İlk Yılda Bebek Gelişimi
Bebekler en fazla hayatlarının ilk yıllarında değişim gösterirler. 1. aydan 12. aya kadar birçok bebek, şu alanlarda büyüme ve gelişme gösterir:
- Fiziksel gelişim. Bebeğin ilk yılda gösterdiği büyüme hayret vericidir. Bebekler uzar ve başları büyür. 12. aya gelindiğinde birçok bebek doğumdaki ağırlıklarının üç katına ulaşır.
- Bilişsel gelişim. Bebekler öğrenme ve hatırlama yeteneklerinde büyük gelişim gösterirler. Bebekler yakınlarını tanımaya başlar ve göremeseler bile insanların veya eşyaların var olduklarını anlarlar.
- Duygusal ve sosyal gelişim. Bebekler, duygularını ve başka insanlara karşı ne hissettiklerini göstermeye başlarlar. Gülümsemesi, bebeğinizin mutlu olduğunu gösterir. Odayı terk ettiğiniz zaman ağlaması, yalnız bırakılmayı protesto etmek anlamına gelir (buna ayrılık protestosu denir).
- Dilsel gelişim. Bebekler etraflarında konuşulanlardan hareketle hızla dil öğrenir. Yaklaşık 6 hafta sonra bebek farklı ihtiyaçları için farklı ağlama biçimleri geliştirir, örneğin size yemek vaktinin geldiğini söyleyen ağlamayla altının değişmesi gerektiğini bildiren ağlama farklıdır. Yaklaşık 2. aylarında sevinç gösterir ve gülümserler. Daha sonra ses çıkarır ve kıkırdarlar. 12. aya gelindiğinde bazı bebekler 'anne' ve 'baba' gibi kelimeleri söyleyebilir ve birçok başka kelimeyi anlayabilir.
- Duyusal ve motor gelişim. Bu sürede, bebekler hareketlerini kontrol etmeye başlarlar. Oturacak kadar güçlü olurlar. Bazıları ayağa kalkarken diğerleri ilk adımlarını atmaya başlayabilir.
Bebekler gelişimleri sırasında önemli bir noktadan diğerine genellikle belli bir kalıp içinde geçerler. Belli bir alanda bebeğinizin hafif gecikmesi, onda bir sorun olduğu anlamına gelmeyebilir. Her bebek kendine uygun bir hızda gelişir ve beceri kazanır. Bir bebek için dil gibi belli bir alanda diğer bebeklerin ilerisinde olmak, fakat başka bir alanda biraz geride kalmış olmak normaldir. Erken doğan bebeklerle sağlık sorunları olan bebekler daha yavaş bir hızda büyüyüp gelişebilir.
Rutin doktor ziyaretlerine ne zaman gereklidir?
1. ile 12. ay arasında bir bebek doktora genellikle 2, 4, 6, 9 ve 12. ayda gider. Rutin kontrollere bebek muayeneleri denir. Bu ziyaretler sorunların kontrol edilmesi ve bebeğinizin beklendiği gibi büyüyüp gelişmesini görmek için şarttır.
Bu ziyaretler sırasında doktorunuz, fiziksel muayene yapar ve bebeğinizin aşıya ihtiyaç duyup duymadığını belirler. Aynı yaştaki diğer bebeklerle karşılaştırabilmek için doktorunuz bebeğinizin kilosunu ve boyunu ölçer. Doktorunuz büyük ihtimalle size ailenizin ve bebeğinizin nasıl olduğunu sorar? Bu vakit, doktorla endişelerinizi paylaşmak için en iyi vakittir. Ziyaretler arasında bir sonraki muayenede doktora sormak istediğiniz soruları not alınız.
Doktora gitme vakti
Bebeğinizin fiziksel veya duygusal sağlığıyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa, doktoru arayınız. Şu durumlarda doktoru mutlaka arayınız:
- Beklendiği gibi büyümüyor ve belli bir süreden beri iştahsızsa.
- Sahip olduğu bazı becerileri, örneğin emekleme yeteneği gerilediyse.
- Sesinize veya yüksek seslere tepki vermemek gibi işitme sorunu işaretleri gösteriyor.
Bebeğinizin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmada, sizin fiziksel ve duygusal sağlığınız da etkilidir. Eğer depresyonda olduğunuzu hissediyorsanız veya bebeğinize bakamayacak gibi hissediyorsanız doktorunuzla konuyu görüşün.
İlk yılında bebeğinize nasıl yardım edebilirsiniz?
Bebeğiniz için en iyi olan, genelde en basit olanıdır. Sevmek, sarılmak, altını değiştirmek, onunla konuşmak ve bebeğinizi beslemek çoğunlukla ilk odaklanmanız gereken şeylerdir.
İlk yıl içinde bebeğinizin büyümesine ve öğrenmesine yardım edebileceğiniz diğer yollar şunlardır:
- Bebeğinizin ağlamasına sağlıklı şekillerde tepki verin. Ağlamak, bebeğin kendi ihtiyaçlarını anlatmasının yoludur. Bebeğinizin karın ağrısı varsa, onu rahatlatmak için elinizden geleni yapın. Bebeklerde karın ağrısının normal ve geçici olduğunu unutmayın. Bebeğiniz zamanla bu problemi geride bırakacaktır.
- Bebeğinize öğrenmesinde yardımcı olun. Konuşma, okumak, oynamak bebeğinizin zihninin gelişmesine yardım etme yollarıdır.
- Bebeğinizin kendi başına oynaması için onu karın üstü yatırın. Bebeğinize keşiflerde bulunması için fırsatlar tanıyın. Bu şekilde ona emekleme ve yürüme gibi yeni beceriler edinmek için gerekli öz güveni aşılarsınız.
- Bebeğiniz emniyetine dikkat edin. Bebeğinizin ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmak için hep sırt üstü yatırın. Bebeğinizi arabada taşırken her zaman bebek sandalyesi kullanın.
- Bebeğinizin meraklı olduğunu bilin ama kendinizce sınırlar belirleyin. 1. ay ila 12. ay arasındaki bir bebek iyiyle kötüyü ayırt edemez. Bebeğinizin dikkatini başka şeylere çekmeniz gerekebilir. Örneğin bebeğiniz köpeğin kuyruğunu çekmek istiyorsa, onun dikkatini başka bir şeye yönlendirin ve köpeği oradan götürün.
Bebeğin hayatındaki ilk yıl çok heyecanlıdır, ancak stresli de olabilir. Bazı günler kendinizi artık daha fazlasına katlanamayacak gibi hissedebilirsiniz. Bu yaşta bebekler için neyin normal olduğunu öğrenmek bazı sorunları erkenden tespit etmenize veya bebeğinizin nasıl olduğunu daha kolay hissetmenize yardımcı olur. İhtiyaç duyduğunuzda yardım istemekten kaçınmayın. Bebeğinize bakması için bir dostunuzdan veya bir aile üyesinden yardım alın. Eğer tatile ihtiyacınız varsa veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız, tavsiye almak için sağlık uzmanınızla görüşün.
2 yaşındaki bebeğin fiziksel gelişimi ne durumdadır?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
sperm dna %39 hasarlı gozukuyo.bu bebek ıçın etkenmı.10 yıldır bebegimiz yok.4 tup bebek negatif.embriyo gelişmıyor. ne tavsiye edersiniz... devamı
18-24 Aylık Çocuklarda Gelişim Aşamaları
Fiziksel Aktivite Çocukların Beyin Fonksiyonunu Artırıyor
Uzmanlardan Erkek Çocuklar Hpv Aşısı Tavsiyesi
Çocuklarınıza Bol Bol Balık Yedirin
Uyuşturucu Bağımlısı Olarak Doğan Bebekler