Araştırmacılara göre yaptıkları genetik keşif, gribin ciddi olarak zarar vereceği hastaların belirlenebilmesine ve aşı veya diğer önleyici tedavilerde bu kişilere öncelik verilmesine imkân sağlayacak.
Ayrıca, kuş gribinin insanlarda ölümcül olan bir tipine yol açan H1N1 virüsü gibi daha tehlikeli tipteki virüslere yeni aşılar ve ilaçlar geliştirilmesi de bu buluş sayesinde mümkün hale gelecek.
ITFITM3 geninin insanda virüsle mücadelede oynadığı role ilişkin ilk bilimsel çalışmaları yapan ABD'deki ''Massachusetts General Hospital'' doktorlarından Abraham Brass, İngiliz Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, ''Çabalarımız, daha az ITFITM3 aktivitesi görülen bireylerin ve hastaların ortaya çıkacak bir büyük çaplı salgında daha büyük bir tehlike altında olduğunu ve ITFITM3 geninin insanların kuş gribi gibi virüslere karşı korunmasında hayati önemi olabileceğini gösteriyor,'' dedi.
VİDEO: GRİP (iNFLUENZA)
Brass ve Kellam başkanlığında çalışan İngiliz ve Amerikalı araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, ITFITM3 geni taşımayan farelerde bu geni taşıyan farelere oranla grip belirtilerinin çok daha ciddi şekilde seyrettiğini gözlemledi.
Araştırmacıların fareler üzerindeki deneyleri, farelerde bu genin bulunmamasının hafif bir grip halini öldürücü bir enfeksiyona çevirdiğini gösterdi.
Daha sonra mevsimsel grip veya grip salgını nedeniyle hastaneye kaldırılmış 53 hasta üzerindeki çalışmalarını sürdüren bilim insanları, hastalardaki ITFITM3 geni dizilimlerini saptayarak genin değişik varyantlarını ortaya çıkardı.
Hastalar üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştıran bilim insanları hastaların büyük bir bölümünde, ITFITM3 genin belirgin bir varyantının genel hasta popülasyonlarında görülen genin diğer varyantlarına oranla daha fazla olduğunu saptadı.
VİDEO: ANTİ VİRAL İLAÇLAR
ITFITM3 geninin belirgin bir varyantı kişileri gribe karşı savunmasız yapıyor
Araştırmacılar, buldukları ITFITM3 geni varyantının, geni oluşturan proteinin daha kısa bir biçimine yol açmasının veya bu genin hücrelerde daha az bulunmasının hastaları gribe karşı daha savunmasız hale getirdiğini belirledi.
Gazeteye konuşan Kellam, ''Araştırmamız, bağışıklık sisteminin bazı virüs enfeksiyonlarına karşı güçsüz düşürebileceğini öngördüğümüz ITFITM3 geninin bu belirgin varyantını taşıyan hastalar açısından önem taşıyor. Sonuçta virüs hassasiyetinin genetiği hakkında daha çok şey öğrendiğimizde, o zaman insanlar enfeksiyonu önlemek için aşı yaptırmak gibi bilinçli önlemler alabilecek,'' diye konuştu.
ITFITM3 geninin hücrelerde az bulunması da tehlikeli
Kellam, ITFITM3 geninin bu belirgin varyantının yanı sıra bu genin hücrelerde daha az miktarda bulunmasının da hastaları virüslere karşı daha dayanıksız hale getirdiğine dikkati çekti.
Bu genin hücrelerde büyük miktarlarda bulunmasının virüsün akciğerlere yayılmasını önlediğini anlatan Kellam, buna karşılık ITFITM3 geni seviyelerinin daha düşük olduğu hastalarda ise virüsün çoğalarak daha hızlı yayıldığını ve daha ciddi belirtilere yol açtığını belirtti.
Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ
Mrb şuan bi gribal enfeksiyon geciriyorum sol bademcik yutkunurken basimi cevirdigimde acıyor birde yutkunurken bogazimdan kırt diye bir ses geliyor s... devamı
Gribe Karşı Doğal Kalkan
Burun Tıkanıklığı Kalp Krizini Tetikliyor
Ev Kuşlarında Kuş Gribi Tehlikesi: Endişe Etmeli Misiniz?
Spor Nezleye De İyi Geliyor
Gribi Evde Çabucak Atlatmanın Yolları