Cildinizin Güzelliğini Nasıl Korursunuz?

Cildiniz vücudunuzu korur, ama hepsi bu değildir. O sizin dünyaya sunduğunuz yüzünüzdür. Sağlıklı olduğunda, güzellik kaynağıdır. Her gün yaptığınız seçimler – yedikleriniz, gittiğiniz yerler, nasıl hissettiğiniz – cildinizin görünüşünü etkiler. Cildinizin genç, sağlıklı ve kırışıksız kalması için bu görsel rehberi kullanın.

Yedikleriniz Yüzünüzdedir

İyi bir cilt mi istiyorsunuz? Diyetinizi izleyin. Yüksek oranda C Vitamini tüketmek ve yağ ile karbonhidratları azaltmak cildinizin yaşlandıkça daha iyi görünmesi ile ilişkilidir. Beslenmenizi değiştirmek görünümünüzü de değiştirir. Yaşlanan ciltteki kırışıklıkları ve kuruluğu önlemeye yardımcı olmak için daha fazla balık, meyve ve sebze tüketin. Sivilce oluşumunu önlemek için kompleks karbonhidratlar (tam tahıllar gibi) ile sağlıklı proteinler tüketin.

Vitaminlerinizi Yiyin

Yaşlandırma karşıtı kremleriniz C veya E vitamini içerebilir. İçeriden de çalışmaları için bu antioksidanları aynı zamanda ağızdan alın. Bu vitaminler ve selenyum minerali bakımından zengin gıdalar yemek cildinizi güneş hasarına karşı koruyabilir. Bunlar, kırışıklıklar ve cildin renginin bozulması gibi yaşlanma belirtilerin geriye döndürülmesine de yardımcı olabilir.

Yaşlanan Cildinizden Kurtulun

Egzersiz – en büyük organınız olan cildiniz de dahil – vücudunuzun her parçası için faydalıdır. Egzersiz yapmak kan dolaşımını iyileştirerek, toksinlerin cildinizden atılmasını sağlar. Daha iyi kan akışı; daha fazla oksijen ve besin taşır ve cildinizin kırışıklıklardan kurtulmasını sağlayan kolajen üretimine yardımcı olabilir. Terleme için kaygılanmayın – egzersiz gerçekten de gözenekleri açmaya yardımcı olabilir. Egzersizin ardından hemen yüzünüzü yıkayın ve teri engelleyen ve deriyi tahriş eden sıkı baş bantları takmaktan kaçının.

Dinlenerek Güzelleşin

Birkaç gün gece gündüz demeden dinlenmeden çalışın ve bunun yüzünüzdeki yansımalarını görün: Gözlerin altında koyu renkli halkalar, solgun bir cilt ve şiş gözler. Gece 7-8 saat uyumak vücudunuzu ve derinizi en iyi şeklinde tutacaktır. Nasıl uyuduğunuz da önemlidir. Yıllarca yüzünüzü aynı pozisyonda bir yastığa dayarsanız derinizin yastığa dayandığı yerde kırışıklıklar olacaktır. Çözüm mü? Sırt üstü uyuyun.

Gebelik Cildinizi Nasıl Değiştirir?

Esneme izleri – hamile kadınların %90’ında vardır - doğumun ardından yok olacaklardır. Nemlendiriciler esneme izlerinin görünümünü iyileştirebilir. Reçeteli A Vitamini kremleri ya da lazer kremleri de işe yarayabilir. Vücuttaki fazla hormonlardan kaynaklanan bir diğer yaygın cilt problemi de aknedir. Sivilceleri önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey günde iki kez yüzünüzü yıkamak ve yağsız bir nemlendirici kullanmaktır. Akne ürünlerini kullanmadan önce doktorunuza danışın.

Gebelik Maskesini Önlemek

Bazı kadınların yüzlerinde gebelik esnasında koyu lekeler – melazma ya da “gebelik maskesi” – oluşur. Bu koyu renkli lekelerden cilde rengini veren bir madde olan melanindeki artış sorumludur. Makyaj yapmak ya da kapatıcı kullanmak bu koyu lekeleri gizlemeye yardımcı olabilir. Melazma genellikle doğumdan sonra geçer. Pigment değişimlerini, her zaman güneş losyonu kullanarak ya da güneşten kaçınarak azaltabilirsiniz.

Cildinizi Zararlı Işınlardan Koruyun

İster onlu yaşlarınızdayken güneşi çok seviyor olun,  isterse şuan bahçe işleri yaparken, yürürken ya da araba kullanırken dikkatsizce güneş ışınlarına maruz kalın, cildinizde güneş hasarı olabilir. Bütün cilt hasarlarının yaklaşık %90’ı güneşten kaynaklanır. Güneşte geçirdiğiniz zaman artıkça, cilt kanseri riskiniz de artar. Her zaman – kışın bile – güneş koruyucular kullanarak cildinizi koruyun.  Şapka ve uzun kollu giysiler de cildinizi korur. Güneş ışınlarının en güçlü olduğu saatler olan sabah 10.00 ile öğlen 14.00 arasında güneşe çıkmayın.

Yaşlanan Cildi Nasıl Korursunuz?

Yaşlandıkça cildiniz değişir. Vücudunuz yeterli kolajen üretmez ve cildinizin geri çekilmesine izin veren elastin zayıflar. Ölü hücrelerden kurtulamaz ya da yeni hücreleri hızlı üretemezsiniz. Yaşlanan cildinizi canlandırmak ve ölü derilerin dökülmesini sağlamak için kurutucu olmayan bir sabun kullanın ve cildinizi sık sık nemlendirin. İnce kırışıklıkları azaltmak için reçetesiz bir retinoid kullanın ya da reçeteli bir versiyonu için doktorunuza danışın. Bilhassa, güneşten uzak durun.

Kahveyi İçmek mi Sürmek mi Daha İyi?

Kahvedeki kafein ve çay su kaybına neden olur, yani cildinizin kurumasına yol açabilir. Ancak bir çalışma, topikal olarak yüze uygulandığında kafeinin – en azından farelerde – güneş hasarını tersine çevirebileceğini ve bazı cilt kanseri türleri riskini azaltabileceğini bulmuştur. Araştırmacılar topikal kafeinin insan cildini de koruyup korumayacağını anlamak için denemeler yapmaktadır.

Kendinize Hakim Olun

Çok fazla alkol cildiniz ve vücudunuz için zararlıdır. Alkol diüretiktir, yani vücudunuzun su kaybetmesine yol açar. Bu cilt kuruluğuna katkı sağlayabilir. Ayrıca kan damarlarını genişletir. Alkol kullananların yüzlerinin kızarmasının nedeni budur.  Bu rosacea’yı daha da kötüleştirir. Zamanla bu damarlar kalıcı olarak hasar geçebilir ve deri kırmızı kalabilir.

Şimdiden Bırakın!

Basitçe söylemek gerekirse, sigara içmek cildinize zararlıdır: Güneşten sonra cilt kuruluğuna ve kırışıklığa neden olan ikinci etmendir. Aslında, mikroskop altında 20 yaş kadar genç sigara içicilerinde bile kırışıklıkları görebilirsiz. Sigara cilde kan akışını azaltır ve kolajenin bozulmasına katkıda bulunur. Daha az kolajen daha fazla kırışıklık anlamına gelir. Evet, dudaklarınızın sigara içme hareketini tekrarlaması da kırışıklığa neden olur. Hasarı geriye döndüremezsiniz ancak sigarayı bırakarak durdurabilirsiniz.

Günün Etkilerini Yıkayın

Her gün cildiniz hava kirliliği – sigara dumanı, egzoz dumanı veya sisli hava – ile temas halindedir. Derinizi temiz tutarak sağlığını koruyun. Her gece yumuşak bir fırça ve tonik ile yüzünüzdeki ölü derilerin dökülmesini sağlayın, yumuşak bir sabun ile temizleyin ya da yıkayın, daha sonra bir retinoid krem ya da nemlendirici uygulayın.  (Yağlı cildin de nemlendiriciye ihtiyacı vardır, yağ içermeyen ürünler tercih edin.)

Kışın İçeride & Dışarıda

Soğuk hava ve rüzgar ciltte kuruluğa ve pullanmaya neden olabilir, egzama ya da rosaceayı da kötüleştirebilir. Sorun sadece dışarıdaki hava değildir; kapalı mekanlardaki kuru sıcaklık da cildi yıpratır. Ev içinde bir ortam nemlendiricisi kullanarak, bol su içerek ve gün içinde cildinize nemlendirici sürerek buna karşı koyun. Dışarı çıkarken koruyucu güneş kremi uygulamayı da unutmayın.

Yazın Cilt Bakımı

Bronzlaşmak mı istiyorsunuz? Güvenli olanı yapın: Kendi kendine bronzlaştırıcı ürünleri kullanın. (Ancak bunların çoğu güneş koruyucusu içermez, bu nedenle güneşten koruma sağlamaz.) Güneş kremini her iki saatte bir uygulamayı unutmayın. Çok kuru bir cildiniz yoksa, nemli havada sivilce oluşumunu önlemek için yağ içermeyen nemlendiriciler kullanın. Havuzdan sonra, cildinizde kalan klordan kurtulmak için duş almanız da iyi bir fikirdir.

Havada Cilt Bakımı için İpuçları

Bir uçakta cildin kuru ve gergin hissedilmeye başlaması, nem oranı düşük olan devir daim havası sayesinde uzun zaman almaz. Cildiniz için, su içmeyi –kahve ya da alkol değil – ve uçuşunuzdan önce, uçuşunuz esnasında ve uçuştan sonra nemlendirici kullanmayı içeren bir seyahat planınız olsun. Elinizden geliyorsa uçuş için makyaj yapmayın. Yolculuk için taşıdığınız diğer eşyalarla birlikte 80 gramlık seyahat boy losyonunuzu şeffaf bir kilitli poşete koyun.

Yakınlaşma için Hazır Olun

Hollywood bununla yaşar: Işığın değişmesi görünüşünüzü değiştirebilir. Floresan ışık cilt tonunuzun daha kırmızı ya da sarı görünmesine neden olabilirken akkor ışık, renkleri ve kusurları yumuşatır. Farklı koşullar altında cildinizi görmek ve makyaj yapmak için, farklı ışıklandırmaları olan aynalar kullanın. Bu yöntemle ışıklandırma değişince solgun ya da aşırı makyajlı görünmezsiniz. Geceleri, ışık daha az olduğunda ise daha çarpıcı görünün.

İLGİLİ MAKALE

Temel Cilt Bakımı

Prof. Dr. Atilla BİTİGEN

Hocam merhaba hamile iken ritim bozukluğu cıktı doktorum kardiyoloji git görün dedi göründüm mitral kapakta sarkma yetersizlik var ve ritim bozukluğu ... devamı