Tiroit boğazda yer alan küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Hipotiroidi hastalığı ise bu bezin yeterince aktif şekilde çalışmaması ve tiroit hormonlarının yeterince salgılanmaması durumudur. Hipotiroidi metabolizmanın yavaşlamasına, kilo almaya ve bitkinliğe yol açar. Tedavisi genellikle tiroit hormonlarının yerine geçen ilaçlarla yapılır. Hipotiroidi hastalığında beslenme tek başına tedavi sağlamasa da hastalığı yönetmede büyük rol oynar. Tüketilen gıdalar tiroit işlevine yardımcı olan iyot, selenyum ve çinko gibi maddeleri içerebilir. Normal tiroit işlevine müdahale eden soya gibi besinlerden uzak durmak belirtileri iyileştirebilir. Ayrıca tiroit ilacının daha iyi emilmesine yardımcı olan besin ve takviyeler de fayda gösterirler. Hipotiroidi hastalarının metabolizmaları kilo almaya yatkın olduğundan beslenme buna göre düzenlenmelidir.
Hipotiroidi hastalığında beslenmeyle ilgili önemli unsurlardan biri iyottur. Vücudumuz tiroit hormonlarının üretimi için iyoda ihtiyaç duyar. Bu da beslenmeyle alınmalıdır. İyot eksikliği ayrıca tiroit bezinin büyümesi olan guatra da yol açabilir. İyot açısından zengin gıdalar arasında peynir, süt, dondurma, iyotlu sofra tuzu, tuzlu su balıkları ve yumurta bulunur.
Selenyum da tiroit hormonlarının üretiminde rol oynayan ve antioksidan etkili bir besin maddesidir. Tiroit dokusunda doğal olarak selenyum bulunur. Vücuttaki selenyum seviyelerinin korunması tiroit hastalığını önlemek ve genel sağlık için iyidir. Ton balığı, karides, kırmızı et, hindi eti, tavuk eti, yumurta, yulaf ezmesi ve tam tahıllı ekmek selenyum açısından zengindir.
Hipotiroidi hastalığında beslenmede çinko da önemli bir unsurdur. Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre çinko takviyesi almak T3 ve T4 tiroit hormonlarının seviyelerini önemli ölçüde artırır. Çinko açısından zengin besinler arasında istiridye, kırmızı et, yengeç eti, tavuk eti, bakliyat, kabak çekirdeği ve yoğurt sayılabilir.
Guatrojen adlı maddeler tiroit hormonunun üretimini azaltabilir. Guatrojen içeren besinler genellikle yeşil krusifer sebzelerdir. Bunların arasında Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar ve lahana bulunur. Guatrojenlerin sadece aşırı tüketimi hormon seviyelerini etkilediğinden hipotiroidi hastaları bu gıdaları kararında tüketebilirler.
Soya vücudun tiroit hormonu üretimini etkileyebilir, dolayısıyla tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ayrıca hipotiroidi hastalığı altta yatan otoimmün hastalıklarla ilişkili olabilmektedir. Bu yüzden hastalarda çölyak hastalığı gibi diğer bağışıklık sistemi şikayetlerinin görülme riski yükselir. Çölyak hastalarında problem yaratan gluteni beslenmenizden çıkararak belirtilerinizde nasıl farklılıklar olduğunu inceleyebilirsiniz.
Tiroit Hastalıklarında Sporun Faydaları
Prof. Dr. Nejat GÜNEY
merhaba nejat bey, bir yakınıma ,L5 sakralizasyon hastalığı tanısı koyuldu. bu hastalığın tedavisi, neden olduğu rahatsızlıklar, beslenme şekli hakkı... devamı
Hipotiroidizm İçin Tiroid Hormonu İlaçları
Hipotiroidizm
Miksödem Koma
İyot Yetersizliği Hastalıkları
Kök Hücreden Tiroit Yapıldı