Kalp Pili

Kalp yetmezliğinde kalp pili kalbinizin alt karıncıklarının da kan pompalamasına yardımcı olur. Bu da kalbinizin daha iyi çalışmasını ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.

Karar verirken aşağıdakileri bilgileri dikkate alın:

  • Kalp pili kalbinizin daha iyi çalışması için kalbinize elektrik sinyalleri gönderir. Sinyalleri siz hissedemezsiniz.
  • Kalp pili kendinizi günlük işlerinizi yapabilecek kadar iyi hissetmenizi sağlar. Ayrıca hastaneye yatmadan ve daha uzun yaşamanızı sağlar.
  • Orta veya ağır derecede kalp yetmezliğiniz varsa kalp pili iyi bir seçim olabilir. Bu tür kalp hastalıkları kendinizi günlük işlerinizi yapamayacak kadar yorgun hissetmenize ve nefes darlığına yol açabilir.
  • Kalp pili taktırsanız da kalp yetmezliği için ilaç almaya devam etmelisiniz. Ayrıca kalp yetmezliğini tedavi ederken sağlıklı bir yaşam sürdürmeniz de gerekiyor. Başka bir deyişle ne kadar sıvı aldığınıza dikkat etmeniz, az tuzlu ve besleyici yiyecekler yemeniz, sigara içmemeniz gerekiyor.
  • Göğsünüzde kalp pili olması birtakım sorunlar çıkarabilir. Pili kalbinize bağlayan kablolar, yerleştirildikleri yerden çıkabilir. Kalp pilinin takıldığı yer iltihaplanabilir. Pil veya kablo çalışmayabilir.

Etkisi

Kalp yetmezliği kalp ritmini nasıl etkiler?

Kalp yetmezliğiniz varsa karıncıklar vücudunuza yeterince kan pompalamıyor demektir. Bazen karıncıklar da kanı doğru zamanda pompalamaz ve bu yüzden kalp ritmi anormalleşir.

Kalp yetmezliğinde kullanılan kalp pili, kulakçıların doğru zamanda kan pompalaması için elektrik sinyalleri gönderen bir cihazdır. Cihaz kalp yetmezliği belirtilerini azaltabilir.

Karıncıkların aynı anda kan pompalaması için kullanılan kalp piline kardiyak resenkronizasyon tedavisi denir.

Kalp yetmezliğinde kullanılan piller kalp ritmi için kullanılan pillerden farklıdır. Burada bahsedilen sadece kalp yetmezliğinde kullanılan pillerdir.

Kalp yetmezliğinde kullanılan pile biventriküler kalp pili (biventriküler pacemaker) denir çünkü pil her iki karıncığa da sinyal gönderir. Pil incecik üç kabloya bağlıdır. Kablolar kalbinizin farklı odacıklarına gider. Kalp atışlarınızda bir sorun varsa, pil bu sorunu çözmek için acısız sinyaller gönderir.

Bazı vakalarda, kalp atışları tehlikeli bir hızdaysa kalp yetmezliğinde kullanılan pile kalp hızını normale indirecek bir cihaz da eklenir. Bu cihaza da takılabilen kardiyoverter-defibrilatör ve ani ölümleri engelleyebilir.

Nasıl Takılır?

Kalp pili nasıl takılır?    

Doktorunuz basit bir ameliyatla pili göğsünüze yerleştirir. Açık göğüs ameliyatı olmazsınız. Muhtemelen lokal anestezi de yapılır. Bu da ayık olacağınız ama acı duymayacağınız anlamına gelir. Bunun yanında büyük olasılıkla size bir gevşetici verilir.

Doktorunuz göğsünüzün üst kısmına minik bir kesik atar. Bazı vakalarda pil göğsün alt kısmına yerleştirilir. Bu sayede yakası daha açık giysiler giyebilir ve ameliyat izini gizleyebilirsiniz. Doktor kabloları bir damara geçirip kalbe bağlar. Bazen kabloyu sol karıncığa ulaştırabilmek için ikinci bir kesik daha atılır. Sonra doktorunuz, pili kablolara bağlar. Doktorunuz kalp pilini programlar, göğsünüze iliştirir ve kesiği kapatır.

Kalp pilini yerleştirmek iki saati bulabilir. Eğer doktor kabloyu sol karıncığa da bağlamak istiyorsa ameliyat iki ila üç saat sürebilir.

Cihazın çalıştığından ve ameliyattan dolayı bir sorun yaşanmadığından emin olmak amacıyla, çoğu kişi geceyi hastanede geçirir. Ama bazen hasta, ayakta tedavi gören hasta durumunda ameliyata alındığından geceyi hastanede geçirmesi gerekmez.

Kalp pilinin takıldığı yerde cildinizin altında hafif bir şişlik görebilirsiniz.

Kimlere Takılır?

Kalp yetmezliğinde kimlere kalp pili takılabilir?

Uzmanlar, aşağıda sayılanların hepsi geçerli olduğunda kalp pilinin işe yarayabileceğini söylüyorlar:

  • III. veya IV. derece kalp hastasıysanız. Bu günlük işlerinizi yapmakta zorlanmanız ya da hiç yapamamanız demektir. Hareket ettiğinizde çok yorulursunuz, nefes nefese kalırsınız, ağrınız veya benzer başka sorunlarınız vardır.
  • Kalp yetmezliği için ilaç almanıza rağmen yine de bitkinlik ve soluksuz kalma gibi sorunlarınız devam ediyorsa,
  • Ejeksiyon oranınız yüzde otuz beş ya da daha azsa. Ejeksiyon oranı karıncık pompanızda ne kadar kan kaldığıdır. Normal ejeksiyon oranı yüzde elli beş veya daha fazladır.
  • Testler kalbinizin karıncıklarının doğru vakitte atmadığını gösteriyorsa. Bu testler EKG, ECG testleri, ekokardiyografi veya elektro fizyoloji gibi testlerdir.

Faydaları

Kalp yetmezliğinde kalp pilinin faydaları nelerdir?

Kalp pili kendinizi daha iyi hissetmenizi, dolayısıyla daha aktif olmanızı sağlar. Ayrıca sizi hastaneye yatmaktan ya da ölümden kurtarabilir.

  • Geniş bir araştırma, kalp yetmezliği olan ve kalp pili takılan 100 kişiden 19’unun kalp yetmezliği sonucu hastaneye yattığını gösteriyor. Ancak sadece ilaçla tedavi edilen 100 kişiden 27’si hastaneye yatmak zorunda kalmıştır.
  • Aynı çalışmada kalp pili olan 100 kişiden 13’ü çalışma sırasında vefat ederken sadece ilaçla tedavi edilen 100 kişiden 16’sı vefat etmiştir.

Kalp pili aynı zamanda kalbinizin daha iyi pompalamasını sağlarken kalbinizin şeklini de değiştirir. Kalp yetmezliğinde kanı iyi pompalamaya zorlanan sol karıncık genelde çok büyür. Kalp pili takmak bunu önleyebilir.

Riskleri

Kalp yetmezliğinde kalp pili kullanmanın riskleri nelerdir?

Kalp pili kullanmanın birkaç riski vardır. Fakat bu riskler kişiden kişiye değişir. Çoğu riskin gerçekleşme olasılığı çok düşüktür.

  • Kablolardan biri yerinden çıkabilir. Bu sorun 100 kişiden 6 ila 9’u arasında görüldü. Yani 100 kişide 91 ile 94 kişide böyle bir sorun görülmedi.
  • Kalp pili veya kablo çalışmayabilir. Bu durum 100 kişinin 7’sinde görülmüştür. Yani, 100’de 93’ünde pil ve kablo çalıştı.
  • Sol karıncığın yanına yerleştirilen pil kalbi yırtmıştır. Ama bu 100 kişiden sadece 2 kişide görüldü. Yani, 100 kişiden 98’inde yırtık görülmedi.
  • Akciğerle göğüs duvarı arasındaki boşlukta hava biriktiği için akciğerlerden biri iflas edebilir ki buna tıp dilinde pnömotoraks denir. Bu durum 100 kişiden sadece 2’sinde görüldü. Yani, 100 kişiden 98’inde akciğer sağlam kaldı.
  • Göğsünüzde kalp pilinin yerleştirildiği yer iltihaplanabilir. Bunun olma ihtimali yüzde birden azdır. Yani, iltihaplanmama oranı yüzde 99’un üzerindedir.
  • Kalp pilinin etrafındaki deri çökebilir. Bu durum 100 kişiden 2’sinde görüldü ve sebebi genellikle iltihaptı. Yani, 100’de 98’inde böyle bir sorun görülmedi.
  • Kalp pili belirli sebeplerden dolayı takılamayabilir, mesela sol karıncığın yanındaki damarlardan biri kablo takılamayacak kadar dar, geniş veya sertse. Bazen göğüs ya da kalp kablo takılamayacak kadar büyük olabilir. Doktorun kalp pilini yerleştirememe olasılığı 100’de 10’dur. Yani, kalp pili 100 kişiden 90’ına takılabilir.

Bazı vakalarda yukarıdaki sorunlar kabloları veya kalp pilini çıkartmak için tekrar ameliyata girmeyi gerektirebilir.

Kalp pilinin pil ömrü 8 ila 10 senedir. Yeni pil takmak çok ufak bir ameliyat gerektirir.

Takibi

Kalp pilini taktırdıktan sonra ne gibi bir takip gereklidir?

Kalp pilinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol ettirmek veya gerekirse sinyal aralığını düzenlemek için doktorunuza düzenli olarak kontrole gitmeniz gerekir. Bazen ilaç tedavisini değiştirmek de gerekebilir. Ekokardiyografi gibi testleri de düzenli olarak yaptırmanız gerekebilir.

Kalp yetmezliğinde ilaçlarınızı devamlı kullanmanız çok önemlidir. Kalp yetmezliği tedavisinde ayrıca sağlıklı bir yaşam sürdürmeniz de gereklidir. Sağlıklı bir yaşam örneğin ne kadar sıvı aldığınıza dikkat etmek, az tuzlu yiyecekler tercih etmek ve sigara içmemektir.

Güçlü manyetik veya elektrik alanları olan birtakım cihazlara çok yaklaşmamaya dikkat etmeniz gerekebilir. Bu cihazlar arasında MRG (manyetik rezonansla görüntüleme) cihazları, pille çalışan kablosuz motorlu aygıtlar, telsizler gibi aygıtlar mevcut. Ama evde günlük kullanılan çoğu cihaz güvenlidir.

Karar Verme Süreci

Kalp piline karar vermek

Seçenekleriniz:

  • Kalp yetmezliğiniz için kalp pili taktırmak
  • Kalp yetmezliğiniz için kalp pili taktırmamak

Kalp yetmezliğiniz için kalp pili taktırıp taktırmamak tamamen sizin kişisel kararınıza ve tıbbi faktörlere dayalıdır.

Kalp yetmezliğinde kalp pili taktırmanız için sebepler:

  • Kendinizi bitkin hissetmeden ve nefes darlığı çekmeden günlük işlerinizi yapamıyorsanız
  • Ejeksiyon oranınız yüzde otuz beş veya daha düşükse
  • Testler karıncıklarınızın aynı anda kan pompalamadığını gösteriyorsa
  • Başka bir hastalık için zaten pil kullanıyorsanız ve doktorunuz kalp yetmezliği için takılacak pilin size daha faydalı olacağına inanıyorsa
  • Eğer implante edilebilen kardiyoverter-defibrilatör ya da tek odacıklı bir pil türü takılacaksa ve doktorunuz kalp yetmezliğini de içeren kombine bir aygıt takılmasını öneriyorsa.

Kalp yetmezliğinde kalp pili taktırmamanız için sebepler

  • Günlük işlerinizi kendinizi bitkin hissetmeden veya nefes darlığı çekmeden yapabiliyorsanız
  • Ejeksiyon oranınız yüzde otuz beşin üzerindeyse
  • Testler karıncıklarınızın aynı anda kan pompaladığını gösteriyorsa

Özer SELİMOĞLU

Merhaba benim 1.dereceden av bloke tasikardi diye kalp hastaligim var uykuda kalbim 2.9 sniye durma yapiyormus ve sonuc olararak pil takilacak dedi do... devamı