Sağlıklı gözleri dışarıdan kaplayan bir gözyaşı tabakası bulunur. Gözyaşı bezlerinin üretimi azaldığında, bu tabaka hızla kaybolabilir. Gözlerin kurumasını engellemek için göze rüzgar esmesinden veya hava üflenmesinden, gözleri ovuşturmaktan ve duman oranı yüksek yerlerde bulunmaktan kaçınmak gerekir. Eğer uğraşmanıza rağmen gözleriniz kuruyorsa göz kuruluğuna iyi gelen bitkileri deneyebilirsiniz.
Lobelya ya da göz otu olarak bilinen bitkinin ismi gözleri iyileştirme ve parlaklaştırma özelliğinden gelir. Bitki uzmanları göz yorgunluğu, göz kanlanması, konjonktivit ve tahriş gibi birçok göz problemini iyileştirmek için bu bitkiyi kullanırlar. Bitkinin damarları büzücü etkisi mevcuttur, bu da dokuları ve kan damarlarını küçülterek bazı faydalarının görülmesine yardımcı olur. Göz otu, gözlere doğal nemini kazandırarak göz kuruluğuna iyi gelebilir. Bir çay kaşığı kurutulmuş göz otunu 1 bardak kaynayan suda 10 dakika boyunca bekletin. Hazırladığınız çayı süzün ve temiz bir bezi batırın. Fazla suyunu sıkın ve kapalı gözün üstünde 10-15 dakikalık seferlerde bekletin.
Göz kuruluğuna iyi gelen bitkilerden bir diğeri sakinleştirici etkisiyle bilinen papatyadır. Enflamatuar karşıtı bir bitki olan papatya yorgun gözleri dinlendirir ve gözlerin nemini tekrar kazanmasını sağlar. Yeni kaynatılmış suya bir çay kaşığı kurutulmuş papatya veya poşet papatya çayı koyun ve 10 dakika bekleyin. Süzün ve çayı soğuması için buzdolabına koyun. Soğuduğunda makyaj pamuklarını çaya batırın ve kapalı gözlerinizin üzerinde 15 dakika bekletin. Pamuklar ısındığında değiştirerek rahatlama hissedilinceye kadar tekrarlayın.
Yemeklerde sık kullanılan rezene gözleri nemlendirmede de etkili olabilir. Yorgun ve kuru gözlere rezene kompresi uygulayarak tazelenmeleri, serinlemeleri ve nemlenmeleri sağlanabilir. 1 bardak kaynamış suyu, 1 çay kaşığı rezenenin üstüne dökün ve demlenmesi için 15 dakika bekleyin. Sonra çayı süzün. Temiz bir bezi veya makyaj pamuklarını ılık çayla ıslatın ve rahatlama görülene kadar en az 10 dakika boyunca gözlerin üzerinde bekletin.
Amerikan blueberry bitkisiyle akraba olan yabanmersini (bilberry) de göz kuruluğuna iyi gelen bitkilerdendir. Günde 40 - 60 mg yabanmersini özütü alınması önerilir. Özütün içerisindeki antosiyanidinler veya fitokimyasallar göz sağlığını desteklerler. Daha hızlı rahatlama isteniyorsa 1 çay kaşığı kuru yabanmersini yaprağı 1 bardak kaynar suda 10 dakika demlenerek, daha sonra temiz bir bez yardımıyla göze kompres olarak uygulanabilir.
İLGİLİ MAKALE
Göz Kuruluğu ve Gluten
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba iyi günler gözlerim ve başım çok agrıyor gözlerim sulanıyor arada karıncalı görüyorum ve kuruluk var sizce gözlerim mi bozuk tedavi için ne ön... devamı
Diyabetik Göz Hastalığı (Retinopati)
Görme Ve Görme Siniri
Göz Nezlesi Nasıl Oluşur?
Göz Tembelliği Tedavisi Nedir
Göz Çukuru Kırıkları