Çeşitleri
Kanser tedavisinde kullanılan dört ayrı tıbbi yöntem var. Bu tedavilerin bazen biri, bazen birkaçı bir arada kullanılabilmektedir. Hangi tedavi çeşidinin kullanılacağı ise tanısı konulan kanser çeşidi, kişisel özellikler ve hastalığın aşamasına göre değişiklik göstermektedir.
I. Cerrahi Tedavi
II. Radyoterapi
III. Kemoterapi
IV. İmmünoterapi
Cerrahi Tedavi
Erken tanı aşamasındaki kanser vakalarında kullanılan bir yöntemdir. Uzun zamandan beri kanser tedavisinin temelini oluşturmuştur.
Cerrahi müdahale kanserin ölümcül olup olmadığının belirlenmesi, kanserli bir kitlenin vücuttan alınması veya kötü huylu (ölümcül ) hücrelerin vücudun diğer taraflarına yayılıp yayılmadığımın öğrenilmesi için yapılabilir. Eğer kanser yayılmamışsa cerrahi müdahale başarılı olur.
Ancak bazen kanserin ilk görüldüğü yerden (ilk tümör) kopup gelen kanser hücreleri kan veya lenf damarları vasıtasıyla vücudun diğer yerlerine doğru yayılıp başka tümörleri oluşturabilir. Bu durumlarda kanserin mestastaz (kanser hücrelerinin vücudun bir yerinden diğer bir yerine sıçraması) olduğu kabul edilir.
Kanserin vücuda yayıldığı durumlarda cerrahi müdahale tedavide etkisiz olabilir.
Radyoterapi
Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili röntgen ışınlarını veya partiküllerini kullanan bir çeşit kanser tedavisidir. Radyoterapiye radyasyon tedavisi veya ışın tedavisi de denilir.
“Radyasyon tedavisi” terimi, çoğu kez dışsal ışın tedavisi anlamına gelir. Bu çeşit radyasyonda, yüksek enerjili ışınlar, o ışınları vücudunuzun dışından tam istenilen noktaya nişan alan bir makineden çıkar.
Radyasyon terapisi, hücrelerin büyümesini ve bölünmesini kontrol eden genetik maddeyi ortadan kaldırarak hücreleri yok eder. Bu tedavinin amacı, hem sağlıklı hem de kanserli hücreler radyasyon tedavisiyle yok edilirken mümkün olduğunca az sayıda normal, sağlıklı hücreye zarar verilmesidir.
Radyasyon tedavisi, kanserli hastaların neredeyse yarısının tedavisinin bir parçasıdır. Doktorlar, radyasyon terapisini hemen her çeşit kanserin tedavisinde kullanıyor. Radyasyon terapisi kanserli olmayan (iyicil) tümörlerin tedavisinde de olumlu sonuçlar sağlıyor.
Doktorunuz radyasyon tedavisini, kanser tedaviniz sırasında farklı zamanlarda ve farklı nedenlerle tercih edebilir, örneğin kanserin birincil tedavisi olarak, ameliyattan önce, kanserli tümörü küçültmek, ameliyattan sonra, geri kalan kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak için, kemoterapi gibi diğer tedavilerle birlikte kanser hücrelerini ortadan kaldırmak için, ileri kanser vakalarında, kanserin neden olduğu belirtileri hafifletmek için.
Radyasyon terapisinin yan etkileri büyük ölçüde, vücudunuzun hangi kısmının radyasyona maruz kaldığına ve ne kadar radyasyon kullanıldığına göre değişir. Hiç yan etki yaşamayabilirsiniz ya da birçok yan etki yaşayabilirsiniz. Çoğu yan etki geçicidir, kontrol edilebilir ve genelde, tedavi biter bitmez zamanla yok olur.
Kemoterapi
Kemoterapi, vücudunuzda hızlı büyüyen hücreleri öldürmek için güçlü kimyasalların kullanıldığı bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi genellikle kanser tedavisinde kullanılır çünkü kanser hücreleri, vücuttaki diğer birçok hücreden daha hızlı büyür ve çoğalır.
Birçok farklı kemoterapi ilacı mevcuttur. Kemoterapi ilaçları çok çeşitli kanser tiplerini tedavi etmek için tek veya kombine olarak kullanılabilir.
Kemoterapinin birçok kanser çeşidinin tedavisinde etkili bir yöntem olmasına karşın, kemoterapi tedavisi yan etki riski de taşır. Kemoterapinin bazı yan etkileri hafiftir ve tedavi edilebilir, ancak bazıları ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kanser hastalarında, kemoterapi şunlar için kullanılabilir: Kanser hücrelerini öldürmek için. Kemoterapi, kanser için birincil veya tek tedavi olarak kullanılabilir. Bazı durumlarda, kemoterapi kanserinizi iyileştirme amacıyla kullanılır. Diğer durumlarda, kemoterapi kanserin büyümesini yavaşlatma amacıyla kullanılabilir.
Diğer tedavilerden sonra gizli kanser hücrelerini öldürmek için. Kemoterapi, ameliyat gibi diğer tedavilerden sonra, vücutta kalabilecek kanser hücrelerini öldürmek için kullanılabilir. Buna adjuvan tedavisi deniyor.
Sizi diğer tedavilere hazırlamak için Neodjuvan tedavisi uygulanabilir. Kemoterapi ayrıca bir tümörü küçültmek için kullanılabilir, böylece radyasyon tedavisi ve ameliyat gibi diğer tedavilerin uygulanması mümkün olur.
Belirtileri azaltmak için. Kemoterapi ağrı gibi ileri kanser işaret ve belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Buna da palyatif kemoterapi denir.
Kanser dışında diğer durumlar için bazı kemoterapi ilaçlarının, aşağıda da sıralanan diğer bazı durumların tedavisinde yararlı olduğu kanıtlanmıştır:
Kemik iliği hastalıkları. Kemik iliği ve kan hücrelerini etkileyen hastalıklar, kemik iliği kök hücre nakliyle tedavi edilebilir. Kemoterapi ise genellikle kök hücre nakline hazırlanmak için kullanılır.
Bağışıklık sistemi bozuklukları. Düşük dozda kemoterapi ilaçları lupus ve romatoid artrit gibi bazı hastalıklarda, bağışıklık sistemini kontrol etmek için kullanılabilir.
Kemoterapi ilaçlarının yan etkileri: Bulantı, kusma, ishal, saç dökülmesi, iştah kaybı, yorgunluk, ateş, ağız yaraları, ağrı, kabızlık, kolay morarma. Bu yan etkilerin çoğu önlenebilir ya da tedavi edilebilir. Tedavi bittikten sonra yan etkilerin çoğu azalır.
Kemoterapi ilaçları, aynı zamanda tedavi tamamlandıktan sonra aylar ya da yıllar geçinceye kadar ortaya çıkmayan bazı yan etkilere neden olabilir. Geç yan etkiler alınan kemoterapi ilaçlarına göre değişir ve şunları içerebilir: Akciğer dokusunda hasar, kalp sorunları, kısırlık, böbrek sorunları, sinir hasarı (periferik nöropati), ikinci bir kanser riski.
İmmünoterapi
İmmünoterapide (Aşı Tedavisi) amaç, hastanın kendi savunma sistemlerinin yeniden aktive olmasını sağlayarak hastalıkla mücadeleyi organizmanın yapmasını sağlamaktır. Bu tedavi çeşidi tümörün çeşidine, bağışıklık sisteminin yeterliliğine ve tedavi ekibinin görüşüne göre planlanır. İmmünoterapi henüz çalışma aşamasında olup birçok kanser türünde henüz kullanılmamakta ya da sınırlı kullanılmaktadır. Bu tedaviyi temel olarak 3 başlıkta toplayabiliriz.
Aktif İmmünoterapi: Bu amaçla genel olarak hücresel immün cevabı artırdığı bilinen BCG aşısı uygulanmaktadır. Bu aşının dozları hastalığın durumuna göre değişmekte olup, normal aşı dozunda yılda bir kez ya da değişen dozlarda 4-7 günde bir uygulanabilmektedir.
Pasif İmmünoterapi: Tümörlü hasta serumunun aynı türden tümörlü hastalara verilerek sağlanan pasif bir bağışıklık şeklidir.
Kazanılmış immünoterapi: Uygun bir donörden alınan lenfositlerin kanserli hastaya verilmesi ile sağlanan bağışıklık şeklidir.
Sağlıklı Olmanın Yolu Bağırsaklardan Geçiyor!
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
yeni radyo frekanslı ayak terleme tedavi yöntemiyle ayaklarımı tedavi ettirmek istiyorum yaz kış sürekli terliyor bu yöntemle tedaviniz varmı varsa ne... devamı
Evlilik Kanserle Savaşta Kemoterapiden Daha Etkili Olabilir
Kanser Riskini Azaltan Hastalık
Şifa Kaynağı Olan Meyve Ve Sebzeler
Kişiye Özel Kanser Tedavisinde Önemli Gelişme
İdrarda Kan Kanser Habercisi