Kanser hastalarında uyku bozukluğu görülmesinin en büyük nedeni, hastanın hastalığını bilip, tedavi olabileceğine, iyileşebileceğine inanmamasıdır.
Bu hiçbir bilimsel veriye, gerçekliğe dayanmayan, toplumsal algı tarafından yaratılıp beslenen bir korkudur. Kanser hastalığı gibi, tedavisinde kullanılan ilaçların hiçbiri veya genel olarak kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavisi türleri uykusuzluğa neden olmaz.
Günümüz doktorlarının ağırlıklı bir bölümü kanser hastalığında, hastalar kendi durumları, karşı karşıya oldukları hastalığın olası gelişim evreleri ve bu evrelerde yaşayacağı sorunlar hakkında bilgilendirilmeleri gerektiğini düşünüyor olsa bile, bu henüz bir kural haline gelmemiştir.
Tedaviye inanmamak
Halbuki, genel olarak hastalar hastalıklarını tahmin düzeyinde olsa da bilir ve bu durumu ailelerinden gizlemeye çalışırlar. Aileler de, bildikleri durum hakkında hastayı korkutmamak, moral çöküntüye ve umutsuzluğa yol açmamak gibi kaygılarla durumunu hastadan gizlemeye çalışırlar. Bu durumda her iki tarafta da şiddetli bir huzursuzluk gelişir.
Bu huzursuzluğun nedeni hastalığı bilmelerine karşın iyileşebileceklerine inanmamaları gibi son derece yanlış ve tehlikeli bir inanıştır. Moral yıkımın yanı sıra, aşırı bir yorgunluğa neden olarak tedavinin etkinliğini zayıflatan bir durumdur.
Tat Alma Bozukluğunun Nedenleri
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Hocam kanser hastalarında genel olarak ağrı nasıl olur?... devamı
Tümör Nedir?
Kemoterapi Sırasında Kullanılmaması Gereken İlaçlar Nelerdir?
İnflamatuar Göğüs Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Prostat Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Kronik Lenfositik Lösemi Hastalarının Günlük Yaşamı Nasıl Olmalıdır?