Alkol, sigara ve diğer maddeleri kullanmayan gençlerin, kullanma ihtimalleri yetişkinlere kıyasla daha düşüktür. Gençlerin maddeyi kötüye kullanmalarını önleme çabaları, erken bir dönemde uyuşturucu bağımlılığı eğitimi, sağlıklı davranışların cesaretlendirilmesi ve iyi bir aile iletişimiyle başlamalıdır. Eğer aileleri de kullanıyorsa gençlerin alkol veya uyuşturucu kullanımı daha çok olasıdır, bir ebeveynin madde kullanımına karşı tavrı da gencin davranışını etkiler. Ailelerin madde kullanımına izin verdiğini bilmek, gencin alkol, sigara veya diğer uyuşturucuları denemesi ihtimalini artırır.
Pozitif kendine güven, destekleyici aile ilişkileri ve pozitif rol modeller ve öğrenme iletişimi ve sorun çözme becerileri, hepsi de gençlerin iyi seçimler yapmaları için güven kazanmalarına yardımcı olur.
9 yaşla beraber çocuğunuz madde kullanımına karşı bir tavır oluşturmuş olacaktır. Bu nedenle çocuğunuza maddenin kötüye kullanımından sakınması için ihtiyacı olacak becerileri geliştirmesi için yardımcı olmaya erkenden başlayın. Aşağıdakilerden sakının:
- Bir rol model olun. Bir ebeveyn olarak alkole, sigaraya ve uyuşturuculara karşı tavrınız, çocuğunuzun sigara, uyuşturucu veya alkol kullanıp kullanmayacağı üzerindeki en büyük etkilerden biridir. İyi bir rol model olmak, çocuğunuza nasıl hareket etmesi gerektiğini göstermenin en mükemmel yoludur. Eğer maddeyi kötüye kullanma sorununuz varsa uygun bir yardım alın. Eğer bırakırsanız, çocuğunuz bir maddeyi kötüye kullanmaya başlasa da erkenden yardım alması daha muhtemeldir.
- İnançlarınızı paylaşın. Çocuklar, önemli olan konular hakkında ailelerinin neye inandıklarını bilmeye ihtiyaç duyarlar. Böyle davranmasalar bile çoğu çocuk, ailelerinin onlara söylediklerinden büyük oranda etkilenir. Madde kullanımına dair tartışmalar için ilan tahtası olarak TV programlarını, haber yayınlarını ve diğer medya araçlarını kullanın. Maddelerin fiziksel büyüme, duygusal gelişim, okul performansı ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında çocuğunuzla konuşun. Ailenizin geçmişinde madde kullanımı sorunu varsa çocuğunuzla alkol ve uyuşturucu kullanımına dair artan risk durumunu konuşun.
- İlişkiyi koruyun. İşin içinde olmak, gençlik dönemlerinde zor olabilir, çünkü gençler genelde özel alan ve bağımsızlık talebinde bulunurlar. Yeterli gözetim sağlayın, çocuğunuzun arkadaşlarını tanıyın ve çocuğunuz bütün gün nerede vakit geçiriyor öğrenin. Yemek zamanları gibi ailenin birlikte olmasının beklendiği vakitleri oluşturun. Ailenin birlikte dışarı çıktığı veya aileyle beraber yapılan diğer eğlence faaliyetlerini planlayın. Çocuğunuzun aile için değerli olduğunu ve aileye katkıda bulunduğunu bilmesine izin verin.
- Adil ve tutarlı olun. Aşırı disiplin, genç yaşta madde bağımlılığı için bir risk etmenidir. Kabul edilemez davranışlar için akla yatkın yaptırımlar oluşturun ve onları tutarlı biçimde yerine getirin. Başarılarından dolayı onu övün ve ondan ev içi kuralları takip etmesini bekleyin.
- Faaliyetleri cesaretlendirin. Çocuğunuzu spor faaliyetleri, manevi programlar veya başka grup faaliyetleri gibi anlamlı faaliyetlerle meşgul ve duygusal açıdan bağlı halde tutun. Kendilerini iyi hisseden gençlerin alkol ve uyuşturucu kullanmaları olasılığı daha düşüktür.
- Bilgilendirilin. Sadece kendi deneyimlerinize veya ne duyduğunuza bağlı kalmayın. Gençler tarafından yaygın şekilde kötüye kullanılan maddeler hakkında kendinizi eğitin. Öğrenecek çok şey var, çünkü çok fazla madde bugün gençler tarafından kötüye kullanılıyor ve hiçbiri tamamen zararsız değil. Yaygın kullanılan uyuşturuculara dair bilgilenme konusunda bir doktorla konuşun. Uyuşturucuların nasıl kullanıldığını, bulunabildikleri sokakların isimlerinin neler olduğunu, etki altında olunduğunda gösterilen işaretlerin neler olduğunu, aşırı doz alımının belirtilerinin neler olduğunu ve ne yapmak gerektiğini ve uyuşturucuların bir gencin büyümesi ve gelişimi üzerinde nasıl etkide bulunduğunu öğrenin.
Bazı toplumların yüksek risk altındaki gençler için önleme programları vardır. Eğer yüksek risk altındaki bir mahallede yaşıyorsanız veya genç çocuğunuz madde bağımlılığı için risk altındaysa bir önleme programı, genç çocuğunuzun maddenin kötüye kullanımından sakınması için beceriler geliştirmesine yardımcı olabilir.
Tırnak mantarı kimlerde daha sık görülür?
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
bayıltıcı madde aldığımı kan testinden belli olurmu yada nasıl belli olur... devamı
Gençlerde Madde İstismarını Önleme Stratejileri
Uyuşturucu Bağımlılığı Ve İstismarı
Gençlerde Madde İstismarı
Uyuşturucu Bağımlısı Olarak Doğan Bebekler
Madde İstismarı Ve Bağımlılığı