- İçindekiler
- Faydalı Etkileri
- Zararlı Etkileri
Faydalı Etkileri
Kafein bitkiler tarafından böcek ilacı olarak üretilir. Altmıştan fazla bitki onu böceklerle savaşmak için üretir. İnsanlar tüketmek için kafeini ya damıtma yoluyla elde eder ya da dolaylı olarak (sodalar ve diğer gıdalara) ekleriz. Kafein doğal olmayan yüksek miktarlarda alındığında bütün maddeler gibi hem zararlı hem de yararlı etkilere sahiptir.
Faydalı Etkileri
Kafein beyinde analjezik (ağrı kesici) alınımını ve dağıtımını hızlandırır. Bu durum onu bazı baş ağrısı ilaçları için faydalı bir katkı maddesi haline getirir. Ayrıca damar büzücü (vazokonstrüktif) etkileri dolayısıyla bazı baş ağrı türlerinin hafiflemesine doğrudan katkıda bulunur.
Kafein uyanıklığı artırır ve yorgunlukla savaşır. En yaygın kullanımı budur. Sürekli kullanımla bu özelliği diğer faydalarıyla birlikte silinir.
Kafein astım belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur, bununla birlikte diğer ilaçlar çok daha fazla işe yarar.
Kahvenin bazı tıbbi hastalıklara iyi geldiği (örneğin şeker hastalıkları ve kanser oranlarını azalttığı) bilinse de, muhtemelen bu durum kafeinden çok diğer içeriklerle ilgilidir. Bunun tek istisnası kafeinin erkeklerde Parkinson hastalığını azaltmasıdır. Harvard Medikal dergisine göre, cinsiyet farkı erkek ve kadınların kafeini metabolize ediş biçimlerinden kaynaklanır.
Zararlı Etkileri
Zararlı Etkileri
Her ne kadar kafein müshil özelliğinden dolayı kilo vermede kullanılsa da, bu tür bir kilo kaybı geçicidir ve kafeini bu şekilde kullanmak su kaybına neden olur. Aslına bakılırsa kafeinli içecekler, içeceğin içinde bulunan sudan daha fazla su kaybına neden olur. Bunun sonucu olarak kafeinli kola geçici olarak susamayı dindirse de, daha sonra daha büyük bir dehidrasyona, yani su kaybına yol açar.
Kafein çöküntüsü: Uyanık kalmak veya normalden daha uzun süre zihinsel olarak etkin olmak için kafein kullanmanın kaçınılmaz sonucudur. Vücut kaynakları tükenir ve ani bir yorgunluk bastırır. Araba kullanırken uyanık kalmak için kafein kullanan insanlarda kafein çöküntüsü ölümcül olabilir.
Kalp atış ritminde ve tansiyonda artış: Felç, kalp sorunları riski taşıyanlar için kahve ve kafein hayatı tehdit edebilir. Birçok doktor bu hastalara kahveyi azaltmalarını veya hiç kullanmamalarını tavsiye eder.
Uykusuzluk ve çarpıntı, doza bağlıdır, ama yatkın insanlarda normal alımlarda bile ortaya çıkabilir.
Kafein psikoaktif bir bileşendir. Risk grubundaki insanlarda anksiyete ataklarına neden olabilir.
Her ne kadar kafeinin sarhoşluğun ilacı olarak bilinmesi bir efsaneden ibaret olsa da, kafein bir insanın sarhoş olmadan daha fazla içebilmesini sağlayabilir. Bu bileşim alkol zehirlenmesine yol açabilir, çünkü kişinin normalde onun sızmasının kaynaklanacağı miktardan daha fazla içmesine neden olur.
Aşırı Kafein Tüketimi
Op. Dr. Mert DEMİREL
nasıl bir uygulama gerekli ve ameliyat kesin cözüm mü yan etkileri olur mu... devamı
Kafein Bağımlılığı
Alkol Kullanımı Hakkında En Yaygın Söylentiler
Kafeinin Etkileri
İnternet Bağımlılarının Beyninde Değişim Olduğu İddia Edildi
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir