''İnsanların 120 yaşına kadar yaşamasının mümkün olduğu''na ilişkin önceki açıklamaları hatırlatılan Yaşargil, şu değerlendirmelerde bulundu:
''Biyologların açıkladığına göre, bizim kromozomların tepesinde bir ufak parçacık var. O sözde bizim yaşamımızı idame ettiriyor. O zamanla yaşlandıkça küçülüyor. Onu hesaplamışlar, 'telemetrik' diyorlar. Herkesin 120 yaşına kadar iyi yaşayabilmesi mümkün. Şu anda bence iktisadi, ekonomik durumu iyi memleketlerde muhakkak ki bu hususta çalışılıyor. Hatta 120 değil, daha uzun uzun yaşamak bile isteniyor. Benim düşüncem insanın 120 yaşına kadar hem bedenen hem zihnen iyi durumda olabilmesi. Hastalık gelse bile onunla yaşayabilmesi, bir şeyler verebilmesi. Yaşlıların gençlere mesajları olabilir, tecrübelerini bildirebilir, bu da bir kıymettir.''
Yaşargil, 88 yaşında olmasına rağmen eğitim amaçlı ameliyatlara girdiğini, genç cerrahlara yönelik yeni ufuklar açtığını ifade etti.
Kanseri çözememek bizi üzüyor
Beyindeki ''anevrizma'' denilen baloncukların geçmişte riskli operasyonlarla tedavi edilebilmesine karşın bugün birer apandisit ameliyatı kadar kolay olduğunu dile getiren Yaşargil, beyin tümörlerinde de benzer başarılar elde edildiğini bildirdi.
Yaşargil, ancak kanserin tedavisinde sorun olduğunu ifade ederek, ''Bizi üzen, biyolojik olarak bu kanserin nereden geldiğini pek anlayamıyoruz. Bir zamanlar genlerden filan dendi, ama o da değil,'' dedi.
Bu konuda hücrelerdeki proteinlerle ilgili bir sorun olabileceğini, ancak bunun da belirsiz olduğunu anlatan Yaşargil, şunları söyledi:
''Bildiğimiz, eğer yüksek dereceli bir beyin tümörü çıkarsa onlarda yalnız yüzde 5-10'una yardım edebiliyoruz uzun zaman kurtulabilmesi için. Ama yüzde 90'ı maalesef 1,5-2 yılda hayatını kaybediyor. Bunlar arasında sadece gençler değil, ihtiyarlar da var. Bizi üzen bu. Henüz ne ilacı, aşısı var, ne de ameliyatla zaman kazanıyor. Bu nezleye tutulur gibi birden bire ortaya çıktığında çok şaşırıyorlar, üzülüyorlar.''
Zindeliğimin sırrı düzgün hayatım
Zindeliğini ''düzgün'' hayatına borçlu olduğunu bildiren Prof. Dr. Gazi Yaşargil, sağlıklı bir yaşam için kendi hayatından yola çıkarak şu önerilerde bulundu:
''İçki, sigara içmem. Her sabah 06.30'da kalkar, akşam 22.30-23.00 gibi yatarım. Fazla yememeye dikkat ederim. Sabah iyi kahvaltı ederim. Öğlen çok defa ameliyatlarda olduğum için hafif bir şeyler yerim. Akşamları da daha ziyade meyve, salata ve hafif yemekler yerim. Cemiyet hayatını, insanlarla görüşmeyi, oturup konuşmayı, münakaşa etmeyi çok severim, ama buna vaktimiz kalmıyor. Düzgün bir hayat yaşanırsa, genlerimiz de yardım ederse uzun bir hayat sürdürülebilir. Ben yakında 88'i bulacağım, hala ameliyatlara girebiliyorum. 5-6 saat ameliyatta kalabilirim. Çok defa olmaz vakalar bana düşüyor. Hala çalışıyorum. Eskisi gibi değilse bile haftada 1-2 vakaya ameliyat yapabiliyorum. Çalışmak iyidir. Devamlı çalışmak, beyni açık tutmak iyidir. Muhtelif konuları okumanızı tavsiye ederim.''
Prof. Dr. Rifat Eralp ULUSOY
Merhaba benim babam 53 yaşında yaklaşık 120 kilo 1.86 boyunda gunluk spor yapmasa bile hareket ediyor hipertansiyonu var kalp krizi riski varmı... devamı
13 Meyvenin Kanıtlanmış Yararları
Dr Andrew Weil - Uzun Yaşam Diyeti
Bir Çalışma Gebe Kadınların Ve Fetüslerin 100Ünde Genetiği Değiştirilmiş Organizma Buldu
İyi Yaşlanma: Uzun Bir Ömür İçin Doğru Gıdaları Tüketin
Kahvaltıyı Atlayanlar, Abur Cubura Karşı Koyamıyor