Ancak bu, meyve ve sebzelerin sınırsız bir şekilde tüketilebileceği anlamına gelmez. Böyle bir şey söz konusu değildir. Kişiler daha çok muz yerine yeşil elma ve ekşi erik tüketmeyi düşünmektedir. Oysa yeşil elma ile tatlı, kırmızı elmalar arasında kalori açısından kayda değer bir fark yoktur. Yani her ikisi de rahatlıkla tüketilebilir.
Diyet denilince ilk akla gelen light ürünler olmaktadır. Oysa light ürünlere çok fazla bel bağlanmamalıdır. Çünkü bunların enerjileri yüzde 25 oranında azaltılmıştır. Fakat söz konusu olan süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri ise, bunlarda light kelimesine kesinlikle güvenilebilir. Çünkü bunlarda, hangi marka olursa olsun, pembe olanları light ürünleri temsil eder.
Esmer ekmek tercih edilmeli
Lif içeriği yüksek olan esmer ekmek, her zaman için tercih edilmelidir. Beyaz ekmek yerine kepek, çavdar, tam buğday unundan yapılan ya da tam buğday ekmeklerin tüketilmesi daha uygundur. Oysa kalori açısından beyaz ekmekle diğerleri arasında hemen hemen hiçbir fark yoktur. Lifli yiyecekler tercih edildiğinde, şekeri, kolesterolü, tansiyonu dengelemek, bağırsakları çalıştırmak, sindirimi kolaylaştırmak, kalın bağırsak kanserinden korunmak gibi olumlu etkileri göz önüne alınır.Ekmekte olduğu gibi, makarnada da esmer olanı, yani kepekli makarnayı tercih etmek gerekir. Aynı mantıktan hareketle pirinç yerine bulgur tüketilebilir. Ya da artık piyasada rahatça bulunabilen kepekli pirinçleri tüketmekte fayda vardır.
Lif oranı en yüksek olan gıdalardan birisi de kuru fasulye, mercimek, nohut, kuru barbunya gibi kuru bakliyatlardır. Dolayısıyla günlük beslenmede kuru baklagillerin tüketimi arttırılmalıdır. Haftada iki kere mutlaka tüketilmesi gerekir.
Salata eksik edilmemeli
Diyet yaparken sık sık başvurulan bir başka gıda, salatalardır. Kuşkusuz diyet yaparken salata kullanılabilir. Fakat bunun miktarına çok dikkat edilmelidir. Salataya kişi başına bir tatlı kaşığı civarında yağ kullanılması tavsiye edilir.Kahvaltıda ise, klasik bir kahvaltı yerine, kahvaltılık gevrekler sütle birlikte tüketilebilir. Diyet sırasında bu tür bir kahvaltı da alternatif olarak düşünülebilir.
Sebzeler ise diyetin vazgeçilmez gıdalarından biridir. Mümkün olduğu kadar buharda pişirilmiş, haşlanmış ya da az miktarda yağ ile susuz bir şekilde pişirilmiş sebzeleri günlük beslenmeye katmakta fayda vardır.
Hızlı bir şekilde kilo vermek isteyenler, light ürünler içerisinde süt ve süt ürünlerine kesinlikle güvenebilirler. Günlük olarak sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketimi kesinlikle arttırılmalıdır. Kırmızı etten çok beyaz eti, özellikle de balığı tercih etmeleri önemlidir. Kızartma ve kavrulmuş besinlerden mümkün olduğu kadar uzak durulmalıdır. Şeker yerine ise, yapay tatlandırıcı ile hazırlanmış gıdalar gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Kilo vermek için sabah kahvaltısında neler yenmeli?
Uzm. Dr. Tarık TURFAN
Merhaba hocam sımdı yemek yıyıyorum ama faydasını goremıyorum yemek yedıkten sonra karnım agrıyo metebolızmam mı hızlı çalışıyor hızlı çalışıyorsa ne ... devamı
Hızlı Kilo Vermek İsteyenler Neler Yemeli?
Kısa Sürede Kilo Vermek İçin Nasıl Bir Kahvaltı Seçilmeli?
Kısa Sürede Zayıflamak İçin Akşam Yemeğinde Ne Yenmeli?
Hızlı Kilo Vermek İçin Hangi Gıdalardan Uzak Durulmalı?
Hızlı Zayıflamak İçin Öğle Yemeğinde Neler Yenmeli?