- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
- Testleri
- Tedavisi
Nedir
Hipertiroidizm
Hipertiroidizm tiroidinizin çok fazla tiroit hormonu salgılaması anlamına gelir. Tiroidiniz boynunuzun ön kısmında bulunan bir bezdir. Metabolizmanızı, yani vücudunuzun besinleri enerjiye dönüştürmesini kontrol eder. Ayrıca kalbinizi, kaslarınızı, kemiklerinizi ve kolesterolünüzü etkiler.
Çok fazla tiroit hormonunun bulunması vücudunuzdaki birçok şeyin hızlanmasına neden olur. Hızla kilo kaybedebilir, yüksek kalp atışları tecrübe edebilir, fazla terleyebilir, asabi ve hassas hissedebilirsiniz. Hiçbir belirti de göstermeyebilirsiniz. Doktorunuz başka bir şey için size test yaparken hipertiroidizm sorununuz olduğunu tespit edebilir.
Hipertiroidizm kolay tedavi edilir. Tedaviyle sağlıklı bir hayat yaşayabilirsiniz. Tedavi olmazsa hipertiroidizm ciddi kalp rahatsızlıklarına, kemik sorunlarına ve tiroit fırtınası denilen ciddi duruma yol açabilir.
Sebepleri
Sebepler
Graves hastalığı (dış guatr) hipertiroidizm durumlarının çoğunda sebeptir. Graves hastalığında vücudun doğal savunma (bağışıklık) sistemi tiroit bezine saldırır. Tiroit bezi çok fazla tiroit hormonu salgılayarak karşılık verir. Birçok tiroit sorununda olduğu gibi genellikle ailevi bir hastalıktır.
Bazen hipertiroidizme şişmiş tiroit veya tiroitte tiroit nodülleri denilen küçük büyümeler neden olur.
Bu makale Graves hastalığının neden olduğu hipertiroidizme odaklanıyor.
Belirtileri
Belirtiler
Hiçbir belirtiniz olmayabilir veya şunlar bulunabilir:
- Asabi, mızmız, zayıf ve yorgun hissedebilirsiniz.
- Elleriniz titreyebilir, kalbiniz hızlı çarpabilir, nefes alma zorlukları yaşayabilirsiniz.
- Terli, kızarmış, kaşıntılı bir teniniz olabilir.
- Normalden daha fazla bağırsak hareketiniz olabilir.
- Dökülen ince, yumuşak saçlarınız olabilir.
- Her zamanki gibi, hatta daha fazla yediğiniz halde kilo kaybedebilirsiniz.
Bu belirtilerden herhangi birini gösteriyorsanız doktorunuzu arayınız. Tedavi edilmezse hipertiroidizm kalp, kemik sorunlarına ve tiroit fırtınası denilen tehlikeli duruma neden olabilir.
Testleri
Teşhis
Doktorunuz size belirtiler hakkında sorular sorarak fiziksel muayene yapar. Bundan sonra vücudunuzun ne kadar tiroit hormonu salgıladığını görmek için kan testi ister.
Bazen hipertiroidizm başka bir şey için test yapılırken ortaya çıkar. Böyle bir sorun yaşadığınızı öğrenerek şaşırabilirsiniz.
Tedavisi
Tedavi
Eğer belirtileriniz sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuz size beta bloker denilen haplar verebilir. Doktorunuzla birlikte tedavinizin nasıl olacağına karar verirken bu haplar kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Hipertiroidizm daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden belirtileriniz sizi rahatsız etmiyor bile olsa hala tedaviye ihtiyacınız vardır.
Radyoaktif iyot ve antitiroit ilaçlar doktorların en sık kullandığı tedavilerdir. Sizin için en iyi tedavi yaşınızda dahil olmak üzere birkaç şeye bağlıdır. Bazı insanlar için birden çok tedavi türünün aynı anda uygulanması gerekir.
- Radyoaktif iyot en yaygın tedavidir. Birçok insan tek dozdan sonra iyileşmiştir. Bu tedavi tiroit bezinizin bir kısmını yok eder, fakat vücudunuzun diğer kısımlarına zarar vermez.
- Belirtileriniz hafifse antitiroit ilaç tedavisi çok iyidir. Bu haplar tiroit bezinize zarar vermez. Fakat her zaman işe yaramazlar ve onları her gün aynı saatte almanız gerekir. İşe yaramamaya başlarlarsa, radyoaktif iyot tedavisine ihtiyaç duyabilirsiniz.
Tedaviden sonra düzenli kan testleri yaptırmalısınız. Bu testler sizde hipertiroidizmin nüksedip nüksetmediğini görmek içindir. Ayrıca, yeterince tiroit hormonu salgılayıp salgılamadığınızı da kontrol eder. Bazen tedavi hipertiroidizmi iyileştirmekte, fakat zıt bir soruna, çok az tiroit hormonu salgılanmasına neden olur. Böyle bir şey olursa, hayatınızın geri kalanı boyunca tiroit hormon hapları almanız gerekir.
Kelp, Tiroit Nodülleri için Kötü müdür?
Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN
merhaba hocam tiroidim ağır çalışıyor halsizliğim devam ediyor nedendir... devamı
Parkinson
Düşük Kan Şekeri (Hipoglisemi)
Kokain İstismarı (Genel)
Temel Titreme
Hipertiroidizm (Tiroit Bezinin Aşırı Çalışması)