Neredeyse herkes, hayatının bir döneminde deri döküntüsü sorununu yaşamıştır.
Eğer bu zamana kadar bu sorunu yaşamadıysanız bu metni okumalısınız.
Bu bilgiler herkesin işine yarayacak.
Bu yazıyı okuduktan sonra deri döküntüsü türleri ve etkileri hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Sıklıkla Görülen Deri Döküntüsü Türleri
Kızarıklıkla birlikte görülen şişlikler “döküntü” olarak tanımlanır. Deri döküntüsü çok sayıda farklı deri rahatsızlığının işareti olabilir. Bu rahatsızlıkların en yaygınları şunlardır:
- Enfeksiyondan kaynaklanmayan pul pul dökülmeler
- Mantar hastalığı ya da bakteriyel enfeksiyonun yol açtığı pul pul dökülmeler
- Tüm vücutta ortaya çıkan kırmızı ve kaşıntılı şişlikler ya da lekeler.
Deri döküntüleri yaygın görülür ve farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Deri döküntülerinin çoğu tehlikeli değildir ama deri döküntüsünün baş belası bir hastalık olduğunu unutmayın. Hayatı tehdit eden deri döküntüleri nadir görülür ama bu tür döküntüler söz konusuysa mutlaka tespit edilmeli ve zaman kaybetmeden doktora gidilmelidir.
Döküntüler tehlike yaratmaz ve kendi kendine iyileşebilir. Döküntünüzün kendi kendine iyileşmediğini fark ettiğinizde zaman kaybetmeden doktora gitmelisiniz.
Kaynağına bağlı olarak çeşitli türde döküntüler bulunur. En yaygın döküntü türü çocuklarda görülen egzamadır. Bu döküntü türünün diğer adı atopik dermatittir. Egzama dirsek ve diz çevresindeki deride kuruluğa, çatlağa ve şişliğe neden olur. Daha ciddi egzama vakalarındaysa tüm vücutta kızarıklık, şişlik ve pullanmalar oluşur.
Bazı döküntüler kimyasal, sabun ya da deterjan gibi maddelerle temasın yol açtığı tahrişten kaynaklanır. Kızarıklık, şişlik ve kaşıntı görülür ve tahriş edici kontakt dermatit olarak adlandırılır. Güneş yanığı bile tahriş edici dermatit türü olabilir. Çünkü güneş yanığı kırmızıdır ve iyileşirken kaşıntıya neden olur.
Alerjik kontakt dermatit, herhangi bir alerjenle temastan kaynaklanan deri döküntüsüdür. Alerjen lastik, saç boyası ya da bazı mücevherlerin içinde bulunan bir metal olan nikel gibi vücudunuzun alerjisi olan maddelerdir. Zehirli sarmaşık, meşe ağacı ve sumakta bulunan bir yağ ya da resin olan uruşyol da bu tür döküntüye neden olur.
Bazı deri döküntüleri bulaşıcı hastalık, alerjik reaksiyon, otoimmün hastalıklar, beslenme bozuklukları ve kanser gibi bir dizi rahatsızlıkla birlikte de görülür.
Döküntüler çocuklar ve bebeklerde de çok yaygın görülür. En yaygın tür pişiktir. Pişik sürekli bez kullanımı, derinin idrar ya da dışkıyla teması ve sürekli ıslaklıktan kaynaklanır. Bu döküntü türü bebek kremi ve çocuklar için özel olarak üretilmiş cilt bakım losyonları kullanımı, derinin temiz ve kuru tutulmasıyla kolayca kontrol edilebilir.
Bebeğiniz ya da çocuğunuzdaki döküntüyü kontrol altında tutamıyorsanız ve her geçen gün daha da kötüye gidiyorsa, canının daha fazla yanmaması için bir an önce doktora götürmelisiniz.
Bütün deri döküntülerinin aynı olduğunu düşünmeyin, her birinin kaynağı farklıdır ve farklı yöntemlerle tedavi edilirler. Bütün döküntüleri aynı yöntemlerle tedavi etmeyin.
Plastik Cerrahi Komplikasyonları
Uzm. Dr. Sedat TÜZÜNER
iyi günler doktor bey benim sizle paylaşmak istediğim rahatsızlığım penisim üzedrinde son zamanlarda olusan et beni tarzında olan lekelerin neden olua... devamı
Kağıt Kesiği Nasıl Tedavi Edilir
İstediğiniz Saçlara Nasıl Sahip Olabilirsiniz?
Kaynar Su Yanığı Nasıl Tedavi Edilir
Göz Bakımı
Yüzde Yanma Hissi