Hamilelik
Hamileliğin, sistit –idrar kesesi iltihabı- riskinizi arttırıp arttırmadığı net değildir, ayrıca hamileliğin asemptomatik bakteriüriye yakalanma olasılığını arttırmadığını gösteren yeterli miktarda araştırma vardır. Ama hamilelik böbrek enfeksiyonu kapma riskini oldukça fazla arttırır.
Nedeni şu: Yüksek seviyelerde progesteron hormonu, üreterlerin (böbrekler ve idrar kesesi arasındaki tüpler) kas tonusunu azaltır, bunların genişlemesine sebep olur ve idrar akışını yavaşlatır. Bunun yanı sıra, uterusunuz genişledikçe üreterlere baskı yapar ve idrarın her zamanki gibi hızlı ve serbestçe akmasını daha da zor hale getirir.
Hamilelik sırasında idrar keseniz de elastikiyetini kaybedebilir. Bu durumda idrar kesenizi tamamen boşaltmak daha zorlaşır ve idrar keseniz bir miktar idrarın üreterlerden geriye böbreklere doğru aktığı durum olan reflüye daha yatkın hale gelir.
Değişiklikler sonucunda idrarın, idrar yolunuzdan geçip gitmesi daha çok zaman alır, bakteriye çoğalması ve atılmadan önce tutunabilmesi için daha fazla süre verir, böylece bakterilerin böbreklere doğru yolculuğu kolaylaşır. Dahası hamilelik sırasında idrarınız daha az asidik olur ve daha fazla glukoz içermeye meyillidir, bunların ikisi de bakteriyel büyüme potansiyelini yükseltir.
Hamilelik Sırasında Asemptomatik Bakteriüri
Aemptomatik bakteriüri erken doğum ve düşük doğum ağırlığıyla ilişkilendirilir. Ve bakteriüri tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonuna yakalanma olasılığınız yüzde 40 kadar artabilir. Oysa uygun tedaviyle riskiniz çarpıcı biçimde, yüzde 1 ila 4’e düşer.
İdrar yolunuzda bakteri olup olmadığını bulmak için doktorunuz semptomunuz olsa da olmasa da doğum öncesi ziyaretinizde sizden idrar örneği alır ve test için laboratuvara gönderir. İlk idrar kültürü olumsuzsa hamilelikte daha sonra İdrar Yolları Enfeksiyonuna (İYE)a yakalanma olasılığınız küçüktür.
Kültür, pozitif ise hamilelikte alınması güvenli oral antibiyotiklerle tedavi edilirsiniz. Antibiyotikleri genellikle bir hafta olan tam süresinde almak enfeksiyonu temizler.
Tedaviden sonra enfeksiyonun geçtiğinden emin olmak için yeniden test yaptırmalısınız. Bir başka enfeksiyonunuzun olmadığından emin olmak için hamilelik sırasında düzenli aralıklarla idrar kültürü testi tekrar edilmelidir. Bakteriüri nüksederse yeniden tedavi edilmeniz ve bir daha nüksetmesini engellemek için hamileliğinizin kalanı boyunca sürekli düşük dozda antibiyotik almanız gerekebilir.
Hamilelik Sırasında İdrar Kesesi Enfeksiyonuna Yakalanırsanız Ne Olur?
Hamilelik sırasında, idrar kesesi enfeksiyonuna (sistit) yakalanırsanız yapılacak şey yine aynıdır, belki daha kısa süreli antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Antibiyotikler muhtemelen birkaç gün içerisinde semptomları geçirir ama ilaçları doktorunuzun reçetede belirttiği süre boyunca kullanmanız idrar yolunuzdaki bakterilerin tümünden kurtulmanız için önemlidir.
Tedaviden sonra ve daha sonrasında periyodik olarak (ve ayrıca semptomların görünmesi halinde) teste tabi tutulabilir ve gerektiğinde yeniden tedavi edilebilirsiniz. İdrar kesesi enfeksiyonu kapmaya devam ediyorsanız önlemek için her gün düşük dozda antibiyotik almanız gerekebilir.
Böbrek Enfeksiyonuna Yakalanırsam Ne olur?
Hamilelik sırasında böbrek enfeksiyonuna yakalanırsanız hastaneye yatırılır ve intravenöz sıvı ve antibiyotik almaya başlayabilirsiniz. Doktorunuz hem sizi hem de bebeğinizi dikkatli bir şekilde gözlem altına alır. Ateş, tansiyonun, nabız, nefes alıp verme ve idrara çıkma yeteneği, bebeğinizin kalp hızı ve erken doğum işaretlerinin olup olmadığı da dahil çeşitli şeyleri doktorunuz değerlendirecektir.
Böbrek enfeksiyonu nedeniyle hastanede kalış uzunluğu, sizin kişisel durumunuza bağlı olarak değişir. İlk 12-24 saatlik değerlendirmeden sonra hafif bir vaka tespit edilir, tedaviye iyi cevap verir ve erken doğum endişesi bulunmazsa doktorunuz taburcu olmanıza karar verebilir ve tedaviye oral antibiyotiklere devam etmenizi önerebilir.
Öte yandan durumunuz ağırsa, daha fazla tedavi ve müşahade için hastanede kalmanız gerekir, vücut sıcaklığınız normale döndükten ve artık herhangi bir semptomunuz kalmadıktan 24-48 saat sonrasına kadar taburcu olmazsınız.
Tedaviniz tamamlandıktan sonra başka enfeksiyonları önlemeye yardımcı olması için düşük dozda antibiyotik verilebilir. Günlük baskılayıcı terapi olmadan bir başka böbrek enfeksiyonuna yakalanma riskiniz çok yüksektir.
Korunma
İYE Kapmaktan Nasıl Sakınılır?
İdrar yolu enfeksiyonu kapma olasılığınızı en aza indirmek için şu adımları atın:
- Bol bol su için, günde en az 8 bardak.
- İdrara çıkma ihtiyacını göz ardı etmeyin. İdrara çıktığınızda idrar kesenizi tamamen boşaltmaya çalışın.
- Bağırsak hareketlerinden sonra kendinizi önden arkaya doğru temizleyerek feçesteki bakterilerin üretranın yakınlarına gelmesini engelleyin.
- Hafif sabun ve su ile genital bölgenizi temiz tutun.
- Cinsel birleşmeden önce ve sonra genital bölgenizi temiz tutun ve idrar yapın.
- Kızılcık suyu için. Çalışmalar kızılcık suyunun -ve kırmızı yaban mersininin- bakteri seviyelerini azalttığını ve yeni bakterilerin idrar yolunda tutunmasını önlediğini göstermektedir. (Kızılcık suyu içmek mevcut enfeksiyonu iyileştirmez, bu yüzden semptomlarınız varsa antibiyotik tavsiye etmesi için doktorunuzu görmeniz gereklidir.)
- Kadın hijyen ürünlerinden (spreyler veya pudralar) ve üretra ve genital bölgenizi tahriş eden ve bakteriler için uygun üreme ortamı oluşturan kuvvetli sabunlardan uzak durun. Ve hamilelik sırasında antiseptik suyla temizlik yapmayın.
Op. Dr. Aytun AKTAN
Merhaba hocam qlairista dogum kontrol hapi kullanmaya basladim 5 gun oldu ve siddetli karin agrisi ile doktora gitrim idrar yolu enfeksiyonu cikti ila... devamı
Menopoz Sonrası İdrar Yolu Enfeksiyonları Ve Östrojen
Yaşlılarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Üriner Sistem İltihapları
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu