Gözlerinizi ovalamak, hatta yüz üstü uyumak görme hasarına yol açabilir.
Yeni bir çalışma, deniz gözlüğü takmak, yüzüstü uyumak ya da bir spor salonunda egzersiz yapmak gibi normal aktivitelerin glokom ve diğer basınca bağlı göz hastalıklarına katkıda bulunabildiğini gösteriyor.
Optometry and Vision Science dergisinde yayınlanan bir makalede söylendiğine göre, "birçok aktivite sırasında göz içindeki sıvı basıncı yükselir ya da ani artışlar gösterir."
"Göz ovalamak, yoga amut duruşları, ağırlık kaldırma, trompet gibi enstrumanlar çalma ve yüzme göz basıncında ani artışlara neden olmanın birçok yolundan sadece birkaçıdır."
Göz kapakları üzerinden yapılan herhangi bir dokunuş basıncı artırabilir: hafif dokunuşlar küçük bir artışa, sert dokunuşlarsa normal basıncın üç ila beş katına kadar ani artışlara neden olabiliyor.
Islak bir gözü silmek ve göz makyajını silmek de göz basıncını artırır, bunun bir kısmı göz kapağı temasının gözün kapanmasıyla birlikte yapılmasından kaynaklanır.
Göz ovalama durumunda, gözün kapanması ve ovalama kuvvetinin gözde oluşan kombine etkisi basıncı çok yüksek seviyelere çıkarabilir; kuvvetli ovalamak basıncı normal seviyenin 10 katına kadar çıkarabilir.
"Normalde bu ani basınç artışlarının çok küçük sonuçları vardır ve sağlıklı bir göz bunlardan hiç etkilenmeyecektir. Ama göz basıncındaki büyük, ani ve/veya uzun süren ve/veya sık oluşan artışlar, basınca bağlı göz hastalıklarınının gelişimine katkıda bulunabilir. Bu hastalıklar arasında, yaşlı insanların büyük bir kısmını etkileyen ve körlüğe yol açabilen glokom ve hızlı gelişen miyopluk (yakını görememe) vardır. Daha nadir görülen basınca bağlı rahatsızlıklar arasında keratokonus ve konik kornea vardır.
"Gözlerin bir yastıkla ya da uyku maskesiyle temasta olduğu bir pozisyonda uyumaktan kaçınmak, basınca karşı duyarlı göz hastalıkların gelişimini yavaşlatmaya yardımcı olabilir."
Uzmanlar tehlikeli olabilecek aktiviteleri aşağıdakiler gibi değiştirmenizi öneriyor:
- Uzanmak basıncı artırır, risk altındaki insanlar okumalarını her zaman oturur pozisyonda yapmaya çalışmalıdır.
- Gözdeki yaşları silmek için en iyi yol, bir mendili gözün kenarına tutarak göze temasını en aza indirmek için buruna doğru nazikçe bastırmaktır. Gözyaşları aslında göz kapakları üzerinden göze kuvvet uygulamadan akabilir.
- Yüzüstü ve gözler yastığa temas eder şekilde uyumaktan kaçınmak iyi bir fikirdir, ama yan yatmayı tercih ediyorsanız yastığın göz kapağına temas etmemesi yine de önemlidir. Sıkı bir yastıkla göz temasını önlemek için uygun pozisyonu almak daha kolaydır;
- Eğer göz ovalama alışkanlığı gözdeki kaşıntı, kuruluk ve tahrişe bir tepkiyse, bu rahatsızlıkların tedavisi ihmal edilmeden yapılmalıdır. Kaşıntının önlenmesi veya kontrol altına alınması önemlidir, bu sayede ovalamanın uyarıcısından kaçınılmış olur;
- Yoga amut duruşları yapan bazı insanların bu hareketleri vücudun ters çevrilmediği birçok başka alternatiften herhangi biriyle değiştirmeleri tavsiye edilir.
Hastalık gelişimi riski basınç artışının boyutu, süresi ve sıklığına bağlı artabilir. Risk aynı zamanda, basınç artışlarına neden olan aktivitelerin kaç yıldır yapıldığına da bağlıdır.
Göz Kuruluğuna İyi Gelen Bitkiler
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhaba sol gözümde arada kayma oluyordu bunun için doktora gittim sol gözüm 0.25 sag gözüm 0.50 derece doktor gözlük verdi sürekli takmak istemiyorum... devamı
Şalazyon (Göz Kapağı Kenarında Kist)
Gözde Kimyasal Yanık Tedavisi
Yaşlanmaya Bağlı Görme Bozukluğu: Presbiyopi
Göz Tansiyonu Ölçümü
Akıllı Lens Nedir Kimlere Uygulanır