Nedir

Hiperemi, belli bir dokunun olması gerekenden daha fazla oranda kanlanması olarak ifade edilir. Bazı durumlarda hiperemini yerine konjesyon kelimesi kullanılmaktadır. Her ikisi de vücudun belli bir bölümünde kan içeriğinin artması anlamına gelir ancak oluş mekanizmaları farklıdır.

Türleri

Hiperemi türleri

Genel itibariyle 2 tür hiperemi vardır: Aktif hiperemi ve pasif hiperemi

Aktif Hiperemi

Aktif hiperemi, söz konusu alana gelen kanın arteriyel özellikte olmaması sebebiyle meydana gelir. Bölgeye gelen kanın arteriyel nitelikte olmasından kaynaklanır. Arteriyel damar genişlemesi ve kan basıncının artmasının akabinde bölgede kanlanma meydana gelir. Aktif olarak kan akımı vakası görülür.

Pasif Hiperemi

Pasif hiperemi konjesyon diye de tabir edilir. Alandaki venöz durgunluğa bağlı olarak biçilenirler. Arteriyel kan normal açılardan bölgeye gelir fakat venöz dönüşte herhangi bir sorun nedeniyle kan yeterli oranda kalbe dönüş yapamaz söz konusu alanda venöz kan birikmeye başlar. Hiperemilerin klinik açıdan en net görüldükleri bölgeler; ağız, vulva, konjuktiva gibi müköz membranlardır. Kirli hiperemi olarak ifade edilen görünüş zehirlenmelerde, ateşli hastalıklarda veya septisemilerde dikkat çeker.

Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ

merhaba hocam vajinoplasti ve labioplasti amelyatları aynı anda yapılırmı iyileşme süresi nedir vede ikisnin beraber ameliyat ücreti nedir acaba şimdi... devamı