Nedir
Hipotiroitizm
Hipotiroitizm (tembel tiroit) tiroit bezinin kimi önemli hormonlardan yeterince üretmemesiyle ilgili tıbbi bir durumdur.
Kadınların, özellikle 50 yaşının üstünde olanların, hipotiroitizm hastalığına yakalanma riski daha yüksektir. Hipotiroitizm, vücudunuzdaki kimyasal reaksiyonların normal dengesini bozar. Hastalığın erken aşamalarında genelde pek belirti görülmez, ancak tedavi edilmeyen hipotiroitizm zaman içinde obezite, eklem ağrısı, kısırlık ve kalp hastalığı gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir.
İyi haber şu ki hipotiroitizmi teşhis eden tiroit işlevini kesin olarak ölçen testler mevcuttur ve hipotiroitizmin sentetik tiroit hormonuyla tedavisi, doğru doz bulunduğunda, genelde basit, güvenli ve etkilidir.
Belirtileri
Belirtiler
Hipotiroitizmin belirtileri hormon eksikliğinin şiddetine bağlı olarak çok değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak konuşmak gerekirse kişilerde eninde sonunda gelişecek olan problemlerin ortaya çıkması yavaştır ve yıllar sürer.
En başta sadece yorgunluk, isteksizlik gibi hipotiroitizm belirtilerini belli belirsiz fark edersiniz ve belki de bu belirtileri yaşlılığa yorarsınız. Fakat metabolizma yavaşlamaya devam ettikçe daha belirgin belirtiler gösterebilirsiniz. Hipotiroitizmin belirtileri şunları içerebilir:
- Yorgunluk
- Uyuşukluk
- Soğuğa karşı hassaslaşma
- Kabızlık
- Soluk, kuru ten
- Şiş yüz
- Kısık ses
- Kan kolesterol seviyesinin yükselmesi
- Açıklanamayan bir şekilde kilo alma
- Kas ağrıları, kolay incinme ve kas sertleşmesi
- Ağrı, eklemlerde katılık veya şişlik
- Kas kuvvetsizlikleri
- Adet kanamalarının ağır geçmesi
- Kırılgan tırnaklar ve saçlar
- Depresyon
Hipotiroitizm tedavi edilmezse, belirtiler yavaş yavaş şiddetli bir hal alır. Daha fazla hormon salgılaması için tiroit bezinin sürekli uyarılması tiroit bezinin büyümesine (guatr) neden olabilir. Ayrıca unutkan olabilir, düşünce süreciniz yavaşlayabilir, kendinizi çökmüş hissedebilirsiniz.
Miksödem denilen ilerlemiş hipotiroitizm nadirdir, ancak vuku bulduğunda ölümcül olabilir. Hastalığın belirtileri arasında düşük tansiyon, nefes almanın yavaşlaması, vücut ısısının düşmesi, tepkisizlik, hatta koma bulunmaktadır. Uç vakalarda miksödem ölümcül olabilir.
Çocuklarda ve gençlerde hipotiroitizm
Hipotiroitizm her ne kadar genellikle orta yaşlı veya yaşlı kadınları etkilese de hastalık herkeste, hatta bebeklerde ve onlu yaşlardaki çocuklarda da çıkabilir. Tiroit bezi olmadan doğan veya tiroit bezi çalışmayan bebekler birkaç belirti gösterebilirler. Hipotiroitizm problemiyle doğan bebeklerdeki belirtiler şunlardır:
- Göz beyazlarının ve tenin sararması (sarılık). Birçok vakada bu durum bebeğin karaciğerinin bilirubin denilen ve vücudun, eski veya hasar görmüş kırmızı kan hücrelerini dönüştürürken ortaya çıkan bir maddeyi metabolize edememesiyle meydana gelir.
- Sık sık tıkanır gibi öksürme.
- Büyük, dışa çıkmış dil.
- Şiş yüz.
Hastalık ilerledikçe bebekler beslenmenirken sorun çıkarır ve normal bir şekilde büyümeyi ve gelişmeyi başaramazlar. Bebeklerde ayrıca şunlar da görülebilir:
- Kabızlık
- Güçsüz kaslar
- Aşırı uyku hali
Bebeklerde hipotiroitizm tedavi edilmediği vakit hafif vakalarda bile ciddi fiziksel ve zihinsel gerileme olabilir.
Genel olarak hipotiroitizm geliştiren çocuklar yetişkinlerle aynı belirtilere sahiptir, ancak ilaveten şu belirtileri gösterebilirler.
- Zayıf gelişim, kısa boylu kalma.
- Kalıcı dişlerin gelişmesinde gecikme.
- Ergenliğe geçişte gecikme.
- Zayıf kişisel gelişim.
Doktora Gitme Vakti
Herhangi bir neden yokken yorgun hissediyorsanız veya hipotiroitizmin ten kuruluğu, soluk, şiş yüz, kabızlık veya ses kısıklığı gibi diğer belirtilerini gösteriyorsanız bir doktora başvurun.
Daha önce tiroit ameliyatı yaşadıysanız; radyoaktif iyot, anti-tiroit ilaçları veya başınıza, boynunuza veya göğsünüze yönelik radyasyon terapisi gördüyseniz, tiroit işlevini periyodik olarak ölçtürmeniz gerekir. Fakat herhangi bir işlem veya tedavinin hipotiroitizmle sonuçlanması için yıllar, hatta on yıllar gerekir.
Eğer tansiyonunuz yüksekse hipotiroitizminden kaynaklanma ihtimalini doktorunuzla görüşün. Hipotiroitizm için hormon tedavisi görüyorsanız, takip ziyaretlerini doktorunuz ne kadar sık tavsiye ediyorsa o kadar sıklıkta gerçekleştirin. Her şeyden önce ilacınız doğru dozda aldığınızdan emin olun. İhtiyaç duyduğunuz doz miktarı, zaman içinde değişebilir.
Sebepleri
Sebepler
Tiroit bezi, yeterli hormon üretmediği zaman vücudunuzdaki kimyasal reaksiyonların dengesi bozulabilir. Bunun birçok nedeni olabilir. Otoimmün hastalıkları, hipertiroitizm tedavisi, radyasyon terapisi görmüş olmak, tiroit ameliyatı ve bazı ilaçları kullanmak sebepler arasındadır.
Tiroit beziniz boynunuzun ön kısmında, Adem elmasının tam altında bulunan kelebek şeklinde küçük bir bezdir. Tiroit bezi tarafından üretilen hormonların sağlığınız üzerinde devasa bir etkisi vardır ve metabolizmanızın her yönünü etkileyebilir.
İki ana hormon
Tiroit beziniz iki ana hormon üretir: tiroksin (T-4) ve triiyodotironin (T-3). Bunlar vücudun yağlar ile karbonhidratların kullanım hızını korur, vücut ısısının kontrol edilmesine yardımcı olur, kalp atış hızını etkiler ve protein üretiminin düzenlenmesine yardımcı olurlar. Tiroit beziniz kanınızdaki kalsiyum miktarını düzenleyen kalsitonin hormonu da salgılar.
T-4 ve T-3 hormonlarının salgılanma oranı hipofiz bezi ve hipotalamus tarafından kontrol edilir. Beynin kökünde bulunan ve bütün sisteminizin termostatı gibi çalışan hipotalamus, hipofiz bezinize, tiroit uyarı hormonu denilen bir hormon salgılamasını söyler. Bundan sonra hipofiz beziniz bu hormonu salgılar. Miktar kanınızda ne kadar T-4 ve T-3 olduğuna bağlıdır. Nihayet tiroit bezi aldığı uyarıcı hormonun miktarına göre hormon üretimini düzenler.
Genelde bu süreç çok iyi işlese de, bazen tiroit yeterli hormon üretmede başarısız olur. Hipotiroitizmin nedeni bir dizi farklı şey olabilir:
- Otoimmün hastalığı. Haşimoto tiroit iltihabı da denilen bozukluğun geliştiği insanlar en yaygın hipotiroitizm sebebini gösterirler. Bağışıklık sisteminiz, kendi dokularınıza saldıran antikorlar ürettiği zaman otoimmün bozukluğu meydana gelir. Bazen bu süreç tiroit bezini de kapsar. Bilim adamları vücudun neden kendine karşı antikorlar ürettiğinden emin değiller. Bazı bilim adamları bu tepkiyi bir virüs veya bakterinin başlattığını düşünürken, diğerlerine göre neden genetik bir bozukluktur. Büyük ihtimalle otoimmün hastalığı birden çok etkenden kaynaklanmaktadır. Fakat nedeni ne olursa olsun antikorlar, tiroidin hormon üretme yeteneğini etkiler.
- Hipertiroitizm tedavisi. Fazla tiroit hormonu (hipertiroitizm) üreten insanlar tiroit işlevlerini azaltmak veya normal hale getirmek için genellikle radyoaktif iyot, anti tiroit ilaçlarıyla tedavi edilirler. Ne var ki bazı vakalarda hipertiroitizm, kalıcı hipotiroitizmle sonuçlanabilmektedir.
- Radyasyon terapisi. Başınızda ve boynunuzda bulunan kanserleri tedavi etmek için kullanılan radyasyon, tiroit bezini etkileyerek hipotiroitizme yol açabilir.
- Tiroit ameliyatı. Tiroit bezinin tümünü veya büyük bir kısmını almak, hormon üretimini çok azaltabilir, hatta tümüyle durdurabilir. Bu durumda hayat boyu tiroit hormonu hapları almak zorunda kalırsınız.
- İlaçlar. Birkaç ilaç hipotiroitizme katkıda bulunabilir. İlaçlardan biri bazı psikiyatrik bozuklukları tedavi etmede kullanılan lityumdur. İlaç alıyorsanız, bu ilacın tiroit bezinizi etkileyip etkilemediğini doktorunuzdan öğreniniz.
Daha az nadir olmak üzere hipotiroitizm şu nedenlerden de kaynaklanabilir:
- Doğuştan hastalık. Dünyada yaklaşık her 3000 bebekten 1''i bozuk bir tiroit beziyle veya hiç tiroit bezi olmadan doğuyor. Birçok vakada bilinmeyen nedenlerle tiroit bezi normal bir şekilde gelişmez, fakat bazı çocuklarda bu hastalık kalıtsaldır. Doğuştan hipotiroitizm sorunu olan çocuklar doğumda genellikle normal görünür. İşte bu yüzden birçok ülkede yeni doğan bebeğin tiroidi test edilir.
- Hipofiz bozukluğu. Yine kıyasen nadir olan bir hipotiroitizm bozukluğu nedeni de hipofiz bezinin, genellikle hipofiz bezindeki iyicil bir tümör nedeniyle yeterli tiroit uyarıcı hormon üretememesinden kaynaklanır.
- Hamilelik. Bazı kadılar hamilelik sırasında veya hamilelik sonrasında, kendi tiroit bezlerine karşı antikor ürettikler için hipotiroitizm geliştirirler. Hipotiroitizm tedavi edilmezse düşük, erken doğum ve hamileliğin son üç ayında kadında ciddi tansiyon yükselmesine yol açan bir hastalık olan pre-eklemsi riskleri artar. Ayrıca cenin gelişimini de ciddi olarak etkileyebilir.
- İyot eksikliği. Genellikle deniz ürünlerinde iyot zengini toprakta yetişen ürünlerde ve iyot tuzunda bulunan bu mineral, tiroit hormonlarının üretiminde çok önemli bir yer teşkil eder. Dünyanın bazı bölgelerinde iyot eksikliği yaygın olmakla birlikte gelişmiş ülkeler de bu sorun neredeyse ortadan kalkmıştır.
Risk Faktörleri
Risk Faktörleri
Her ne kadar herkesin hipotiroitizm hastalığına yakalanma olasılığı olsa da, şu durumlarda riskiniz daha yüksektir:
- 50''sini geçmiş bir kadınsanız.
- Bir oto-immün bozukluğunuz varsa.
- Anne, baba veya büyük anne ve büyük baba gibi yakın bir akraba da bir otoimmün hastalığı varsa.
- Radyoaktif iyot veya anti tiroit ilaçlarıyla tedavi gördüyseniz.
- Boyun ve göğsün üst kısmı radyasyona maruz kalmışsa.
- Tiroit ameliyatı olmuşsanız (kısmi tiroidektomi).
Komplikasyonları
Komplikasyonlar
Tedavi edilmeyen hipotiroitizm bir dizi sağlık sorununa yola açabilir.
- Guatr. Tiroidinizin daha fazla hormon salgılaması için sürekli uyarılması tiroit bezinin büyümesine neden olabilir - bu tıbbi duruma guatr denir. Haşimo tiroit iltihaplanması, guatrın en yaygın sebebidir. Genelde rahatsızlık vermese de, büyük bir guatr görünüşünüzü etkileyebilir ayrıca yutkunma ve nefes almayı zorlaştırabilir.
- Kalp sorunları. Hipotiroitizm, kalp hastalığı riskinin artmasıyla da ilişkili olabilir. Çünkü tiroit bezi az çalışan insanlarda düşük yoğunlukta lipoprotein kolesterol -kötü kolestrol- seviyesi yükselebilir. Gerçek hipotiroitizmden daha iyicil bir tıbbi durum olan ve belirti göstermeyen hipotiroitizm bile toplam kolesterol seviyelerinde yükselme yapabilir ve kalbin pompalama yeteneğini kötüleştirebilir. Hipotiroitizm ayrıca kalp büyümesine ve kalp yetersizliğine neden olabilir.
- Zihinsel sağlık meseleleri. Hipotiroitizmin ilk aşamalarında depresyon meydana gelebilir ve zamanla şiddetlenebilir. Hipotiroitizm zihinsel faaliyetini yavaşlamasına da neden olabilir.
- Periferal Nöropati. Uzun dönem boyunca müdahale edilmeyen hipotiroitizm, çevre sinirlerinize zarar verebilir. Bunlar beyninizden ve omuriliğinizden vücudun diğer kısımlarına, örneğin kollara ve bacaklara malumat taşıyan sinirlerdir. Peripheral nörotapinin belirtileri arasında ağrı, sinir hasarından etkilenen bölgede uyuşukluk ve iğnelenme olabilir. Ayrıca kas güçsüzlüğüne veya kas kontrolünün yitirilmesine de neden olabilir.
- Miksödem. Hayatı tehdit eden bu nadir tıbbi durum, uzun bir süre teşhis edilmeyen hipotiroitizmin sonucu olarak ortaya çıkar. Bu hastalığın işaretleri; soğuğa karşı aşırı dayanıksızlık, derin bir atalet ve şuur kaybının takip ettiği sersemliktir. Sakinleştiriciler, enfeksiyon veya vücudu stres altına sokan diğer faktörler, bir miksödem komasına yol açabilir. Miksödem belirtileri gösteriyorsanız acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız var demektir.
- Kısırlık. Düşük tiroit hormon seviyeleri, yumurtlamayı etkileyerek doğurganlığa zarar verebilir. Ayrıca bazı hipotiroitizm sebepleri de - örneğin otoimmün bozukluğu - doğurganlığa zarar verebilir. Hipotiroitizmi, tiroit hormon alarak tedavi etmek doğurganlığı tümüyle eski haline getiremeyebilir. Başka tıbbi müdahaleler de gerekebilir.
- Sakat doğumlar. Tedavi edilmemiş tiroit hastalığı olan kadınlardan doğan bebeklerin normal sağlıklı annelerden doğan bebeklere göre sakat doğma riski daha fazladır. Bu çocuklar ayrıca ciddi akli ve gelişimsel sorunlar yaşamaya daha yatkındır. Doğumda kendini gösteren hipotiroitizmi tedavi edilmemiş küçük çocuklar hem fiziksel hem de zihinsel gelişim açısından ciddi riskler taşırlar. Ama bu hastalık yaşamın ilk üç ayında teşhis edilebilirse normal gelişim kesindir.
Muhtemelen ilk yapacağınız şey aile doktorunuzu veya normal bir pratisyen doktora gitmek olacaktır. Ne var ki bazı vakalarda randevu almak için doktoru aradığınızda bir endokrinologa sevk edilebilirsiniz.
Muayenesi
Randevunuza Hazırlık
Doktorla görüşmeler kısıtlı olduğu ve konuşulması gereken çok şey olduğu için, randevuya hazırlanarak gitmek iyi fikirdir. İşte randevunuza hazırlanmanıza yardımcı olacak ve doktordan ne bekleyebileceğinizi gösteren kimi bilgiler.
Ne Yapabilirsiniz?
- Randevudan önce yapmanız gerekenleri öğrenin. Randevunuzu alırken önceden yapmanız gereken şeyler olup olmadığını mutlaka öğrenin.
- Yaşadığınız tüm belirtileri yazınız, randevu konunuzla alakalı görünmeyen belirtileri de dahil edin.
- Önemli kişisel bilgileri not edin, hayatınızdaki önemli stresli olayları veya son zamanlardaki büyük değişimleri de katın.
- Kullandığınız bütün ilaçların bir listesini çıkarın, vitaminler ve takviye ilaçlarını dahil edin.
- Mümkünse yanınıza bir arkadaşınızı veya yakınınızı alın. Bazen doktorla görüşme sırasında verilen tüm bilgileri özümsemek zor olabilir. Size eşlik eden biri kaçırdığınız veya unuttuğunuz şeyleri hatırlayabilir.
- Doktorunuza soracağınız soruları not edin.
Doktorunuzla geçireceğiniz vakit sınırlı olabilir, bu yüzden bir soru listesi çıkarmak vaktinizi en iyi şekilde değerlendirmenize yararlı olur. Sorularınızı önem sırasına göre sıralayın. Hipotiroitizm için doktorunuza sorabileceğiniz belli başlı sorular şunlardır:
- Belirtilerime neden olan şeyler, ne olabilir?
- Belirtilerime neden olabilecek diğer olası sebepler nelerdir?
- Ne tür testlere ihtiyacım var?
- Hastalığım geçici mi yoksa kronik mi?
- En iyi eylem planı nedir?
- Önerdiğiniz birincil yaklaşımın herhangi bir alternatifi var mı?
- Diğer sağlık sorunlarım da var. Bu hastalıkları bir arada en iyi şekilde nasıl idare edebilirim?
- Riayet etmem gereken herhangi bir sınırlama var mı?
- Bir uzmana görünmeli miyim? Maliyet ne olacak, sigortam bir uzmana görünmeyi karşılıyor mu?
- Bana tarif ettiğiniz ilacın bir alternatifi var mı?
- Yanımda götürebileceğim herhangi bir broşür veya basılı malzeme var mı? Hangi web sitesini tavsiye ediyorsunuz?
Görüşme sırasında aklınıza doktorunuza sormak için hazırladığınız bu soruların dışında herhangi bir soru gelirse sormakta tereddüt etmeyin.
Doktordan Ne Beklemeli?
Doktorunuz büyük ihtimalle size bir dizi soru soracaktır. Bunları cevaplamaya hazır olursanız daha fazla zaman ayırmak istediğiniz konuları görüşebilirsiniz. Doktorunuz şunları sorabilir:
- Belirtiler ilk defa ne zaman ortaya çıktı?
- Belirtileriniz sürekli mi yoksa arada bir mi ortaya çıkıyor?
- Belirtileriniz ne kadar şiddetli?
- Belirtileriniz iyileştiriyor görünen bir şey var mı?
- Belirtileriniz kötüleştiriyor görünen bir şey var mı?
Testleri
Testler ve Teşhis
Hipotiroitizm yaşlı kadınlarda daha yaygın olduğu için, kimi doktorlar yaşlı kadınların rutin yıllık fiziksel muayenelerinde bu hastalığa baktırmalarını tavsiye etmektedir. Ayrıca kimi doktorlar da hamile kadınların veya hamilelik düşünen kadınların hipotiroitizm testi yaptırmalarını tavsiye etmektedir.
Eğer kendinizi giderek daha yorgun ve cansız hissediyorsanız, deriniz kuruysa, kabızlık ve ses kısıklığı varsa veya daha önce tiroit ya da guatr sorunları yaşamışsanız, doktorunuz tembel tiroit bezi için teste girmenizi isteyebilir.
Kan testleri. Hipotiroitizm teşhisi, belirtilerinize ve tiroit salgısı seviyelerini ölçen kan testi sonuçlarına ve bazen tiroit hormonu tiroksin seviyelerine bakılarak yapılır. Tiroksin hormonu seviyesinin düşük olması ve tiroit uyarıcı hormon seviyesinin yüksek olması, tembel tiroit bezini işaret eder. Bunun nedeni hipofiz bezinizin tiroit bezinin daha fazla tiroit hormonu üretmesini sağlama çabası içinde daha fazla tiroit uyarıcı hormon üretmesidir.
Eskiden doktorlar belirtiler iyice ilerlemeden hipotiroitizmi teşhis edemiyordu. Fakat hassas tiroit uyarıcı hormon seviyesi testleriyle doktorlar artık tiroit bozukluklarını çok daha önceden, hatta çoğu zaman hiçbir belirti ortaya çıkmadan önce teşhis edebiliyorlar. Tiroit uyarıcı hormon testi, en iyi tarama testi olduğu için doktorunuz ilk önce tiroit uyarıcı hormon seviyesini ölçmek ve bundan sonra gerek duyulursa tiroit hormon seviyesine bakmak isteyecektir. Tiroit uyarıcı hormon testi, hipotiroitizmin kontrolünde de önemli bir rol oynayabilir. Bu testin sonuçları doktorlara hem başlangıç hem de devam dozlarını doğru bir şekilde belirlemede yardımcı olur.
Bu test ayrıca genelde dışsal bir belirti göstermeyen (klinik olmayan) hipotiroitizm teşhisine de yardımcı olmaktadır. Bu hastalıkta triiyodontironin ve tiroksin seviyeleriniz normalken tiroit uyarıcı hormon seviyeniz normalden yüksek olabilir.
Tedavisi
Tedaviler ve İlaçlar
Hipotiroitizmin standart tedavisi sentetik tiroit hormonu levotiroksin''in günlük kullanımıdır. Ağızdan alınan bu ilaç, gerekli hormon seviyelerini korur ve vücudunuzu normal hızına getirir.
Tedaviye başladıktan bir iki hafta sonra daha az yorulduğunuzu göreceksiniz. İlaçlar ayrıca hastalık yüzünden yükseltilen kolesterol seviyelerini yükselterek kilo alma sürecini tersine çevirebilir. Levotiroksin ile tedavi genelde hayat boyudur, fakat gereken doz değişebilir ve doktorunuz büyük ihtimalle her yıl tiroit uyarıcı hormon seviyenizi ölçer.
Doğru dozu bulmak vakit alabilir. Doğru levotiroksin dozunu bulmak için doktorunuz birkaç ay sonra tiroit uyarıcı hormon seviyenizi ölçer. Aşırı miktarda suni hormon ise şu tür yan etkilere neden olabilir:
- İştah artışı
- Uykusuzluk
- Kalp çarpıntısı
- Titreme
Eğer kalp damar hastalığınız varsa doktorunuz tedaviye daha küçük bir dozla başlayıp zamanla dozu artırabilir. Hormon takviyesini zamanla artırmak, kalbinizin metabolizma hızlanışına uyum sağlamasına izin verir.
Levotiroksin doğru dozda kullanıldığında hiçbir yan etki yaratmaz ve pahalı değildir. Başka bir markayı bile denemek isterseniz, doğru dozu almaya devam ettiğinizden emin olmak için doktorunuzla görüşün. Ayrıca kendinizi iyi hissettiğiniz için doz atlamayın veya ilacınızı bırakmayın. Bunu yaparsanız, hipotiroitizm belirtileri yavaş yavaş geri dönecektir.
Levotiroksin''in vücut tarafından düzgün bir biçimde alınmalıdır. Bazı ilaçlar, takviyeler ve hatta kimi yiyecekler levotiroksinimetabolize etme yeteneğinizi etkileyebilir. Eğer yüksek miktarlarda soya ürünleri veya yüksek lifli bir diyet takip ediyor veya başka şu ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzla görüşünüz:
- Demir takviyeleri
- Cholestyramine
- Alüminyum hidroksit, kimi asit giderici ilaçlarda bulunur.
- Kalsiyum takviyeleri
Klinik olmayan hipotiroitizminiz varsa tedavilerle ilgili doktorunuzla görüşün. Tiroit uyarıcı hormonun normalin biraz üstüne çıkması durumunda, büyük olasılıkla suni tiroit hormonu tedavisine ihtiyaç duymazsınız. Öte yandan daha yüksek bir tiroit uyarıcı hormon seviyesinin bulunması durumunda, tiroit hormonları kolesterol seviyenizi yükseltebilir.
Alternatif ilaçlar
Birçok doktor sentetik tiroit hormonunu tavsiye etse de domuzların tiroit bezlerinden çıkarılan doğal tiroit hormonu içeren içerikler de vardır. Bu ürünler tiroksin ve triiyodotironin içerir. Sentetik tiroit ilaçları sadece tiroksin içerir ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu triiyodotiyronin tiroksinden elde edilir.
Tiroit Fırtınası
Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN
merhaba hocam tiroidim ağır çalışıyor halsizliğim devam ediyor nedendir... devamı
Tüberküloz (Verem)
Hepatit B (Sarılık)
Hepatit C
Siroz
Primer Biliyer Siroz