Nedir
Hamilelikte sıvı kaybı kolayca engellenebilse de en dikkatli hamilelere bile sinsice yaklaşabilir. Sıvı kaybı kendi içinde ciddi bir endişe konusu olduğundan ve ciddi sonuçlara yol açtığından nedenlerini, önleme yollarını, uyarıcı işaretlerini ve çarelerini bilmek önemlidir.
Belirtileri
Sıvı Kaybı Belirtileri
- Susuzluk. Bu, ilk ve muhtemelen en çok göz ardı edilen işarettir. Vücudunuzu dinleyin: Susadıysanız vücudunuz size bir şeyler söylemek istiyordur. Saatte en az bir bardak (gerektiğinde daha fazla) sıvı almaya çalışmalısınız.
- Sersemlik. Sıvı kaybı özellikle ayağa kalkarken, eğilirken veya diz çökerken sersemlik, bayılma hissi veya baş dönmesine yol açabilir. Sersemlik, sıvı kaybının neden olduğu düşük kan basıncına bağlıdır.
- Baş ağrıları. Sıvı kaybı herkes için baş ağrılarının, özellikle migrenin ana nedenidir. Baş ağrılarınızın hormonal olduğunu düşünmeyin (bu da katkıda bulunabilse de). Günde en az 5 litre, hatta yapabilirseniz daha fazla su içtiğinizden emin olun.
- Koyu sarı idrar. Doğum öncesi vitaminler de idrar renginin koyulaşmasına neden olabilir; yeterince su alın ki vitaminler vücudunuz tarafından gerektiği gibi kullanılabilsin.
- Keskin kokulu idrar. Bu da doğum öncesi vitaminlere bağlı olabilir. Öyleyse daha çok su için!
- İdrara çıkamama. Veya hamilelikten dolayı daha az idrara çıkma ihtiyacı.
- Ağız ve burun kuruluğu, çatlak dudaklar
- Güçsüzlük
- Bulantı ve kusma
- Cildin esnekliğini kaybetmesi veya çok kuru olması
Bu belirtilerden herhangi birisi varsa su kaybetmişsinizdir. Sakın “dişinizi sıkmaya” çabalamayın. Sıvı kaybı hızla ciddi bir sorun haline gelebilir ve daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilir, erken doğuma ve diğer hamilelik sorunlarına yol açabilir. Sıvı kaybını önlemenin en iyi yolu ve çaresi su içmektir. Vücudumuzun yaklaşık %50-60’ı sudan oluşur. (Bir iki gereksiz bilgi: kanın %83’ü, kasın %75’i, beynin %70’i sudur ve akciğerlerin yaklaşık %90’ı sudan oluşur). Vücudun yeterli suyu yoksa işini gerektiği gibi yapamaz.
Riskleri
Hamilelikte Sıvı Kaybının Riskleri
Hamileliğin ilk aylarında sıvı kaybıyla ilgili iki önemli sorun vardır:
- Annenin sağlığı: Susuz kalmak (genellikle hamilelikteki sabah bulantıları) bulantıya neden olabilir (ve böylece bir şeyler içemediğiniz ve midenizin daha da bulandığı kötü bir döngü yaratır, yani daha fazla su kaybeder ve bir şeyler içemezsiniz, böylece mideniz daha çok bulanır vb). Eğer anne su kaybını önlemek için yeterince sıvı almazsa damar içi sıvılar için hastaneye yatması gerekebilir. Anne yeniden su kazandığında (bu bir gece veya iki gün alabilir) işler yoluna girer. Sağlıklı bir hamilelik ve bebek için annenin sağlıklı olması önemlidir.
- İlk üç ayda ve ikinci üç ayın bir kısmında sıvı kaybıyla ilgili en büyük korku gebelik kesesinde bebek için yeterli sıvının olmamasıdır; sıvının önemli miktarda azalması bebeğin kesede yüzmek yerine rahme karşı yatmasına neden olur, bu da kollarda, bacaklarda ve ayaklarda şekil bozukluklarına yol açabilir.
İkinci ve üçüncü üç aylık dönemde sıvı kaybı erken doğuma yol açabilir. Gerçekte sıvı kaybı doğum kasılmalarının en yaygın nedenidir.
Sıvı kaybı kan hacminin düşmesine neden olur, bu oksitosin seviyesini (kasılmadan sorumlu hormon) yükseltir ve sonuç erken doğumdur. Çoğunlukla erken doğum yeniden sıvı kazandırmayla durdurulabilir; ama mümkünse bu senaryoyu engellemek daha iyidir.
Ayrıca sıvı kaybı vücut ısınızı arttırabilir, bu da başka sonuçlara yol açabilir, mesela kramplar, ısı bitkinliği veya diğer sıcaklıkla ilişkili rahatsızlıklar.
Sıvı kaybı hamile kadınlarda ve herkeste, bitkinliğin bir numaralı nedenidir. Hamile anneler bitkinliğe daha yatkındırlar çünkü her şeyden önce enerji seviyeleri düşüktür. Sağlıklı, enerji dolu ve daha az stresli bir hamilelik için susuz kalmamak gerekir.
Arttırıcı Faktörler
Sıvı Kaybı Riskinizi Artırabilen Faktörler
- Sıvı yokluğu: Kesinlikle su için! Özellikle hamileyken. Hedefiniz, her saat kendiniz ve bebeğiniz için birer bardak su. Günün 24 saatinde, yalnız uyanık olduğunuz saatlerde değil. Ölçülü için. İçtiğiniz suları uyanık olduğunuz saatlere yayın ki (48 bardağın tümünü bir saat içinde içmeye çalışmak yerine) bu kez de çok fazla su içme sorunu yaşamayın. İnsanların vücutlarının işleyip atabileceğinden daha hızlı su içtiği durumlarda su zehirlenmesi vakaları olabilir. Bu, kısa sürede çok miktarda su içilmesidir. Çok fazla su içmekten zehirlenmiş hamile bir kadına rastlamamış olsanız da!
- Hamilelikte sıvı kaybı yılın herhangi bir zamanında büyük bir sorundur ama daha sıcak aylarda, ısı, nem ve daha fazla hareket edip daha az su içme eğiliminden dolayı sıvı kaybına yatkın olacaksınız.
- Kusma. Hamilelikte kusma daha çok ilk üç aylık dönemde olsa da (sabah bulantılarının zirvesinde) çoğu anne hamilelikleri boyunca bulantı yaşar. Ama bunun dışında kötü bir mide virüsüne veya besin zehirlenmesine de yenik düşmüş olabilirsiniz.
- Uçak yolculuğu. Kabin havasında çok az nem vardır ve size oldukça hızlı su kaybettirebilir. Bugünkü havayolu güvenlik önlemleri kendi su şişenizi uçağa sokmanıza izin vermiyor ama çoğu uçuş personeli yardımseverdir ve uçuş sırasında sıvı kaybetmemenizi memnuniyetle sağlayacaktır.
- Nem. Sıcak ve nemli hava aşırı derecede terlemenize neden olur ve sıvı kaybına katkıda bulunur.
Önleme
Hamilelikte Sıvı Kaybının Önlenmesi
Tahmin edebileceğiniz gibi sıvı kaybı önlemenin yegane yolu: Su içmek! Günde kendiniz için 8 bardak, bebek için 25 bardak hedefleyin (gebelik kesesi sıvısında saatte yaklaşık 1 bardak değişme olur). Dışarıda güneşteyseniz, seyahat ediyorsanız, nem yüksekse veya egzersiz yapıyorsanız su alımınızı artırmayı unutmayın. “Sade su” içmekte zorlanıyorsanız biraz limon, yaban mersini veya bir başka tatlandırıcı eklemeyi deneyin.
Kafein, soda ve işlenmiş meyve sularından uzak durun, çünkü bunlar size sıvıları yeniden kazandırmaz, aslında sık idrara çıkmanıza neden olur.
Çareleri
Hamilelikte Sıvı Kaybının Çareleri:
Bir gram sıvı kaybının önüne geçmek bir kilo tedaviye bedeldir. Sıvı kaybı, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sıvıların yokluğudur: Su içmeyi unutmayın.
Sıvı kaybını en iyi şekilde su içerek gidermek şaşırtıcı değil. Sıvı kaybınıza bulantı neden oluyorsa bulantı nedenlerini ortadan kaldırmak için olası ilaçları doktorunuzla görüşün.
Sersemlik hissiniz, baş ağrılarınız, güçsüzlüğünüz veya bitkinliğiniz ağırsa derhal doktorunuzu arayın. Sıvı kaybı, size mümkün olduğunca hızlı ve güvenli şekilde tekrar sıvı kazandırmak için damar içi sıvı gerektiren bir noktaya varmış olabilir.
Herhangi bir elektrolit solüsyonu veya spor içeceği içmeden önce doktorunuzla konuşun. Bu içeceklerle ilişkili herhangi bir doğum kusuru yoksa da doktorunuzun sizinle görüşmek birtakım endişe verici şeyler görüşmek isteyebilir.
Op. Dr. Deniz ALGÜN
uzun zamandır dizlerimde agrı cekmekteyım , cektırmıs oldugum mr sonucunda SOL DİZ ; suprapateller bursada sıvı artışı mevcuttur. Gastromenisküs kasın... devamı
Sıvı Kaybı (Dehidrasyon)
Hamilelikte Sıvı Kaybı
Bir Çalışma Gebe Kadınların Ve Fetüslerin 100Ünde Genetiği Değiştirilmiş Organizma Buldu
Moraliniz Mi Bozuk, Enerjiniz Mi Yok
Tarihi Değiştiren Hastalıklardan Sarı Humma