İmplant başarısını en fazla etkileyen faktörlerden biri, implant uygulaması öncesinde alınan anamnezdir. Yani muayenedir. Hastaya çok detaylı bir şekilde muayene yapılması gerekir. Bu muayene aslında bütün diş hekimliği muayeneleriyle benzer tarzda yapılır.
İmplant muayenesi, öncelikle sistemik hastalıkların incelenmesiyle başlar. Hastanın herhangi bir şekilde implant yapmaya engel olabilecek bir sistemik hastalığının olup olmaması, en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Çünkü örneğin radyoterapi görmüş bir hastaya ya da bifosfonat denilen kematerapi ilaçları gibi özel ilaçlar kullanan ve birçok sistemik hastalığa sahip olan bir hastaya implant tedavisi yapılamaz.
Bu tip sistemik hastalıkları ya da özel ilaç kullanımı söz konusu olan hastalara, implantla fayda sağlamaktan çok zarar vermek mümkündür.
Ağız içi muayeneler
İmplant muayenesinin en önemli aşamalarından ikincisi ise ağız içi muayenelerdir. Çıplak gözle ağız içinde yapılan muayene sırasında hastanın kemiğinin durumu, sorunlu dişin diğer dişlerle olan komşuluğu, çevre anatomik oluşumlarla olan bağları, diş etinin durumu gibi faktörler düzenli olarak incelenir.
Bunun dışında, ağız içi muayeneyi destekleyecek radyografiler, yani röntgen çekimleri gerekir. İmplant öncesi mutlaka görülmesi gereken radyografilerden bir tanesi de panoramik radyografidir. Bu radyografide çenenin pozisyonu bir kâğıt üzerine dökülecek şekilde alınır ve burada çevre dokularla olan bağlar da görülür. Örneğin alt çenedeki ana sinirle olan yakınlık, üst çenedeki sinüs denilen boşluklarla olan komşuluk gibi birçok anatomik yapı bu röntgenlerde belirgin olarak görülür.
Ancak bazen bu röntgenlerin yetmediği durumlar da söz konusu olabilir. Böyle durumlarda panoramik röntgenin yanı sıra bilgisayarlı tomografi de gerekir. Tomografi, çene kemiğinin durumunu üç boyutlu olarak gösterir, kemiğin uzunluğunu ve genişliğini tam anlamıyla anlamayı sağlar.
İmplant muayenesi, implant başarısının anahtarıdır.
İLGİLİ MAKALE
İmplant muayenesinde neler yapılacak?
Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN
Merhaba Burcu Hanım, kızlık zarı muayenesi yapıyor musunuz bir de muayene ücretini nasıl öğrenebilirim ve aynı gün içinde randevu alabilirmiyim... devamı
Bebekler Dişçiye İlk Kez Ne Zaman Götürülmeli?
Basınç Ağrısı Nedir?
Kök Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
Çekilen Dişin Boşluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Diş Beyazlatmanın Diş Hekimi Tarafından Yapılması Gerekir?