Bazı insanların sebepsiz kilo almalarının ve şişmelerinin çeşitli nedenleri vardır. Kendilerine bunu sorup dururlar ve nedenlerini bilmekten uzaktırlar. İşte, bunun nedenleri:
Uykusuzluk
Muhtemelen okul kitaplarından hatırlayacaksınız, vücudumuzun günde en az 8 saat uykuya ihtiyacı var. Vücudumuz ancak istirahat ederse düzgün çalışabilir. Eğer 8 saatlik düzenli uyku alamıyorsanız, o zaman vücudunuzda biyokimyasal olarak daha fazla yağ depolandığı için vücudunuz fizyolojik stres yaşar. Ayrıca bazen stresle başa çıkamaz ve bilinçsiz olarak uyuyamazsınız ve uyumanıza yardımcı olacağı düşüncesiyle gece atıştırmalarına başlarsınız. Fakat yaptığınız tek şey kilo almaktır.
Stressiz Bir Yaşam Sürün
Bugün içinde yaşadığımız toplum, bizden hep daha fazlasını istiyor. Daha fazlasını yapmamızı ve daha fazlasını başarmamızı istiyor. Bizi Darwin'in "güçlü olan hayatta kalır" teorisininin geçerli olduğu bir girdabın içine atıyor. Bu nedenle, sonuçta sürekli olarak stres altında yaşıyoruz. Çok fazla stres vücudumuzda biyokimyasal reaksiyonlara neden olur ve bu nedenle vücudumuz hayatta kalabilme moduna geçer. Bu durum, metabolizma hızımızı yavaşlatır ve kortizol, leptin ve diğer hormonlar gibi kimyasallar salgılamamıza yol açar. Bu kimyasallar özellikle karın bölgesi etrafında yağlanmaya ve obeziteye yol açar.
Stres altındayken, bazı insanlar yiyecekleri bir stres dağıtıcı olarak kullanır. Genelde yüksek miktarda karbonhidrat içeren yiyeceklere yönelirler ve bu serotonin denilen bir kimyasalın salgılanmasına neden olur. Serotonin sizi yatıştırır. Ancak hepimizin bildiği gibi, nişastalı gıdalar aynı zamanda fazla kiloya yol açar. Gevşeme teknikleri ve egzersizleri stres için olduğu gibi, yağın azaltılması için de daha iyi bir yoldur.
İlaçlar
Genellikle depresif insanlar nöbetler, migren, tansiyon, şeker hastalığı gibi sebeplerden duygudurum bozuklukları yaşarlar ve çoğunlukla reçeteli ilaçlarla tedaviye bağlı kalırlar. İlaçların her ay küçük bir miktar bile tüketilmesinin, kilo artışına neden olabileceğinin biraz farkındadırlar. Bazen hormon replasman tedavileri ve oral kontraseptif kullanımı da kilo artışına neden olabilir çünkü bazı doktorların işaret ettiği gibi, her ilacın çalışma şekli diğerlerinden farklıdır. Bunlardan biri iştahınızı arttırabilir veya vücudunuzdaki yağın depolanma şeklini ya da insülin düzeyini değiştirebilir. Anti-depresan hap kullanmak, doğrudan kilo almaya yol açmaz fakat hapların sizi neşeli bir ruh haline sokması beklenir ve iyi ruh hali genel olarak iştahı açtığı için insanlar genellikle daha fazla yemeye meyilli olurlar. Bazı uzmanlara göre, aşağıda listelenen ilaçlar genellikle açıklanamayan kilo artışına yol açar:
- Steroidler
- Antidepresanlar
- Antipsikotikler
- Nöbet önleyici ilaçlar
- Diyabet ilaçları
- Yüksek tansiyon ilaçları
- Mide ekşimesi ilaçları
Eğer doktorunuz tarafından size reçeteyle verilen ilaçların kilo almanıza yol açtığını düşünüyorsanız, doktor tavsiyesi isteyin fakat onların tavsiyesi olmadan almakta olduğunuz ilacı bırakmayın. Aksi halde diğer bazı zararlı sonuçları ortaya çıkabilir.
Tiroit Eksikliği
Sebepsiz kilo artışı için bir başka neden de hipotiroit veya tiroit hormonu yetersizliğidir. Bu metabolizmayı düşürerek iştah kaybına ve kilo almaya sebep olabilir. Hipotiroidi belirtileri; ses kısıklığı, soğuğa dayanamama, baş ağrısı, uyuşuk hissetme ya da çok fazla uykudur. Bu belirtilerden herhangi birini gösterirseniz bir doktora danışın. Cushing sendromu denen nadir bir durum da kilo artışına yol açar. Bu, aşırı kortizol hormonundan kaynaklanan bir rahatsızlıktır.
Menopoz
Bir kadın yaşının artması ile menopoz aşamasına ulaştığında, metabolizma hızı da doğal olarak yavaşlar. Ayrıca bu süre içinde vücudunda meydana gelen hormonal değişiklikler; sonunda kilo almaya yol açan iştah artışına, depresyona ya da uyku düzensizliğine neden olur. Uzmanlar bir kadın menopozun bu aşamasına ulaştığında, vücudunun şeklinde de bir değişikliğe neden olan östrojen azalmasının başladığını söylüyor. Vücudun orta kısımlarından kilo almaya başlıyorlar. Östrojen yağın vücudun alt kısımlarında depolanmasını sağlar. Ancak bu hormonu kaybedince, yağ vücudunuzun orta bölümünde depolanır. Orta kısımlardaki bu aşırı yağ bölgesine ayrıca 'menopot' denir. Bunu önlemek için günlük egzersiz, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin, sağlıklı bir diyet yapmalısınız.
Egzersiz yapmanıza ve sağlıklı bir diyet uygulamanıza rağmen hala nedensiz kilo alıyorsanız, bunun arkasında yukarıdaki nedenler olabilir. Merak etmeyin. Doktorunuza danışın, o kesinlikle bu durumdan çıkmanızda size yardımcı olacaktır.
Sakalın cılız olması köselik midir?
Dyt. MELTEM ŞENİZ TOKSOY
25 yasındayım 48 kilodayım kilo almak istiyorum ne yapabilirim... devamı
Az Uyuyan Kadınlar Şişmanlıyor
Zayıflamanın En Kolay Yolu İyi Uyumak
Türkiyenin Yarısının Bel Çevresi Kalın Çıktı
Düşük Kalorili Diyetler Kalbi Vuruyor
Aç Olmadığınız Halde Neden Yediğinizi Biliyor Musunuz?