Optometri Profesörü Susan Fleiszig'in laboratuarında gözün enfeksiyona karşı inanılmaz dayanıklılığının sırrını çözmek amacıyla yapılan araştırmada, gözdeki bir proteinin, patojen adı verilen, bakteriler de dahil olmak üzere her türlü hastalık yapıcı mikro organizmayı etkisiz hale getirdiği görüldü.
SLAYT: GÖZ ALERJİLERİ
Yapılan keşif sayesinde ucuz, toksik olmayan, biyo uyumlu yeni mikrop öldürücü ilaçlar geliştirilebileceği bildirildi.
Yapılan çalışmada, göz yüzeyinde, vücuttaki diğer organların aksine hiçbir bakterinin barınmadığını gözlemleyen araştırmacılar, gözün kornea tabakasının, laboratuvarda bulunan çok sayıdaki patojeni kolayca yok ettiğini belirledi.
Bu keşif üzerine harekete geçen bilim insanları, gözdeki keratin proteini parçacıklarını sentetik yollardan üreterek bu konuda ikinci çalışmayı başlattı.
Araştırmacılar, keratin parçacıklarından elde ettikleri sentetik moleküllerin, et yiyen hastalığı ve streptokok boğaz ağrısına yol açan bakterilerin (streptokok piyojenler) yanı sıra, ishale yol açan Escherichia coli bakterisi, stafilikok aureus bakterisi ve kistik fibrosis akciğer enfeksiyonlarına yol açan psödomonas aeruginosa bakterisini etkili bir şekilde yok ettiğini gözlemledi.
Yapılan keşif hakkında açıklamada bulunan araştırma ekibinin başı Fleiszig, bilinen diğer mikrop öldürücü moleküllerden, toksik olmaları veya vücutta bulunan tuz konsantrasyonlarıyla kolaylayca etkisiz hale getirilmeleri gibi nedenlerden tam verim alınamadığını, buna karşılık araştırmalarında kullandıkları sitokeratin 6A proteininden türetilen küçük proteinlerde böyle bir sorunun bulunmadığının altını çizdi.
Fleiszig, ''Buluşumuzun asıl heyecan verici yanı, çalışmamızda kullandığımız keratinlerin vücudumuzda doğal olarak bulunmaları nedeniyle biyo uyumlu olmaları ve toksik madde barındırmamaları'' dedi.
Journal of Clinical Investigation adlı derginin Ekim sayısında yayımlanacak araştırmanın uzman yazarı Connie Tam da çalışmalarının, yapısal proteinler olarak bilinen, sitokeratin adlı keratin parçacıklarının mikroplarla savaşma yeteneğini ortaya çıkardığını vurguladı.
Tam, ''Sitokeratin 6A insan korneasındaki epitel hücrelerin yanı sıra, deri, saç ve tırnaklarda da bulunur. Buralar vücudun sürekli olarak mikroplara maruz kaldığı alanlar olduğu için keratin parçacıklarının vücudun savunma sisteminin bir parçasını oluşturması akla uygun'' ifadesini kullandı.
Yapılan deneylerin, sitokeratin 6A'dan türetilen parçaların sudaki ve tuz solüsyonundaki bakteriler kolayca öldürdüğünü gösterdiğini belirten Tam, göz sıvısında bulunan tuzun da proteinin etkisini azaltmadığının belirlendiğini belirtti.
Tam, diğer deneylerde de sitokeratin 6A parçalarının, bakterilerin epitel hücrelere saldırmasına engel olduğunu ve bakteriyel zarın delinmesine yol açarak patojeni dakikalar içinde öldürdüğünün gözlemlendiğini kaydetti.
Tam, ''Keratinler, seçilmiş belirli patojenleri öldürecek şekilde hazırlanabilme potansiyeli taşıyan, yeni bir grup mikrop öldürücülerin temsilcileri olabilir' dedi.
Yayımlanacak çalışmaya bir yorum yazısı yazan Georgetown Üniversitesi Tıp Okulu'ndan Profesör Michael Zasloff da 'keratin türevi mikrop öldürücü peptitlerin insanlarda bulaşmayı önleyici, biyo uyumlu tedavilerin geliştirilmesinde'' önemli bir rol oynama potansiyeli taşıdığının altını çizdi.
Prof. Dr. Cengiz ÇELİKER
selamun aleykum 17 yasindayim fitness gidiyorum ve protein tozu almami oneriyorlar benden kucukleri bile protein tozunu kullaniyorlar bende alsam soru... devamı
Gözlükler Tarih Olur Mu?
Göz Alerjileri
Trahom
Göz Alerjisi Tedavisi
Göz Kapağı İltihabı (Blefarit)