Nedir
Kalp hastalıklarının değerlendirilmesinde kullanılan bir test de MR (manyetik rezonans görüntüleme) testidir. MR testi vücudun içyapısını görüntülemek için büyük mıknatıslar ve radyo frekans dalgaları kullanır. Kişi röntgen ışınlarına maruz kalmaz. Bu teknikle kalp atarken bilgi elde eder ve kalbin pompalama döngüsü içerisinde kalbin görüntüsünü oluşturur.
Ne Yapmalı
MR Taraması İçin Neler Yapmam Gerekir?
Doktorunuz kalp, akciğerler, ana damarlar ve perikardiyumu (kalbin dış astarı) içeren göğüs yapısının anatomisini ve fonksiyonlarını değerlendirmek için MR testini kullanır. Ayrıca MR testi koroner atardamar hastalığı, kardiyak tümörler, kalp kapakçığı hastalığı, kalp kası hastalığı (kardiyomiyopati) ve konjenital kalp hastalığı gibi hastalıkların saptanmasında da kullanılır.
Nasıl Hazırlanacaksınız
MR Taraması Testine Nasıl Hazırlanmam Gerekir?
Eğer klostrofobiniz (kapalı alanlardan korkma) yoksa MR testinden önce sakinleştiriciye ihtiyacınız olmaz. Düzenli olarak beslenmeye ve ilaçlarınızı da düzenli olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
Eğer klostrofobiniz varsa MR testinden önce doktorunuzdan sakinleştirici (rahatlamanıza yardımcı ilaç) isteyebilirsiniz. Eğer sakinleştirici alırsanız, mide bulantılarını önlemek için sakinleştirici almadan önce katı gıdalardan 6 saat uzak durun. Elma suyu, jöle, siyah kahve, çay veya su gibi saf içecekleri ilaçları almadan iki saat önceye kadar tüketebilirsiniz. Doktorunuz aksini tavsiye etmediği sürece düzenli olarak aldığınız ilaçları (suyla) almaya devam edebilirsiniz. Sakinleştirici nedeniyle kendinizi hala sersem hissedebileceğiniz için evde nasıl döneceğinizi konusunda ayarlamalar yapın.
MR testi görüntü oluşturmak için güçlü mıknatısları kullanır. Güvenliğiniz için, tarama yapılırken üzerinizde metalik implantlar veya deri altında metallerin olmamasına dikkat edin. Eğer metalik implantlarınız veya deri altında metal varsa MR görevlisini bu konuda bilgilendirin. Kalp ameliyatları için kullanılan sternal kablolar veya klipler gibi çoğu metalik implantlar sorun oluşturmaz.
Bazı sağlık durumları MR testine engel olabilir. Aşağıdaki sağlık durumlarınız varsa doktorunuza bunu bildirin:
- İmplant kalp pili veya defibrilatör.
- Eski Starr-Edwards (metalik yuvar/kafes tipi) modeli kalp kapakçığı implantı.
- Serebral anevrizma klibi (beyindeki kan damarında bulunan metal klip).
- Hamilelik.
- İmplant insülin pompası, narkotik pompası veya sırt ağrıları için implant sinir uyarıcılar.
- Gözde veya göz çukurunda metal.
- İşitme kusurlarına karşı koklear (kulak) implantı.
Kolaylıkla çıkartabileceğiniz bir tişört veya bluz giyin. Kadınlar MR testinden önce kolaylıkla çıkarabilecekleri bir sutyen giymelidir. Test esnasında esnek bantlı eşofman tarzı metal içermeyen pantolonlar giyin. Test esnasında kişiye gitmesi için bir önlük verilecektir. Lütfen kemer tokası, metal fermuar, çıt çıt, saat veya manyetik çizgiler içeren banka veya kredi kartlarının bulunduğu cüzdan gibi malzemeleri taşımayın.
Neler Yaşayacaksınız
MR Testi Esnasında Neler Olur?
MR testi için hastane önlüğü giymeniz gerekir.
Teknisyen göğüs ve sırtınıza ufak yapışkan elektrot bantları yerleştirir. Erkeklerden elektrotların yapışması için göğüslerinin bir bölümlerini tıraş etmeleri beklenebilir. Elektrotlar test esnasında kalbin elektrik aktivitesini gösteren elektrokardiyograf monitörüne bağlanır.
Hastaya iyot içermeyen bir boya (kontrast malzeme) enjekte edebilmek için koldaki damara damar için bir hat yerleştirilir. Bu boya görüntülene organları daha belirgin hale getirir.
MR tarayıcı birimi kişi platformda yatarken vücudunu tarayan uzun bir tüptür. Bu tüpün iki ucu açıktır ve tamamen ışıklandırılıp havalandırılır. Dahili bir telefon sistemiyle test esnasında tarayıcı operatörüyle konuşabilirsiniz. Test esnasında tarayıcı yatağında yatmanız gerekir ve rahatlığınız için başınızla ayaklarınız yukarı kaldırılır. Teknisyen nefes alıp verme nedeniyle görüntüde oluşan bulanıklıkları azaltmak için periyodik olarak nefesinizi tutmanızı ister.
Tarama süresince ekipman gürültüye neden olabilir. Bu gürültü size tarama başlamadan önce verilen kulaklık veya kulak koruyucuyla azaltılabilir.
MR testi gerekli görüntülemesinin kapsamına bağlı olarak 30-75 dakika arasında sürebilir.
Sonuçlar
MR Testinden Sonra Neler Olur?
Doktorunuz MR testi sonuçlarını sizinle görüşecektir.
Eğer sakinleştirici alırsanız, doktorunuz size ne zaman yiyip içebileceğiniz ve normal aktivitelerinize ne zaman dönebileceğinizi bildirecektir. Hastaneden çıkışta birinin sizi eve götürmesi gerekebilir. Eğer sakinleştirici almazsanız normal aktivitelerinize ve normal diyetinizi devam edebilirsiniz.
Eğer MR testiyle ilgili sorularınız varsa doktorunuza sormaya çekinmeyin.
Özer SELİMOĞLU
Merhaba özer bey benim ayaklarımda varis var ve iç varisten ameliyat oldum.Ağrılarım geçmeyince bir kalp ve damar cerrahisine muayene oldum ve derin ... devamı
Kalp Hastalıkları Ve C-Reaktif Protein (Crp) Testi
Kalp Hastalıkları Ve Mr Testi
60 Yaşınız Ve Üstü İçin Tıbbi Testler
Gen Terapisi
Holter Monitörü