Alerji nöbetleri sağlığınıza epey zarar verebilir. Çoğu vakada alerjiler ağrı ve hava yollarının sıkışması gibi semptomların yanında tiroid iltihaplanması ile ilişkilendirildi. İltihaplanmış bir tiroid çok ağrı verici olabilir. Yumruların veya kistik kütlenin oluşmasına sebep olarak hormonların normal üretiminde aksamaya sebep olur.
Tiroide Zarar Veren Alerjiler
Alerjiler burun boşluğundaki mukoz zarının balgam üretmesine sebep olarak kana IgE proteininin salınmasını tetiklerler. Balgam, burun boşluğundan boğazın gerisine akar ve bulaşıcı patojenleri (hastalık yapıcılar) tiroide götürür. Sonuç olarak boğaz irrite olur ve tiroid iltihaplanır.
Sinüzit
Sinüzit, alerji mevsimlerinde sık sık gerçekleşen bir durumdur. Tiroid alanına nezleyi taşıyan akıntılı ve tıkanık buruna sebep olur ve buranın enfeksiyon için bir üreme alanı olmasına yol açar.
Çevresel Alerjiler
Toza, polene, hayvan tüyüne ve diğer çevresel unsurlara maruz kalmak daha sık hapşırmak gibi alerjik reaksiyonlara, bu da sulu bir balgamın salgılanmasına sebep olur.
Besin Alerjileri
Besin alerjileri bir çok zararlı reaksiyona sebep olur, tiroid bezlerinin şişmesi bunların arasındadır. Çiğ yenen brokoli, karnabahar, ıspanak ve asparagus gibi çiçekleri taş biçimli besinler tiroid iltihaplanmasındaki başlıca alerji faktörleridir, çünkü guatrojen olarak bilinen doğal bir kimyasal içerirler; bu, guatr yapıcıdır.
Kimyasal Alerjileri
Bazı kimyasallara ve güçlü parfüm kokularına maruz kalmak sulu balgam salgılanmasına sebep olur ve tiroidi irrite ederek iltihaplanmasına yol açar.
Tiroitte Kütle - Tiroit Nodülleri Hakkında Gerçekler
Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN
merhaba hocam tiroidim ağır çalışıyor halsizliğim devam ediyor nedendir... devamı
Stres Kurdeşene Yol Açar Mı?
Mor Ötesi Işınların Etkileri Nelerdir
Bahar Alerjilerine Karşı Alınacak Önlemler
Astım Genetik Faktörlere Bağlı Olabilir
Kronik Yorgunluk Sendromu