Dolayısıyla cildimizin koruma fonksiyonu bozularak, cilt daha fazla özen ve bakıma ihtiyaç duyar. Havadaki nem oranının azalması ve soğuk iklim şartlarından dolayı, özellikle ileri yaşlarda derinin nem ve yağ oranı azalarak cilt kuruluğu başlar.
Kış aylarında uygun bakım gerekir. Vücudumuzu çevresel faktörlerden koruyan ciltte, yıpranmış ve hasar görmüş stratum kornetim (cildimizin en üst katmanı) işlevini yapamadığı için alerjenler ve tahriş edici maddeler (deterjan ve kimyasal etkenler) olumsuz etkileriyle kolaylıkla cilt tahrişi, alerjisi ve egzama sebep olabilir.
Kış mevsiminde el, yüz, ayak ve vücut derisi için özellikle ileri yaşlarda, çocuklarda ve hassas cildi olanlarda uygun bakım yapılması gerekebileceğini vurgulayan Acıbadem Kocaeli Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Arda Eminzade, sağlıklı bir cilt için önerilerde bulundu.
Sağlıklı Bir Cilt İçim Bakım Önerileri
1- Sıcak sudan kaçınmalı
Sıcak su deri üzerindeki koruma yağ tabakasına hasar verir. Sık banyo yapılması ve el yıkanması, derisi hassas olan kişilerde sakıncalıdır. Banyo süresi 5-10 dakika olduğunda derideki pem oranı artar, ancak daha uzun süreli banyo, deri hücrelerindeki su oranını azalır.
2- Hafif bir sabun kullanın
Kokulu, deodorant ve alkol içerikli sabunlar cildi tahriş edebilir. Sabun PH oranının 5,5 olması tercih edilir. Yağlı sabun ve jeller cilt korumasında faydalıdır.
3- Nemlendirici kullanımı
Banyo sonrası nemlendirici kullanımının etkisi birkaç kat artar. Banyo sonrası, eller ya da ayakları yıkadıktan ve kuruladıktan hemen sonra (ilk 3 dakika) uygun nemlendirici sürülmesi daha etkilidir. Aşırı kuru ciltlerde üre ve asit laktik içerikli nemlendirici daha faydalı olabilir. Tek sakınca,eğer ciltte egzama varsa, bazen nemlendiricilerin cildi tahriş edebilmesidir. Eğer nemlendirici kullanmanıza rağmen cilt kuruluğu devam ediyorsa, cildiye uzmanına başvurmanız önerilir.
4- Tıraş ve epilasyon
Banyo sonrası tüyler yumuşar ve tıraş işleminin bu süre içinde yapılması daha uygun olur. Kuru ciltlerde tıraş öncesi (yüz, bacak ve diğer bölgeler için) tıraş köpüğü veya jel kullanılmalıdır. Jel daha etkili bir şekilde cilt tahrişini önler. Tıraş köpüğü 3 dakika ciltte bekletilmelidir. Tıraş tüylerin çıkış yönünde yapılmalıdır. Aksi takdirde kıl dönmesi ve batmasıyla tahrişe sebep olabilir. Tıraş bıçakları en fazla 5-7 kez kullanım sonrası kesinlikle değiştirilmelidir. Bu durumda cilt tahriş riski azalır.
5- Peeling
Yaz mevsimi güneşin etkisinin fazla olması sebebiyle peeling için uygun zaman değildir. Ancak, sonbahar ve kış ayları sivilce izleri ve ince kırışıklıklar için glikolik asit içerikli ürünler ile peeling yapılması açısından uygun mevsim sayılır.
6- Güneş koruyucusu
İnsanlar genel alışkanlık olarak yaz aylarında güneş koruyucu kremler kullanır. Yağmurlu havalarda bile ultraviyole ışınları bize ulaştığı için kış mevsiminde de en az 30 SPF güneş koruyucusu önerilmektedir. Yüksek rakımlarda ve karlı ortamda güneş koruyucusu kullanımı daha da önemlidir. Cildimizi soğuk hava etkisinden korumak için ve soğuk sıcak şokunu önlemek açısından eldiven, uygun çorap, ayakkabı, bere ve atkı gibi aksesuarların kullanımı gereklidir.
7- Saç
Yaz aylarında güneşin etkisiyle yıpranmış saçlara, kış aylarında uygun bakım yapılması gerekmektedir. Yumuşak saç şampuanları ve saç bakım kremleri önerilir.
8- Antioksidan Tedaviler
Cilt yaşlanmasını önlemek için saç-tırnak bakımı açısından hem krem olarak hem de ağız yoluyla çinko, A, E, C içerikli vitaminler ve antioksidan etkisi olan diğer ürünler, hekime danışarak kullanılmalıdır.
9- Bebekler için
Bebeklerin cildi daha hassas olduğu için kış aylarında soğuktan korunmaları ve nemlendirici kullanımı daha da önemlidir.
Kış Mevsiminde Hamilelik
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
ben çok terleyen bir yapıya sahibim ellerim de çok fazla terliyor uyurken de çok fazla terliyorum ki bu kış mevsiminde dahi olabiliyor.teşekkür ederim... devamı
Kışa Özel 5 En İyi Cilt Bakımı Ve Makyaj Önerisi Bölüm 1
Genç Görünümünüzü Koruyacak Harika Öneriler!
Temel Cilt Bakımı
Kışa Özel Ev Yapımı Cilt Bakımı Tarifleri
Cildin Soyulması Nasıl Engellenir?