Normal vücut sıcaklıkları 37 derece civarında değişiyor olmasına rağmen, kadın doğum uzmanları hamile kadınların sıcak çarpması geçirmeye daha yatkın oldukları konusunda uyarıyor. Hamilelik doğal olarak vücut sıcaklığını artırır, aşırı sıcak havalarda kadınların daha çabuk sıcak yorgunluğu geçirmesine yol açar ve doğmamış çocuğun zarar görmesine neden olabilir.
Uzmanlar uyarıyor: “Karşı karşıya olduğumuz aşırı sıcaklar, dikkatli olmayan hamile kadınlar için gerçek bir tehlike doğurabilir. Hamilelik süresince kadınlar iki vücudun bakımını üstlenirler: kendi vücudu ve bebeğininki. Bu nedenle, aşırı sıcağa maruz kaldığında karın bölgesini serin tutmak için neredeyse iki katı kadar sıvı ve enerji gerekir.”
Sıcak çarpması, sıcak hava ya da ağır fiziksel güç harcanması nedeniyle vücut sıcaklığının anormal derecede yükselmesidir. Yaz aylarında sıcak çarpması hamile kadınlar için çok yerinde bir kaygıdır. Sıcak çarpmasının belirtileri şunlardır:
- Nefes almada zorluk
- Yüksek nabız
- Kızarık cilt
- Terlemenin olmaması
- Sersemlik ve dezoriyantasyon (yer, zaman, kişi yönelim bozukluğu)
Hamile kadınlar aşırı sıcaklara maruz kalır ve sıcak yorgunluğu ya da sıcak çarpması belirtileri göstermeye başlarlarsa bebeklerinin gelişimini tehlikeye atmış olurlar. En kötü ihtimalle düşük yapma riski vardır.
Uzmanlar kadınların aşağıdaki tavsiyeleri uygulayarak, kendilerini serin tutmak için ekstra önlemler almaları gerektiğini söylüyor.
- Mümkün olduğunca kapalı alanlarda egzersiz (yalnızca bir doktorun onayladığı egzersizler) yapın.
- Getir götür işlerini, sıcaklığın daha düşük olduğu sabahın erken saatlerinde yapın.
- Sıvı ihtiyacınızı spor içecekleri gibi elektrolit (Hücre içi ve dışı sıvısındaki sodyum, potasyum vb madensel iyonlar) ve besin maddeleri içeren içeceklerle karşılayın.
- Gün içinde sık sık dinlenin.
- Hafif ve bol kıyafetler giyin.
- Belirli aralıklarla serinlemek için, yanınızda bir sprey şişesinde su bulundurun.
Eğer kendiniz ya da yakınınızdaki birinin sıcak çarpması geçirdiğine inanıyorsanız, uzmanlar hastayı yelpazeleyerek, cildine buz torbası uygulayarak ya da soğuk su serperek acilen serinletmek için gereken tedbirleri almanızın gerekliliğini vurguluyor. Özellikle hasta hamile bir kadınsa mümkün olduğunca hızlı bir şekilde en yakın acil servise götürün.
Dr. Emel GÖKMEN
kafam şişti çok ağırıyor hocam ne yapmalıyım 2 katan Düştüm kafam yerdeki kapıya çarptı ve cok ciddi bir şekilde ağırıyor... devamı
Sıcak Yorgunluğu: İlk Yardım
Sıcak Kramplarının Tedavisi
Sıcak Yorgunluğunun Üstesinden Nasıl Gelinir
Yaz Aylarında Güvenlik Önerileri
Sıcak Yorgunluğu Evde Nasıl Tedavi Edilir