibiyotik kullanmaktır ve yorgunluk da genellikle bir hafta içinde kaybolur.
Yorgunluk Nedeni 9: Şeker Hastalıkları
Şeker hastası olan insanlarda anormal ölçülerde yüksek şeker, vücudun hücrelerine girip enerji olarak tüketilmek yerine kan dolaşımında kalır. Sonuç yeterince yediği halde enerjisi biten bir vücuttur. Eğer inatçı, açıklanamayan bir yorgunluğunuz varsa, şeker testine girmek için doktorunuzla görüşünüz.
Çözümü: Şeker hastalıklarının tedavisi diyet, egzersiz gibi hayat tarzı değişikliklerini ve vücudunuzun şekeri işlemesine yardım etmek için insulin ve ilaç terapisiyle yapılır.
Yorgunluk Nedeni 10: Dehidrasyon (Su Kaybetme)
Yorgunluğunuz su kaybetmenin bir işareti de olabilir. İster egzersiz yapıyor olun, ister masa başında çalışın vücudunuz iyi çalışmak ve serinlemek için suya ihtiyaç duyar. Susamışsanız, bu vücudunuzun kuruduğuna işaret eder.
Çözümü: İdrarınız açık renkli olacak şekilde gün boyunca su içiniz. Planlanmış bir fiziksel aktiviteden bir veya iki saat önce en az iki bardak su için. Bundan sonra egzersiz sırasında yudum yudum su alın ve egzersiz sonrasında da iki bardak daha su için.
Yorgunluk nedeni 11: Kalp Hastalığı
Yorgunluk, ev temizleme, bahçedeki otları ayıklama gibi günlük faaliyetlerde ortaya çıktığı vakit, kalbinizin artık işini eskisi gibi yapamadığının işareti de olabilir. Eğer bir zamanlar size kolay gelen işleri bitirmenin giderek daha zorlaştığını fark ediyorsanız, kalp hastalığı konusunda doktorunuzla görüşünüz.
Çözümü: Hayat tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve terapi işlemleri kalp hastalığınızı kontrol altına alarak enerjinizi eski haline döndürebilir.
Yorgunluk Nedeni 12: Vardiyalı Çalışma Uyku Bozukluğu
Geceleri veya değişken vardiyalı çalışmak içsel saatinizi bozabilir. Uyanık olmanız gerekirken kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca gün içinde uyuma problemi yaşayabilirsiniz.
Çözümü: Dinlenmeniz gerektiğinde gün ışığına maruz kalma miktarınızı azaltın. Kendinize uyumak için karanlık, sessiz ve serin yerler ayarlayın. Hala mı uyku sorunu yaşıyorsunuz? Konuyu doktorunuzla görüşün. Takviyeler ve ilaçlar da yardımcı olabilir.
Yorgunluk Nedeni 13: Besin Alerjileri
Kimi doktorlar gizli besin alerjilerinin sizi uykulu yapacağına inanıyorlar. Yorgunluğunuz yemeklerden sonra artıyorsa, yediğiniz şeylerden birini tolere edemiyor olabilirsiniz. Bu durum sizde kaşıntı veya döküntüye sebep olmayacak kadar hafif, sizi yoracak kadar etkili olabilir.
Çözümü: Yorgunluk da bir ilerleme olup olmadığını görmek için yiyecekleri tek tek elemeye çalışın. Ayrıca doktorunuzdan size bir besin alerjisi testi yapmasını isteyebilirsiniz.
Yorgunluk Nedeni 14: KYS ve Fibromalji
Eğer yorgunluğunuz altı aydan uzun sürerse ve günlük faaliyetlerinizi idare etmenize engel olacak kadar şiddetliyse, kronik yorgunluk sendromu veya fibromalji bir olasılıktır. Her ikisinin de çeşitli belirtileri vardır, fakat inatçı, açıklanamayan tükenme ana belirtidir.
Çözümü: KYS''nin veya fibromaljinin hızlı bir çözümü olmasa da hastalar genellikle günlük programlarını değiştirmek, daha iyi uyku alışkanlıkları edinmek ve hafif egzersiz programları yapmaktan faydalanmaktadır.
Hafif Yorgunluklar İçin Hızlı Çözüm
Herhangi bir hastalıkla bağlantılı olmayan hafif yorgunluğunuz varsa, çözüm egzersiz olabilir. Araştırmalar gösteriyor ki sağlıklı fakat yorgun yetişkinler hafif bir egzersiz programından önemli miktarda enerji alabilirler. Bir araştırmada katılımcılar orta hızda 20 dakika kondisyon bisikleti sürmüştür. Bunu haftada sadece üç kez yapmak yorgunlukla savaş için yeterli olmuştur.
Gün İçinde Süreklileşmiş Uyku Halinin Nedenleri
Op. Dr. Sinan GÖKER
benim göz derecelerim sağ :+7/ -3 sol; +6/-2 (sağ gözüm cok az kayıyor yorgunlukta )bunun bir tedavisi mümkünmü [ almanya]... devamı
Uyku Apne Sendromunun Tedavisi Nasıldır?
Uykuda Konuşma
Doğru Yatak Seçiminin Püf Noktaları
Geç Yat, Erken Kalk: Şeker Hastalığına Davetiye
Uyku Apnesi Hayatı Zindan Ediyor