Nedir
Grup B Strep Testi
Strep B de denilen, Grup B streptokok, genellikle bağırsaklar veya alt genital sistemde bulunan bir bakteridir. B grubu strep, genellikle erişkinlerde zararsız olsa da, gebelik sırasında komplikasyonlara ve yenidoğanlarda ciddi hastalıklara neden olabilir. Eğer hamileyseniz, doktorunuz büyük olasılıkla üçüncü trimesterde (üç aylık dönem) bir strep B testi önerecektir.
Strep B testi sırasında, doktorunuz vajina ve rektumunuzdan sürüntü alır ve örnekleri test için laboratuara gönderir. Strep B testinin her gebeliğinizde tekrarlanması gerekir.
Strep B testi negatifse, önlem alınması gerekmez. Strep B testi pozitif çıkarsa, bebeğinizde strep B hastalığını önlemek için doğum sırasında size antibiyotik verilir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Strep B testi, bu bakteriyi taşıyan kadınları saptamak için gebelik sırasında yapılır. Strep B genellikle yetişkinlerde zararsızdır. Ama nadiren, strep B gebelik süresince aşağıdaki sağlık sorunlarına neden olabilir:
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Plasentada ve amniyotik sıvıda enfeksiyon (koryoamniyonit)
- Rahim iç zarında iltihap ve enfeksiyon (endometrit)
- Kan dolaşımında enfeksiyon (sepsis)
- Sezaryen sonrası yara enfeksiyonu
Vajinal doğum esnasında, eğer bebek strep B içeren sıvılara maruz kalırsa, strep B bebeğe bulaşabilir. Her ne kadar strep B’ye maruz kalan bebeklerin çok azında enfeksiyon meydana gelse de, enfeksiyon gelişenlerde hayati tehlike arz eden komplikasyonlar görülebilir. Bunlar:
- Akciğer iltihabı (pnömoni, zatürre)
- Beyin zarında ve beyni saran sıvıda ve omurilikte iltihap (menenjit)
- Kan dolaşımında enfeksiyon (bakteriyemi)
Eğer strep B taşıyorsanız, doğum kanalındaki bakteriyi yok etmek ve bebeğin enfeksiyon kapma riskini azaltmak için doğum sırasında antibiyotik tedavisi tavsiye edilir.
Daha önce strep B enfeksiyonu olan bir bebek doğurduysanız ya da önceki gebeliğinizde strep B’den kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonu geçirmişseniz, strep B’yi bebeğinize bulaştırma riskiniz yüksek olacaktır ve doğum esnasında mutlaka antibiyotikle tedavi edilecektir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Strep B testi, genellikle gebeliğin 35 ve 37. haftaları arasında yapılır. Daha önceki gebeliklerinizdeki strep B durumunuzu ve doğurduğunuz bebeğinize strep B bulaşıp bulaşmadığını mutlaka doktorunuza bildirin.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Strep B testi genellikle bir doktor muayenehanesinde yapılır. İşlem hızlı ve ağrısızdır.
İşlem esnasında
Muayene masasına sırt üstü yatarsınız. Doktorunuz alt vajinanızdan ve rektumunuzdan örnek almak için steril bir pamuklu çubuk kullanır.
İşlemin ardından
Strep B testinin ardından günlük faaliyetlerinize hemen dönebilirsiniz. Pamukta alınan bakteri kültürünün gelişmesi birkaç günü bulacağı için test sonuçları 2 ila 3 günden önce çıkmayacaktır.
Sonuçlar
Sonuçlar
Strep B testiniz pozitifse, bu hasta olduğunuz ya da bebeğinize bulaşacağı anlamına gelmez. Sadece yenidoğanda enfeksiyon gelişme olasılığı olduğuna işaret eder. Doğum planı yapmak için doktorunuzla konuşun ve doğum anında sağlık ekibinize strep B durumunuzu mutlaka hatırlatın. Ayrıca herhangi bir ilaca alerjiniz varsa doktorunuza bildirin. Durumunuzu hatırlatmanız, sağlık ekibinizin doğum esnasında mümkün olan en iyi bakımı ve tedaviyi uygulamasını sağlar.
Mono ve Strep Boğaz Ağrısı Aynı Anda
Op. Dr. Mircan MİROĞLU
mrb hocam benim 6 aylık bir oğlum var.suan cerrahpaşaya gidip gelmekteyiz doğuştan duymadığının bilgisi verildi testlerden geçemiyoruz.siz yeni doğan ... devamı
Sezaryende Obezite Riski
Doğum Öncesi Testler: Yaygın Testler İçin Rehberiniz
Gebelikte Ölüm Oranı Yarıya İndi
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir
Gebelik Testleri