Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, halk arasındaki adıyla ''eriyen stent'' tedavisi dünyada çok az sayıda ülkede ve belirli deneyimli merkezlerde uygulanıyor.
Türkiye'de ilk kez yöntemi uygulayan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin tarafından 55 yaşında bir hastaya absorbe edilen ''Skafold'' teknolojisi, damar açmayla uğraşan girişimsel kardiyolojide çok önemli bir gelişme özelliği taşıyor.
İlk olarak 1980'li yıllarda balonlarla başlayan ve by-pass ameliyatı yerine uygulanan kasıktan girip damar açma işleminde, 1990'lı yıllarda çelikten yapılan stentler kullanılmaya başlandı.
Video: EKG - Egzersiz Stres Testi
İlaç kaplı stentlerin çıkması, 2000 yılı ortalarında bu alanda devrim niteliğinde bir gelişme olarak tanımlandı. Son olarak ise 2012 yılında bu alanda 4. devrim gerçekleşmiş oldu ve damarı açıp, tıkanmasını önledikten sonra kendiliğinden absorbe edilebilen ''Skafold'' sistemi bulundu.
Yöntem
Kalbi besleyen damarlara yerleştirilen stentlerin ömür boyu hastanın kalbinde kalmasının aksine ''Skafold'' sistemi, işlevini tamamladıktan sonra tamamen eriyor, hastanın damar yapısının ve işlevinin doğal haline dönmesini sağlıyor. En iyi ilaç kaplı stentlerin özelliklerine sahip olmanın yanı sıra önemli avantajlar da sağlayan sistem sayesinde hastalar, normal stent işleminde olduğu gibi bir gün sonra taburcu edilebiliyor.
Kalıcı bir metal olmadığı için damar doğal haline dönüp kasılma ve gevşeme fonksiyonlarını geri kazanıyor, dolayısıyla örneğin; efor sırasında damar rahatlıkla genişleyebiliyor.
Kalp Sağlığı Haftası
Doç. Dr. Sadettin KARACAGİL
sağ koroner damar tıkalı (anjio sonucu) aterektomi yöntemiyle açılabilirmi. istanbulda bu işlemi yapan sağlık kuruluşları varsa isimleri bilmek isteri... devamı
Anjiyografi
Baypas, Diyabet Ve Çoklu Damar Koroner Hastalarında Daha İyi Sonuç Veriyor
Biyo-Geribildirim
Elektrokardiyogram
Holter Monitörü