- İçindekiler
- Bulaşıcı Mıdır
- Neye Benzer
- Kurtulma Yolları
Bulaşıcı Mıdır
Kurdeşen Bulaşıcı Mıdır?
Kurdeşen, insanlarda yaygın görülen bir problemdir. Yaşınız, cinsiyetiniz veya sosyal statünüzle bir ilgisi yoktur. Dünyanın neresinden olursanız olun, yaşamınızın bir döneminde kurdeşen dökmüş olabilirsiniz. Peki kurdeşen nedir? Ayak tabanları veya avuç içleri dışında derinizde görülen kırmızı,şişve kaşıntılı döküntülerdir. . Böcek ısırığı veya alerji kaynaklı olabilirler. Enfeksiyonlar, kimyasallar, virüs, bakteri, mantar gibi ürtiker nedenleri olabilir. Aynı anda dünyanın beşte birinin kurdeşen döktüğü düşünüldüğünde, kurdeşen bulaşıcı mıdır, sorusunun akla gelmesi doğaldır.
Ancak yaygın kanının aksine, kurdeşen bulaşıcı değildir. Ciltteki sorunlardan veya belirli alerjik tepkilerkırmızı ve şiş döküntülere neden olur. Hepimizin aynı şeye alerjisi olamayacağına göre, kurdeşenin bulaşıcı olduğunu söylemek zordur. Bununla birlikte, eğer kişideki kurdeşen iltihaplıysa dokunmayın. İltihap kurdeşene yol açmayabilir ama size başka alerjenler bulaştırabilir. Kurdeşenin bulaşıcı sanılmasının bir başka nedeni de, iki ayrı kişide kurdeşenin aynı nedenden kaynaklanmış olabilmesidir. Örneğin, hem sizin hem kardeşinizin domatese alerjisi varsa, domates içeren bir yiyecek yedikten sonra ikiniz de kurdeşen dökebilirsiniz. Bu kurdeşenin genetik olduğunu da göstermez.
Ancak tetikleyiciler bulaşıcı olabilir. Tetikleyiciler nelerdir? Kişide kurdeşene yol açan taşıyıcılara tetikleyici denir. Örneğin sırayla hem sizde hem de arkadaşınızda görülen kurdeşenin tetikleyicisi bir bakteri ya da virüs olabilir. Ama kurdeşen bulaşıcı değildir.
Neye Benzer
Kurdeşen neye benzer
Ciltteki kurdeşen, patlamaya hazır kırmızı veya beyaz izlere benzer. Daha çok karında, sırtınızda, bacaklarınızda veya kollarınızda görülürler. Yüzde kurdeşen nadir rastlanan bir durumdur. Alerjiniz olan maddeye maruz kaldığınızda birden bire ortaya çıkarlar. Yayılmaları çok çabuk olur. Bu tür geçici kurdeşenler, bazen birkaç dakikada, bazen birkaç günde kaybolurlar ve sıradan kurdeşen olarak adlandırılırlar. Fıstık, böğürtlen, polen gibi yaygın alerjilerden kaynaklanırlar. 5 haftadan fazla süren kurdeşen kronik kurdeşen olarak adlandırılır, bazıları birkaç ay sürebilir. Soğukta ya da güneşte kalmaya bağlı görülen kurdeşene fiziksel kurdeşen adı verilir.
Kurtulma Yolları
Kurdeşenden kurtulmanın yolları
Artık kurdeşen nedir bildiğinize göre, sırada kurdeşeni tedavi etmenin yolları var, değil mi? Belirli alerjiler yüzünden sık sık kurdeşen dökenlerinizin, doktorunuzun reçetelendireceği ilaçları düzenli olarak kullanması gerekebilir. Ancak unutmayın ki, kurdeşenin kesin bir tedavisi yoktur ve ilacı ne kadar süredir kullanıyor olursanız olun, kurdeşenden tam olarak kurtulamazsınız. Ancak almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Kurdeşen tedavisinde kullanılabilecek diğer yöntemler de, iltihabı (yangıyı) yatıştırmak için üzerine buz koymak, calendula (kadife çiçeği) merhemi sürmek veya limon yağı, papatya yağı gibi yağları sürmek olabilir.
Kurdeşen döktüğünüz dönemlerde C vitamini tüketiminizi arttırın. Bütün bunlar, hem şişliğin hem kaşıntılarınızın azalmasına yardım edecektir. Soğuk duş yapın, soğuk su kurdeşenin daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kurdeşen geçene kadar üzerinize oturan dar kıyafetlerden kaçının.
Umarız bu bilgiler kurdeşen bulaşıcı mıdır sorunuza yanıt vermiştir.
Neye alerjiniz olduğunu bulun ve ondan uzak durun. Alerjiniz olan maddeleri içeren yiyecekleri yemeyin. Eğer kullandığınız belirli bir ilaç kurdeşene neden oluyorsa, doktorunuzla konuşun. Unutmayın ilaçlar yalnızca belirtileri tedavi eder, nedenleri değil. Bu yüzden çok güçlü ilaçlar almanız tavsiye edilmez, çünkü çok sayıda yan etkisi olabilir. Ne yaparsanız yapın, kendi kendinize ilaca başlamayın. Astım, soluk alma güçlüğü gibi ciddi belirtilerle karşı karşıya kalırsanız, tıbbi yardım alın.
Larenjit Bulaşıcı Mıdır?
Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN
Kıllanma için diane 35 kullanıyorum aşırı derece sivilce çıktı sebebi ilaç mıdır?... devamı
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Kurdeşen Bulaşıcı Mıdır?
Stevens-Johnson Sendromu
Soğuk Havanın Cilde Zararları
Deri Döküntüsü Türleri Hakkında Bilgi Edinin