Japon araştırmacılar, sindirim sisteminde uzaktan kumanda kontrolüyle kendi kendine yüzerek hareket eden bir endoskopi kapsülü geliştirdiklerini açıkladılar.
Bilim insanları, bu klinik uygulamayla ilk kez tetari başlıklı kapsül kullanarak bir hastanın mide ve barsak fotoğraflarını çekmeye başardıklarını açıkladı.
Araştırma ekibi, ilk kez kendiliğinden ilerleyen endoskopi ile sindirim sistemi içinde bir yerden diğerine taşınırken görüntüler alındığını söyledi.
Yaklaşık 1 santimetre (0,4 inç) çapı, 4,5 santimetre (1.8 inç) uzunluğu olan “Deniz Kızı” lakaplı cihazın yönünü ve yerini tespit ederek kontrolünü sağlayan manyetik dişleri var.
Doktorlar monitörden izledikleri kapsülün hareketlerini kontrol etmek için joystick kullanıyor. Rektal yolla; mide ve bağırsağın incelenmesi için de kullanılabilir.
Osaka ve Ryukoku Üniversitesi Tıp Fakültesi bilim insanları tarafından yapılan araştırma, Mayıs ayında, Illinois eyaletinin Chicago kentinde yapılan sindirim hastalıkları konulu bir konferansta açıklandı.
1980’lerden 2000’lere Kapsül endoskopi gelişip yaygınlaşarak gelmiştir. Ama hala kas kasılmalarına yol açmadan güvenli bir şekilde yerleştirilemedi.
Deniz Kızı önce, Osaka Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Japon medyasına tanıtıldı. Osaka Üniversitei Tıp Fakültesi profesörü Kazuhide Higuchi; “Uzaktan kontrollü kapsül aracılığıyla, kontrol edilmesi gereken bölgenin görüntülerini alabildik,” dedi.
“ Yemek borsundan bağırsaklara sindirim sistemi birkaç saat içinde incelenebiliyor. Hastalara çok sıkıntı çektirmeden kanserin tespit edilmesini sağlıyor.”
Sindirim Sorunları ve Üst Endoskopi
Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL
Merhabalar hocam. Ben 27 yaşındayım ve 4 ay önce kabızlık, karın ağrıları, karında şişkinlik, gaz sıkışması, göğüs ağrıları nedenleriyle doktora başvu... devamı
Hassas Bağırsak Sendromu (Ibs)
İltihabi Bağırsak Hastalığı Hassas Bağırsak Sendromu Farkı
Bağırsak İltihabı Ve Hastalıkları
Çok Fazla Oturmak Erkeklerde Kolon Polipi Riskini Artırıyor