Bütün yeşillikler kullanılarak yapılan salatalarda, bu yeşilliklerin yüzde 85’i sudan oluşur. Dolayısıyla bu yüzde 85’lik bölüm vücuttan su olarak atılır. Geri kalan yüzde 15’lik bölümde ise vitamin, mineral gibi şeyler bulunur. Yani salatanın yüksek bir besin değeri yoktur. Sadece posa oranı, mineral ve vitamin değeri yüksektir. Ayrıca hacimli olduğu için de tokluk hissini arttırıcı bir etkide bulunur.
Fakat salatanın içine 100 gramdan fazla peynir, ton balığı, et ya da haşlanmış sebzeler konulduğunda, salatanın besin değeri yükselir. Bunun üzerine, 1 gramında 9 kalori olan zeytinyağından bolca döküldüğünde, salatanın besin değeri iki defa yükselir. Bunların yanı sıra fındık, fıstık, badem gibi şeyler eklendiğinde bir kez daha yükselir. Keza salamura domates kullanmak da aynı etkiyi yapar.
Salata öğün olarak çok sağlıklı bir besindir. Özellikle de iş ortamlarında tercih edilebilir. Fakat içine sözü geçen besinlerin konulmaması, yağının az konulması, içine konulacak sebzelerin dikkatli seçilmesi gerekir. Aksi takdirde salatanın diğer yemeklerden bir farkı kalmayacaktır.
İLGİLİ MAKALE
Zayıflamak için sadece salata yemek doğru mudur?
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
13 haftalık hamıleyım aldırmak ıstıyorum bı sansım olabılır mı... devamı
Diyet Yemeği Olarak Et Yemeği Nasıl Yapılmalı?
Şişmanlatmayan Cips Üretildi
Zayıflamayı Sağlayan 10 Besin
Çiğnedikçe Tokluk Hissi Veren Sakız
Bursit Diyeti