Hamilelikte Vejetaryen Beslenme

Hamile kalan vejetaryenler veya hamilelik sürecinde kilo alımını azaltmak için vejetaryen beslenmeyi tercih eden kadınların bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminde herhangi bir problem oluşmaması için 9 aylık süreçte aldıkları gıdaların yeterliliği konusunda bilgi sahibi olmaları gerekir.  Sadece süt ürünleri veya yumurta tüketen Lakto - Ovo vejetaryen ve balık tüketebilen pescetaryen tipi beslenme hamileler için uygun olabilir ancak sadece çiğ sebze ve meyve tüketen frutaryanların ve hayvansal hiçbir gıdayı tüketmeyen veganların beslenme alışkanlıkları hamileler için uygun değildir. Hamilelikte sorunsuz bir vejetaryen beslenme programı için aldığınız gıdalarda olması gerekenler;

Kalsiyum

Bebeğin kemik, diş, sinir sistemi, kalp ve kas gelişimi için kalsiyum oldukça önemlidir. Hamilelik sürecinde yeterli miktarda kalsiyum alınmadığı takdirde bebek annenin vücudundan ve kemiklerinden sağlanan kalsiyumla yetinmeye çalışır bu da zamanla annenin sağlığını olumsuz etkiler. Bu yüzden hamilelik sürecinde süt ve süt ürünleri, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, lahana, sardalye ve alabalık gibi gıdalar tüketmek gerekmektedir.

Demir

Demir hamilelik sürecindeki en önemli minerallerden bir tanesidir çünkü demir eksikliği kansızlığa neden olmakla birlikte erken doğuma, düşüklere, anne ölümlerine neden olabilir. Bu yüzden yumurta, balık, zenginleştirilmiş tahıl ve yulaf, pekmez, ıspanak, haşlanmış soya fasulyesi, bezelye, patates, mercimek,  nohut ve fasulye gibi gıdaların alınmasına dikkat edilmelidir.

Protein

Canlıların temel yapı taşlarından olan protein özellikle hamileliğin son üç ayında alınması gereken miktar artar ve 150-200 gram aralığında alınması gereken protein gün içerisinde tavuk ve balık gibi beyaz etlerden ve süt ürünlerinden alınarak tamamlanabilir.

B12 Vitamini

Hücre bölünmesi ve protein sentezi için gerekli olan B12 vitamini hayvansal ürünlerde bulunduğu için vejetaryen beslenenlerde eksikliği görülmektedir ancak hamilelik sürecinde vejetaryen beslenmeye devam edecek olan kadınlar kabuklu deniz ürünleri, süt ve yumurta tüketerek B12 eksikliğini telafi etmelidirler.

Çinko

Bebek gelişimi etkileyen ve doğum esnasında çeşitli problemlere neden olan çinko eksikliğini bamya, kuşkonmaz, bezelye, ıspanak gibi sebzelerle ve kuruyemişlerle giderilebilir.

Fosfor

İnsan vücudunda kalsiyumdan sonra en çok bulunan fosfor enerji üretimi, yağ yakımı ve karbonhidratların yakılmasında görev alır. Protein içeren hemen hemen tüm gıdaların içerisinde bulunan fosforu badem, fıstık, ayçekirdeği, susam, sarımsak, balık ve deniz ürünleri, tahıllı ekmek ve süt ürünlerinde bulabilirsiniz.

Op. Dr. Aytun AKTAN

BendeDvitamin ileB12 eksikligi vartupbebek yaptirirsam hamilelikte sorun cikarmi... devamı