- İçindekiler
- Beslenme
- Diğer Stratejiler
Beslenme
Kalbinizi iyi beslemek, bazı risk faktörlerini azaltmanın, hatta yok etmenin etkili bir yoludur. Kalp için sağlıklı beslenmeyi benimsemek toplam ve LDL kolesterolü (kötü kolesterol), tansiyonu, kan şekerini düşürmeye ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Çoğu beslenme programı size neler yiyemeyeceğinizi anlatırken, en güçlü beslenme stratejisi neler yiyebileceğinize odaklanmanıza yardımcı olur. Aslında kalp hastalığı araştırmaları kalbi kurtaran besinleri öğünlere eklemenin, diğerlerini öğünden çıkarmak kadar önemli olduğunu gösteriyor.
İşte size kalp hastalığı riskinizi azaltacak 8 beslenme stratejisi:
- 1. Daha fazla balık tüketin. Balık, protein ve diğer besinler açısından iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda kalp hastalığı ve felç riskini azaltmaya yardımcı omega-3 yağ asitlerini de içerir. Uzmanlar, haftada iki porsiyon somon gibi omega-3 yağ asitlerince zengin balıklardan yenmesini tavsiye ediyorlar.
- 2. Daha fazla sebze, meyve, tam tahıllı besinler ve bakliyat tüketin. Doğanın bu müthiş ve lezzetli harikaları, kalp hastalığıyla mücadelede en güçlü stratejilerden biri olabilir.
- 3. Yağlı besinleri akıllıca seçin.
- 4. Toplam yağ miktarını sınırlayın.
- 5. Doymuş yağ ve trans yağ tüketiminizi en alt sınırlara çekin. Bunlar tereyağında, margarinde, salata soslarında, kızartılmış yiyeceklerde, atıştırmalıklarda, tatlılarda ve şekerlerde bulunan yağlardır.
- 6. İşlenmiş yağ kullanmanız gerektiğinde, tekli doymamış veya çoklu doymamış yağlarca zengin yağları kullanın. Bunlar kanola, zeytin ve fıstık yağında bulunan yağlardır.
- 7. Çeşitli protein kaynaklarından yeterli miktarda tüketin. En sık yenen çok yağlı proteinler (et ve süt ürünleri) kalp hastalığı riskini artıran başlıca suçlular arasındadır. Bu beslenme risk faktörünü hayvan, balık ve sebzelerden alacağınız proteinlerle dengeleyerek ve yağsız protein kaynaklarını seçerek azaltın.
- 8. Kolesterol tüketiminizi sınırlayın. Genellikle doymuş yağlar kolesterolle aynı tür besinlerde bulunur. Doymuş yağ alımını düşürürseniz, kolesterolü de düşürmüş olursunuz. Enerjiyi karmaşık karbonhidratlar (tam tahıllı buğday makarnası, tatlı patates, tam tahıllı ekmekler) tüketerek alın ve basit karbonhidratları (bildiğiniz meyve suları, şeker ve şekerlemeler) sınırlayın. Uzmanlar, eğer kolesterolünüz normalse günde bir yumurta yemenizin sorun olmadığını söylüyorlar. İş, kandaki kolesterol seviyesini düşürmeye gelince, besinsel kolesterol alımında doymuş yağları sınırlamak daha önemli hale geliyor. Günlük 300 miligram besinsel kolesterolün aşılmaması tavsiye ediliyor.
Diğer Stratejiler
Diğer Kalp Sağlığı Stratejileri
- Tuz alımını azaltın. Tuz alımını azaltınca, tansiyonunuzu kontrol edebilirsiniz.
- Egzersiz. İnsan vücudu hareketli olmak için vardır. Egzersiz kalp kaslarını güçlendirir, kan akışını düzeltir, yüksek tansiyonu düşürür, HDL kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltir, kan şekerini ve kilonuzu kontrol etmeye yardımcı olur.
- Susuz kalmayın. Su hayati öneme sahiptir. Yeteri kadar su içtiğinizden emin olun.
- Her lokmanın keyfini çıkarın. Sloganınız dengeli beslenme olmalıdır, besin yoksunluğu değil. Yediklerinizden keyif aldığınızda hayata dair daha olumlu düşünürsünüz, bu da kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Üstelik bu tarz bir beslenme, sevdiğiniz yiyecekleri daha az miktarda yemenize, kilonuzu kontrol altında tutmanıza ve kolesterol seviyenizi düşürmenize olanak verir.
Damar Kireçlenmesini Azaltmak
Prof. Dr. Atilla BİTİGEN
Sayın hocam iki aydır kalbim agrıyor durmadan kalp hafifleyin ce sırtım ve göğüskkemigim agrıyor yürürken iş yaparken yok oturunca kalbim agrıyor kalp... devamı
Kadınların Kalp Hastalığı Riskleri Çoğu Zaman Yanlış Anlaşılıyor
Şekerleme Yapmanın Faydaları
Soğuk Hava Kalp Atış Hızını Nasıl Etkiler
Düşük Kalorili Diyetler Kalbi Vuruyor
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?