Radyoaktif İyot
Radyoaktif iyot, bir kez alınan bir ilaçtır. İlaç yutulduktan sonra tiroid beziniz tarafından alınır. Kullanılan doza bağlı olarak iyottaki radyoaktivite, tiroid bezinizdeki dokuların çoğunu veya tamamını tahrip eder, ama vücudunuzun diğer herhangi bir kısmına genelde zarar vermez.
Radyoaktif iyot tedavisi 60 yıldan fazla zamandır on milyonlarca insanda güvenli bir şekilde kullanılıyor.
Tedaviden Sonra
Tedaviden Sonra Ne Beklemeli
Tedaviden birkaç gün sonra radyoaktif iyot idrarınızla vücudunuzu terk eder. Bu sürede bol bol sıvı almak vücudunuzun radyoaktiviteden kurtulmasına yardımcı olacaktır. Diğer insanları radyoaktiviteye maruz bırakmamak için tedaviden sonraki ilk 5 günde aşağıdaki önlemleri uygulamak önemli:
- Başkalarıyla, özellikle çocuklarla ve hamile kadınlarla fazla zaman geçirmekten kaçının.
- Motorlu bir taşıtta birilerinin yanında bir saatten fazla oturmayın.
- Yakın temastan, öpüşmekten veya cinsel ilişkiden sakının.
- Ayrı bir odada yalnız uyuyun.
- Ayrı havlu, el bezi ve çarşaflar kullanın. Bunları ve kişisel eşyanızı bir hafta ayrı yıkayın.
Diğer insanların radyoaktiviteden etkilenme olasılığını daha da azaltmak için:
- Tuvaleti her kullanışınızda ellerinizi bol su ve sabunla yıkayın.
- Tuvaleti çok temiz tutun. Erkekler sıçramayı engellemek için oturarak idrar yapmalıdırlar. Ayrıca her kullanımdan sonra sifonu iki veya üç kez çekin.
- Kullandıktan sonra lavaboyu ve küveti baştan aşağı suyla temizleyin.
- İlk birkaç gün çatal ve kaşığınızı ayırın (veya tek kullanımlık olanlardan kullanın), ayrı olarak yıkayın.
Tedaviyi gördükten sonra tiroid hormon seviyeleriniz normale dönene kadar 4 veya 6 haftada bir takip muayeneleri olabilir.
Neden Yapılıyor
Neden Yapılıyor
Radyoaktif iyot hipertiroidizmi kalıcı olarak sağaltmanın en iyi olasılığıdır. Doktorlar çoğunlukla hipertiroidizminiz antitiroid ilaçlarla tedaviden sonra geri geldiğinde bunu kullanırlar. Ayrıca hipertiroidizminiz tiroid bezinizin bir kısmının alındığı bir ameliyat geçirdikten sonra tekrarlanırsa da kullanılabilir.
Ne Kadar İşe Yarar
Ne Kadar İşe Yarar
Çoğu insan için bir doz radyoaktif iyot tedavisi hipertiroidizmi geçirir. Genellikle tiroid hormon seviyeleri 8 ila 12 haftada normale döner. Nadir vakalarda kişinin ikinci veya üçüncü radyoaktif iyot dozuna ihtiyacı olur.
Riskleri
Riskleri Nelerdir
Bazı insanlarda radyoaktif iyot tedavisi tiroid bezinin şişmesine ve iltihaplanmasına (radyasyon tiroidit) neden olur. Bu durumda boynunuzda ağrı hissedebilirsiniz. Veya hipertiroidizminiz geçici olarak kötüleşebilir. Radyasyon tiroiditine yakalanırsanız bu genellikle birkaç günden fazla sürmez. Kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacak ilaçlar alabilirsiniz.
Radyoaktif iyot tedavisi hipotiroidizme neden olabilir, bunun anlamı vücudunuzun çok az tiroid hormonu üretmesidir. Çoğu insan tedaviden 1 ila 10 yıl sonra hipotiroidizme yakalanır. Eğer hipotroidizminiz varsa yaşamınızın geri kalanında tiroid hormonu ilacı almanız gerekir.
Troide bağlı göz hastalığınız varsa (graves oftalmopati), radyoaktif iyot tedavisinden sonra geçici olarak kötüleşebilir.
Radyoaktif İyot Söz Konuysa Ne Düşünmeli
Çoğu insan yaşlarına, vücutlarının ne kadar tiroid hormonu ürettiğine ve diğer sağlık durumlarına bağlı olarak öncelikle radyoaktif iyotla tedavi edilir.
Radyoaktif iyot sıklıkla Graves hastalığınız varsa, yaşınız 50’den büyükse, troid bezinizdeki bir büyüme veya kitle oluşumu çok fazla tiroid hormonu salgılıyorsa (toksik multinodüler guatr) tavsiye edilir. Aşağıdaki durumlarda radyoaktif iyot kullanılmaz:
- Hamileyseniz veya tedaviden sonraki 6 ay içerisinde hamile kalmak istiyorsanız
- Emziriyorsanız
- Tiroiditiniz veya çoğunlukla geçici başka bir tür hipertiroidizminiz varsa.
Radyoaktif iyotla tedaviden önce birkaç hafta veya birkaç ay antitiroid ilacı almanız gerekebilir. Antitiroid ilacı vücudunuzdaki tiroid hormonu seviyelerini düşürecek ve ayrıca tiroid fırtınası denilen daha ciddi bir soruna yakalanma olasılığınızı azaltacaktır. Kendinizi daha iyi hissetmenize ve radyoaktif iyot almadan önce tiroidinizin normale dönmesine yardımcı olacak ilave ilaçlar da alabilirsiniz.
Radyoaktif iyot 60 yıldan fazla zamandır hipertiroidizm tedavisinde kullanılıyor. Radyoaktif iyodun kansere, kısırlığa veya doğum kusurlarına neden olduğuna dair delil yok.
Radyoaktif iyot tedavisi görmüşseniz ve tedaviden sonraki birkaç gün içerisinde yolculuk yapmak istiyorsanız havaalanı güvenliğinde karşılaşabileceğiniz sorunlara hazırlıklı olun. Radyoaktif iyot tedavisi görmüş insanlar havaalanlarındaki radyasyon detektörlerini alarma geçirebilir.
Radyoaktif tedavinizden sonraki 5 veya 7 gün içerisinde seyahat etmeyi planlıyorsanız:
- Özel yöntemler veya hususlarla ilgili olarak yerel makamlara danışın.
- Doktorunuzdan kullanılan radyasyon izotopunu, tedavinin tarihini ve saatini, dozu ve biyolojik yarı ömrünü (radyoaktif iyodun yarısının vücuttan atılması için gereken süre) açıklayan bir yazı yazmasını isteyin. Yazıda doktorunuzun 24 saat ulaşılabilecek telefon numarası da yer almalıdır, böylece yetkililer yazıdaki bilgileri doğrulama ihtiyacı duyduklarında doktorunuzu arayabilirler.
- Seyahat etmek üzere izin almak için beklemeniz gerektiğini aklınızda bulundurun.
Diyet ve Hipertiroidizm: Neden Önemli
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Merhabalar doktor bey, eşim 2 hafta önce, özel bir poliklinikte, 15 gün aralıkla verdiği 2 spermiyogram sonucuyla azospermi tanısı aldı. Testis dopple... devamı
Hipertiroidizm İçin Radyoaktif İyot
Tiroid Hastalığı: Kişinin Duygu Durumunu Etkileyebilir Mi?
Hiperparatirodizm
Hipertiroidizm Ve Hamilelik
Guatr