Prostat kanserinin belli bir nedeni yoktur. Ancak bilinen ve risk faktörü denilen iki etken vardır. Bunlardan biri yaşlanmadır. Bu kişinin ileri yaşlarda olması anlamına gelmez. Bu konuda 30-40 yaş da yaşlanma olarak kabul edilir. İkincisi ise testosteron yani erkeklik hormonudur. Bu iki unsur prostat kanserinde çok önemlidir.
Örneğin puberteden önce çeşitli nedenlerle testisleri alınmış kişilerde hiçbir zaman prostat kanseri görülmez. Dolayısıyla bir erkeğin prostat kanseri olabilmesi için mutlaka erkeklik hormonlarının olması ve organizmanın yaşlanmaya başlaması gerekir.
Sık görüldüğü kişiler
Prostat kanserinde genetik ve çevresel etkenler çok önemlidir. Yanı sıra yoğun yağlı gıdaların tüketilmesi de bir o kadar önem arz eder. Fazla yağlı gıda tüketen toplumlarda, prostat kanseri de daha fazla görülür.
İstatistiki rakamlara göre, prostat kanseri siyah ırkta beyaz ırka oranla çok daha fazla olmaktadır.
Ailesinde prostat kanseri öyküsü olmayan ve 50 yaşına giren her erkek, mutlaka senede bir PSA denilen kan testini yaptırmalıdır. Ancak ailede prostat kanseri ya da başka bir kanser varsa, kontrol yaşı 40’a inmeli ve bu yaştan itibaren mutlaka PSA bakılmalıdır.
Dünya Prostat Haftası
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
Meraba hocam bende sertleşme sorunu var doktoragitim dedi prostatın biraz büyümüş biilaç vermedi vehala sertleşme sorunu yaşıyorum yardımcı olursanız ... devamı
Tiroid Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Kolon Kanseri Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kemoterapi Uygulanan Hastalıklar Nelerdir?
Prostat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer Kanserinin Nedenleri Nelerdir?