Çocuklarda ateş görülmesi halinde alınabilecek kimi basit önlemler vardır. Böylesi durumlarda oda sıcaklığını azaltmak, fazla giysilerini çıkarmak ve çocuğun üzerini çok fazla örtmemek gerekir. Çocuklar ateşlendiği zaman sıvı kayıpları fazla olduğu için, sıvı alımlarını arttırmak gerekir. Çünkü çocukta enfeksiyon varsa, iştahsızlık da vardır.

Bu basit önlemler alındıktan sonra, ikinci adım olarak parasetamol, ibuprofen gibi basit ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Ancak çocuğun ateşine eşlik eden başka bulgulara da bakılması gerekir. Çünkü kendi başına ateşin çok yüksek olması, hastalığın çok ağır olduğu anlamına gelmez. Örneğin ateşi 40 derece olduğu halde çocukta basit bir viral enfeksiyon söz konusu olabilir. Ya da ateşi 38 derece olan çocukta menenjit, idrar yolu iltihabı, kemik iltihabı gibi ciddi hastalıklar olabilir.

Bu nedenle eğer çocuğun ateşi varsa, bunun yanı sıra aktivitesinde bir yavaşlama, beslenmesinde kötüye gitme, sürekli uyuklama, vücudunda döküntü olup olmadığına bakılmalıdır. Bu belirtiler söz konusu değilse ve çocuğun aktivitesi iyi durumdaysa, gece ateşinin çıkması halinde basit önlemler uygulanabilir. Ertesi gün doktoru telefonla aranarak bilgilendirilmelidir. Doktor, sorduğu soruların yanıtlarına göre, hastalığın aciliyeti konusunda bir fikre vararak evden takibi ya da doktora görünmesi konusunda bir karar verebilecektir.

Dr. Emel GÖKMEN

Merhaba 3 yasinda kizim var.Ates sonucu cocuk nörolojisine goturdum eeg cektirdik sag lob sola göre daha az calistigini soyledi.Beyin emarı istedi.Dok... devamı