- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Herkesin keneleri sökmek için tercih ettiği bir yöntem vardır. Bazıları, diğerlerinden daha etkilidir. Kenelerin sökülmesindeki en büyük kaygı, hastalık geçme olasılığıdır. Kenenin emdiği kanı az miktarda bile olsa tükürmesi ile enfeksiyonlu salyasını yapıştığı kişiye geçirmesine neden olabilen kene sökme metotları, hastalık bulaşması ihtimalini arttırabilir.
İki Uyarı
- Kenenin arka bölgesine sıcak maşa dokundurulması, kenenin boya, oje, vazelin ya da gazolin ile kaplanması ya da "boyanması", kenenin yapıştığı kişide (bu siz ya da evcil hayvanınız olabilir) ek yaralanmalara sebep olduğu kadar, hastalığa neden olan mikropları tükürmesi için uyarıcı da olabilir.
- Kenenin kafa ve ağız parçalarının tamamıyla alındığından emin olmalısınız. Keneler genellikle kurbana sıkıca yapıştıklarından, eğreti ya da hatalı tutuş ile çekilmeleri kenenin kafa ve ağız bölümünün cildin içinde gömülü kalmasıyla sonuçlanabilir. Bu da, enfeksiyon ve enflamasyonlara sebep olabilir ve hastalık bulaşması olasılığını arttırır.
Kene Nasıl Uzaklaştırılır?
- Küçük bir kavisli cımbız ya da maşa kullanın. Eğer mümkünse, eldiven takmak gibi elinizi koruyacak bazı tedbirler alın. Böylelikle, kenedeki mikrobu elinize bulaştırmamış olursunuz.
- Cımbızı kullanarak, dikkatlice keneyi sırtına doğru çevirin. Keneyi cımbızlarla, cilde mümkün olduğunca yakın bir yerinden sıkıca yakalayın. Kene deriden kurtulana kadar nazikçe çekin. Döndürmek ya da bükmek, kenenin alınmasını kolaylaştırmaz, çünkü ağız yapıları sarmal değil kancalıdır.
- Kene alındıktan sonra, keneyi ezmeyin çünkü hastalık kapabilirsiniz. Lavaboya atıp suyu açın ya da tuvalete atıp sifonu çekin. Keneyi sıkıca kapatılmış bir kavanoz ya da bantlanmış bir kağıt içinde tutmayı da düşünebilirsiniz. Eğer kene ısırmasından dolayı hasta olursanız, keneyi doktora göstermeniz gerekebilir.
- Isırık bölgesinde, küçük bir oyuk ya da kafa ve ağız bölümünün gömülü olduğu yerde girinti olmalıdır. Eğer kafanın ya da ağız bölümünün bir kısmı deride kalmışsa, bir doktor tarafından alınması gerekebilir.
- Isırık bölgesini sabun ve suyla ya da hafif bir dezenfektanla iyi bir şekilde temizleyin. Bölgeyi, kızarıklık gibi, ısırığa karşı enfeksiyon belirtisi olabilecek reaksiyonlar için birkaç gün boyunca gözleyin. Isırık bölgesine antibiyotik krem uygulayın. Antibiyotik uygulaması lokal enfeksiyonu önleyebilir ancak kenenin geçirdiği hastalığa etkisi olmaz.
- Keneye dokunan bir alete ya da keneye dokunduğunuzda, ellerinizi iyice yıkamayı unutmayın. Kullanılan herhangi bir aleti temizleyin ve dezenfekte edin.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Keneye maruz kalmaya karşı önerilecek tedavi; kenenin yapışık kaldığı süre, kenenin türü, toplumda görülen hastalıklar ve semptomlarınıza bağlı olacaktır.
- Lokal temizleme ve antibiyotik kremleri uygulanabilir.
- Kaşıntı için, doktor difenhidramin içeren ilaçlar tavsiye edebilir. Bunları kaşıntı için, cildinize doğrudan uygulayabilir ya da ağızdan tablet olarak alabilirsiniz.
- Eğer hastalık belirtileri varsa, Kayalık Dağlar Benekli Ateşi ya da Lyme hastalığı için kan testleri yapılabilir. Hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin bu testlere tabi tutulması genellikle tavsiye edilmez.
- Bazı hastalıklar için ağızdan alınan antibiyotikler reçete edilebilir. Daha ağır belirtilerde, damardan verilen antibiyotiklere ve hastaneye yatırılmaya gerek duyulabilir.
- Diğer tedaviler, daha detaylı kan testlerini, damar yolundan ilaç ve sıvı verilmesini ve hastaneye yatırılmayı içerebilir.
İLGİLİ MAKALE
Delinme Yaralanması Tedavisi
Ateş Mercanı Kesiği Tedavisi
Bakteriyel Ve Viral Döküntülerde Tedavi
Çürükleri Tedavi Etmenin 8 Yolu
Tırnak Batması Tedavisi