Nedir
Pigmentasyon bir kimsenin cildinin rengidir. Sağlıklı bir kişinin derisi de normal renginde görünür. Bir hastalık ya da yaralanma durumunda kişinin cilt rengi değişerek daha koyulaşabilir (hiperpigmentasyon) ya da açılabilir (hipopigmentasyon).
Hiperpigmentasyon ve Cilt
Hiperpigmentasyon ve Cilt
Deride hiperpigmentasyon vücudun renginden (pigment) sorumlu olan melaninde bir yükselmeden kaynaklanır. Gebelik ya da Addison hastalığı (böbrek üstü bezinin fonksiyonunda azalma) gibi belirli durumlar daha fazla melanin üretilmesine ve hiperpigmentasyona yol açabilir. Güneş ışınlarına maruz kalmak da hiperpigmentasyonun önemli bir nedenidir ve zaten aşırı pigmentasyonlu olan bölgeleri daha da koyulaştırır.
Hiperpigmentasyon bazı antibiyotikler, antiaritmikler ve antimalaryal ilaçlar gibi çeşitli ilaçlardan da kaynaklanabilir.
Melazma
Melazma
Melazma (kloazma olarak da bilinir) hiperpigmentasyon örneklerinden biridir. Bu durum özellikle yüzde bronz ya da kahverengi lekelerle karakterizedir. Sıklıkla ”gebelik maskesi” olarak adlandırılan melazma özellikle gebe kadınlarda oluşabilse de bu durum erkeklerde de gelişebilir. Melazma genellikle gebeliğin ardından geçer. Bazı reçeteli kremlerle de tedavi edilebilir.
Eğer melazmanız varsa güneş ışığına maruz kalmamaya çalışın. Her zaman güçlü bir güneş koruyucu (30 SPF ya da daha yüksek) kullanın çünkü güneş ışınları durumunuzu kötüleştirir. Çinko veya titanyum dioksit içeren güneş önleyiciler de yardımcı olabilir.
Durumunuzu kendi başınıza tedavi etmeden önce doktorunuza danışın.
Hipopigmentasyon ve Cilt
Hipopigmentasyon ve Cilt
Deride hipopigmentasyon melanin üretiminin azalması sonucu oluşur. Hipopigmentasyon örnekleri şunlardır:
Vitiligo: Vitiligo ciltte düz ve beyaz lekelere yol açar. Bazı kişilerde bu lekeler tüm vücutta görülebilir. Pigment üreten hücreleri hasar görmüş kişilerdeki bir otoimmün bozukluktur. Vitiligonun çaresi yoktur ancak kozmetik kapatıcılar, kortikosteroid kremler ya da ultraviyole ışın tedavisi gibi bazı tedavi seçenekleri vardır.
Albinizm: Albinizm, melanin üreten enzimlerin yokluğundan kaynaklanan kalıtsal bir bozukluktur. Bu tüm deride, saçlarda veya gözlerde hiç pigmentasyon olmaması ile sonuçlanır. Albinolarda, vücutlarını melanin üretmekten alıkoyan bir anormal gen vardır. Albinizmin çaresi yoktur. Albinizm olan kişiler her zaman güneş koruyucu kullanmalıdır çünkü güneş hasarına ve deri kanserine daha yatkınlardır. Bu bozukluk her ırkta görülebilir ancak özellikle beyazlarda yaygındır.
Deri hasarı sonucu pigmentasyon kaybı: Eğer derinizde bir deri enfeksiyonu, su kabarcıkları, yanık ya da diğer travmalar gelişmişse etkilenen alanda pigmentasyon kaybı olabilir. İyi haber ise bu pigmentasyon kaybının genellikle kalıcı olmadığıdır ancak yeniden pigment oluşumu uzun sürebilir. Vücut pigment üretirken bölgeyi kapatmak için kozmetikler kullanılabilir.
Hiperpigmentasyon, Hipopigmentasyon ve Deriniz
Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK
Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı
Gebelikte Kurdeşen
10 Yaygın Alerji Tetikleyici
Kronik Yorgunluk Sendromu
Alerji Mevsiminde Nefes Almayı Kolaylaştıran İpuçları
Alerjik Hastalıklar Tedavi Edilmezse Kronikleşebilir