Kendi Kendinize Uygulayabileceğiniz Diş Tedavileri
“Birçok genç kız, evlendiği gün havanın güneşli olmasını ve fotoğrafçı ile müzisyenlerin planlandığı gibi zamanında gelmesini ümit eder. Ama ben, düğün günümde annemin dişleriyle ilgili sorun yaşamamasını diledim.
Bir gelin için garip bir istek gibi mi görünüyor? Öyle görünmemeli. Büyürken annemin bir kaplamasının veya köprüsünün düşmediği ya da acil bir kanal tedavisine ihtiyaç duymadığı pek az özel gün, tatil veya hafta sonu gördüm.
Sonuç olarak annemin güvendiği diş hekimine gidebilmesi için tatil veya etkinlik kısa kesilirdi. Kısa bir süre önce kocamla tatildeyken, normalde sorun çıkarmayan yirmilik dişim iltihaplandığında bunun genetik olduğundan korktum. Neyse ki, dişi çektirene kadar iltihabı azaltmak için bir antibiyotik yazacak yerel bir diş hekimi buldum.”
Acil durum
Dişlerle ilgili acil durumlar yaygın olarak görüldüğünden, bu durumun genetik olmadığı ortaya çıktı. Ancak birçok durumda, eğer diş hekimi bulamazsanız kıymetli tatilinizi kısa kesmekten başka yapılabilecek şeyler de vardır.
Diğer birçok tıbbi durumda olduğu gibi biraz önlem ve ihtiyat ciddi bir tedaviye bedeldir. Uzmanların bu konudaki tavsiyesi şudur: “Ağzınızdaki değişikliklerle ne kadar yakından ilgilenirseniz, acil durumlarla karşılaşma olasılığınız o kadar azalır. Uzak bir yere gidecekseniz, gereken tedavileri önceden yaptırmak için, dişçinizle yeterince erken bir zamanda görüşün.”
Ancak diş ağrısı görüldüğü, kaplama düştüğü, diş etleri iltihaplandığı veya başka bir acil durum ortaya çıktığında, paniğe kapılmayın. Çünkü, bir diş hekimiyle görüşebilene kadar diş fonksiyonlarınızı koruyabileceğiniz basit yöntemler bulunmaktadır.
Öncelikle, ağzınızı ılık tuzlu suyla çalkalayın ve rahatsızlığa herhangi bir kalıntının yol açmadığından emin olun. Aspirin, asetaminofen, ibuprofen gibi reçetesiz ağrı kesiciler, ağrınızı geçirmeye yardımcı olabilir. Ağrı dişinizin alt katmanının, yani dentinin açığa çıkmasına bağlı olarak gelişmişse, alanı şekersiz sakızla veya benzeri bir malzeme ile kaplayabilirsiniz. Bazı eczanelerde, açığa çıkan alanı kapatan malzemelerin bulunduğu setler satılmaktadır. Ancak bu tür kaplamalar genellikle 48 saat süresince işe yarar. Mümkün olduğu kadar kısa bir sürede diş hekimine başvurun. Düşüp dişinizi kırdığınız ya da çatlattığınız takdirde, açıkta kalan alanı aynı şekilde kaplayın. Eğer kaplamayı yutarsanız, endişelenmeyin. Çünkü, hiçbir sorun çıkarmadan ve kolayca sindirim sisteminiz yoluyla vücudunuzdan atılacaktır.
Dolgu düşmesi
Eğer bir dolgunuz düşerse, diş hekiminize göstermek üzere düşen parçayı saklamaya çalışın. Dolgusu düşen dişin diş macunu ve ılık su ile hafifçe fırçalanarak temiz tutulması ve yemek yerken çenenin bu tarafının kullanılmaması da önemlidir. Diş hekimine gidene kadar, deliği tıkayabileceğiniz çinko oksit içerikli reçetesiz geçici onarım malzemeleri de bulabilirsiniz. Bu ürünler, açığa çıkan diş yüzeyini kaplamada kullanılabilen ürünlerle aynıdır.
Kaplama
Kaplamalar; dişin, diş eti hizasının üzerindeki bölümünü tamamen kaplar. Bir kaplamanız düşerse, yerine takmaya çalışmanız gerekir. Bu durumda, kaplamayı tamamen temizleyin ve bir eczaneden hazır macun alın. Ya da vazelinle mısır nişastasını oldukça kıvamlı bir şekilde karıştırarak kendi macununuzu hazırlayın. Daha sonra macunu kaplamaya sürerek dişe yerleştirin ve yerine oturana kadar hafifçe dişlerinizi sıkın. Kaplamanın kenarından taşan geçici yapıştırıcıyı silin.
Yerinden çıkan protez dişlerin yerine takılmaya çalışması, bazen çok zor olabilir. Çünkü, kısmi protezler metal gövdeler üzerine yerleştirilir ve eksilen dişlerin boşluğunu doldurur. Tam protezler alt veya üst dişlerin tamamı kaybedildiğinde kullanılır ve ağza oturacak şekilde kalıplanmış plastik bir tabana yerleştirilen yapay dişlerden oluşur.
Diş eti ağrısı
Şişmeyi ve iltihaplanmayı hafifleten ibuprofen ve diğer reçetesiz ilaçlar gibi, reçetesiz ağrı kesici jeller ve sıvılar da geçici rahatlama sağlayabilir. Ancak sorunun kökenine inmeniz gerekir, çünkü bazen antibiyotik gerektirebilecek bir dişeti enfeksiyonunuz olabilir.
Dişetleri çevresinde şişme ve kanama görüldüğünde, daha ciddi bir sorunun göstergesi olabileceği için, mümkün olduğu kadar kısa sürede bir diş hekimi ile görüşün. Antibiyotiğe veya apse varsa boşaltılmasına ihtiyacınız olabilir.
Neyse ki, gerçekten bir dişçiye ihtiyaç duyarsanız, diş hekiminizle görüşmek için beklemeksizin, hafta sonu gidebileceğiniz klinikler bulunmaktadır. Diş hekimliği bölümlerinin ve hastanelerin nöbetçi doktorları ve acil servisleri bulunmaktadır.
Kanal tedavisi, dişteki hasarlı dokularla ilgilidir. Hasarlı doku olmasından şüphelendiğiniz zaman, soğuk, tatlı yiyecekleri ve içecekleri ağrı bölgesinden uzak tutun. Bunu yaparsanız genellikle ağrı geçer. Ancak sıcağa karşı da hassasiyetiniz varsa, daha ciddi bir sorununuz olabilir. Örneğin kahve içtiğinizde ve uyaran geçtikten sonra da dişiniz ağrırsa, sinirlerle ilgili bir probleme işaret edebilir. Dişiniz ölmekte veya travma geçirmekte olabilir. Bu durumda hemen harekete geçmeniz gerekir. Sorunun çaresi, bir antibiyotik kadar basit olabilir. Hatta bazen, diş hekimine başvurana kadar sıcaktan, tatlıdan ve soğuktan uzak durmak gibi basit önlemler bile yetebilir.
Ağrıyan yeri tam olarak belirleyemiyorsanız, sorunun ne olduğunu düşünerek bulmaya çalışın: Düşen bir dolgu mu, kırık bir diş mi? Eğer öyleyse aspirin veya ibuprofen kullanmayı deneyebilirsiniz. Diş etiyle mi ilgili? Eğer öyleyse lokal merhemler işe yarayabilir.
Kendi diş çantanızı hazırlayın
Dişlerinizle ilgili bir soruna hazırlıklı olmanız zor olsa da, gerekebilecek bazı temel malzemeleri içeren bir çanta hazırlamak iyi bir fikir olabilir. Çantada şunlar yer almalıdır:
- Tuz paketleri
- Gazlı bez
- Pamuklu çubuk (ağrıyan bölgeyi temizlemeniz gerekirse kullanılabilir)
- İbuprofen veya başka bir antienflamatuar ağrı kesici
- Küçük bir kap (bir kaplamanız veya dişiniz düşerse)
- Bir diş hekiminin telefon numarası
- Bir paket şekersiz sakız
Dr. Dt. Ali Osman Emiroğlu
hocam dişlerde sarılık ve azı dişlerde dişin kenarında sarı kaplama olmuş birde küçük siyah noktalar oluyor bunun tedavisi nasıl our geçermi devlet h... devamı
Dişeti Rahatsızlıklarını Tedavi Etmek Romatoid Artrite İyi Gelebilir
Ağız Kokusu Hakkında Beş Yanlış İnanış
Diş Çürüklerini Önleyen Çikolata İçin Patent Başvurusu
Her Üç Kişiden Biri Dişlerini Fırçalamıyor
Diş Hijyeni Dişlerinizi Çürümekten Korur