Nedir

Kırık Kaburga

Kaburga kırılması göğüs kafesindeki kemiklerden birinde meydana gelen bir çatlak veya kırıktır. Kaburga kemiklerini birbirine bağlayan kalın dokuda (kıkırdak) meydana gelen bir kırık da, herhangi bir kemik kırılması olmasa da kaburga kırılması olarak görülebilir.

Kaburga kırılmalarının en sık rastlanılan nedeni genellikle trafik kazası veya düşme sonucunda göğüs kafesinin darbe almasıdır. Sert öksürük de kaburgayı kırabilir. Eğer osteoporoz veya kanser gibi kemiklerinizi zayıflatan bir hastalığınız varsa, böyle bir şey olabilir.

Bir kaburga yaralanmasından sonra doktora görünmek gerekir. Kaburga kemiklerini kıracak kadar sert bir darbe aynı zamanda ciğerlerinize, kemik iliğinize, kan damarlarınıza ve vücudunuzun diğer parçalarına zarar verebilir.

 

 

Belirtileri

Belirtiler

Kırık kaburga şunlara neden olabilir:

  • Nefes alırken ağrı
  • Göğüs kafesinizden itildiğiniz zaman kırığın etrafında ağrı

Ağrıdan veya yelken göğüsten dolayı normal bir şekilde nefes alamazsanız, şunları yaşayabilirsiniz: 

  • Nefes yetersizliği
  • Endişeli, yorgun ve korkulu hissetme
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi veya yorgunluk ve uykulu olma hali

 

Sebepleri

Sebepler

Kaburgalarınızın iki ana işlevi vardır:

  • Göğsünüzdeki organları korur.
  • Nefes almak için kullandığınız kaslar daralıp genişlerken göğsünüzdeki alanın boş kalmasını sağlar. Bu sayede ciğerlerinizde hava dolmasına yetecek kadar alan oluşur.

Nefes almak için kullanılan kaslar kaburgalara yüklenir, bu yüzden kaburganız kırık olduğunda nefes alma ağrılı olabilir.

Yelken göğüs üç veya daha fazla kaburga kemiği kırıldığında ortaya çıkan ciddi bir sorundur. Eğer yelken göğüs sorununuz varsa, nefes aldığınız zaman kırılmış yer, nefes için gerekli alanı koruyamaz. Bu durum hava almak için açılan ciğerleriniz için daha az alan anlamına gelir. Ayrıca kaslarınızın daha iyi çalışmasını engeller ve nefes almak da daha zor olur.

 

Teşhisi

Teşhis

Doktorunuz size yaralanma hakkında sorular soracak ve fiziksel inceleme yapacaktır. Doktor şunları yapabilir:

  • Ağrıyan yeri bulmak için göğüs kafesinizi itmek
  • Nefes alışverişinizi kontrol etmek ve havanın normal bir şekilde girip çıktığını anlamak için ciğerlerinizi dinlemek
  • Kalbinizi dinlemek
  • Başınızı, boynunuzu, omurganızı başka yaralanma olup olmadığını anlamak için kontrol etmek

Doktor sizin belirtilerinizden emin değilse, bir röntgene veya başka bir taramaya ihtiyacınız olabilir. Fakat kaburga kırıkları her zaman röntgende çıkmaz. Bu yüzden röntgen filminizde kırık görünmese bile kaburga kırığınız varmış gibi tedavi görebilirsiniz.

 

Tedavisi

Tedavi

Eğer doktorunuz kaburga kemiğindeki kırılmayla birlikte bir iç yaralanma olduğunu düşünürse, hastanede tedavi edilebilir veya gözlem altına alınabilirsiniz. Ağrınızı dindirmek için size güçlü yatıştırıcılar verilebilir.

Birçok kırık kaburga kemiği evde tedavi edilir ve zaman içinde kendiliğinden iyileşir. Ev tedavisi iyileşirken yaşayacağınız ağrıların dindirilmesinde yardımcı olur. Ağrı kesiciler kendinizi daha iyi hissetmenize neden olur ve daha derin nefes almanıza izin verir.

Bir kırık kaburga kemiğini iyileşmesi en az 6 hafta sürer. Kırık iyileşirken ağrının dinmesine yardım etmek için:

  • Yaralı alana buz koyun.
  • Daha fazla dinlenin.
  • Aspirin veya ibuprofen gibi ağrı dindirici ilaçlar alın. Eğer reçetesiz ilaçlar yeterli olmazsa doktorunuz daha etkili bir ağrı kesici verebilir.

İyileşme sırasında en azından saatte bir kez öksürmek ve derin bir nefes almak faydalıdır. Bunlar ciğer dokusunun kısmi çöküşünü veya zatürre oluşumunu engeller. 

Eğer kaburga kemiğiniz kırılmışsa ve boynunuzda veya sırtınızda bir yaralanma yoksa kırığın üzerine yatmak iyi fikir olabilir. Bu, size garip gelse de, daha derin nefes almanıza yardımcı olur.

Geçmişte kaburganın zedelenmiş kısmı bir bantla veya bezle sıkıca sarılırdı. Fakat ağrınızı azaltsa bile bunu yapmamalısınız. Sargı sizin derin nefes almanızı engelleyebilir ve ciğerlerinizin bazı kısımlarının çökmesine neden olarak zatürre riskinizi artırır.

 

Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ

Oglumun şiddetlı carpmadan dolayı kaburga ağrılari var,hangi branş doktoruna gitmesi gerekir... devamı