Nedir
Kolposkopi
Kolposkopi, serviks (rahim ağzı) ve vajinanızın hastalık belirtileri için muayene edilmesidir. Kolposkopi esnasında doktorunuz kolposkop denilen özel bir alet kullanır.
Pap testinizin sonuçları anormalse doktorunuz kolposkopi önerebilir. Eğer kolposkopi esnasında doktorunuz olağan olmayan bir hücre bölgesi bulursa, laboratuar testi (biyopsi) için doku örneği alabilir.
Kolposkopi muayenelerinden önce çoğu kadın kaygılanır. Kolposkopi esnasında ne bekleyeceğinizi bilmek daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Eğer Pap testi veya pelvik muayenenizin sonuçları anormal çıkarsa, doktorunuz kolposkop önerebilir. Kolposkopi aşağıdakilerin tanısı için kullanılabilir:
- Servikal (rahim ağzı) kanseri
- Genital siğiller
- Rahim ağzı iltihabı (servisit)
- Rahim ağzındaki hücrelerde prekanseröz değişiklikler
- Vajinadaki hücrelerde prekanseröz değişiklikler
- Vajinal kanser
Riskler
Riskler
Kolposkopi güvenli bir işlemdir ve çok az riski vardır. Nadiren aşağıdaki komplikasyonlar gelişebilir:
- Şiddetli kanama
- Enfeksiyon
- Pelvik ağrı
Doktora ne zaman gitmeli?
Komplikasyona işaret edebilecek belirti ve bulgular şunlardır:
- Adet kanamanız esnasında gerçekleşenden daha şiddetli kanama
- Titreme
- Ateş
- Şiddetli karın ağrısı
- Kokulu vajinal akıntı
Kolposkopinin ardından bu belirti ve bulgulardan birini yaşarsanız doktorunuzu arayın.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanacaksınız?
Kolposkopiye hazırlanmanız için doktorunuz aşağıdakileri önerebilir:
- Kolposkopi randevunuz adet döneminiz esnasında olmasın.
- Kolposkopiden bir iki gün önce cinsel ilişkiye girmeyin.
- Kolposkopiden bir iki önce tampon kullanmayın.
- Kolposkopi randevunuza gitmeden önce ibuprofen ya da asetaminofen gibi bir ağrı kesici alın.
Kolposkopiden önce kaygıyla baş edebilmek
Kolposkopi muayenelerini beklerken çoğu kadın kaygılanır. Kaygı, genel anlamda rahatsız hissetmenize neden olur. Konsantre olmakta zorlanabilirsiniz ya da uyuma güçlüğü çekebilirsiniz.
Kolposkopi hakkında kaygılanan kadınlar, işlem esnasında, kaygılarını yönetmeyi ya da kontrol altına alma yöntemleri bulmuş kadınlara göre daha fazla ağrı hissedebilir. Kaygı seviyesi yüksek kadınlar, kolposkopi randevularına gitmeyebiliyor.
Randevunuz için beklerken biraz kaygı hissedebileceğinizi kabul edin ve bununla baş etme yöntemleri bulun. Örneğin:
- Kolposkopi ve ne bekleyebileceğiniz hakkında doktorunuzdan broşür veya kitapçık isteyin.
- İşlem hakkındaki soru ve kaygılarınızı yazın ve kolposkopi başlamadan önce doktorunuzdan bunları sizinle beraber gözden geçirmesini isteyin.
- Egzersiz, meditasyon ve arkadaşlarınız ya da ailenizle birlikte olmak gibi rahatlamanıza yardımcı olabilecek aktiviteler bulun.
- Kolposkopi randevunuz için yanınıza MP3 çalar gibi taşınabilir bir müzik cihazı alabilirsiniz. Doktorunuza işlem esnasında sessiz biçimde müzik dinleyip dinleyemeyeceğinizi sorun. Kolposkopi esnasında kadınlar müzik dinlerlerse daha az ağrı ya da kaygı yaşayabilirler.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Kolposkopi esnasında
Kolposkopi, genellikle bir doktor muayenehanesinde yapılır ve işlem çoğunlukla 10 ila 20 dakika sürer. Pelvik muayene ya da Pap testinde olduğu gibi, ayak destekleri olan bir masaya sırt üstü uzanırsınız.
Doktorunuz vajinanıza metal bir spekulum yerleştirir. Spekulum vajina duvarlarını açık tutar, böylece doktorunuz rahim ağzınızı görebilir.
Doktorunuz daha sonra, kolposkop denilen özel büyütücü bir aleti vajinanızdan yalnızca 4-5 santim içeri sokar. Parlak ışık vajinanızın içini gösterir ve doktorunuz dürbün kullanır gibi büyütücü merceklerden bakar.
Rahim ağzınız ve vajinanız, mukusun temizlenmesi için pamukla temizlenir. Doktorunuz bölgeye sirkeli ya da başka bir çeşit solüsyon uygulayabilir. Bu yanma ya da sızlama hissine neden olabilir. Solüsyon, şüpheli alanların belirginleşmesine yardım eder.
Biyopsi esnasında
Eğer doktorunuz şüpheli bir alan bulursa, laboratuar testi için küçük bir doku örneği alınabilir. Dokuları toplamak için doktorunuz, keskin bir biyopsi aleti kullanır. Eğer birden çok şüpheli alan varsa, doktorunuz çoklu biyopsi örneği alabilir.
Biyopsi esnasında ne hissedebileceğiniz alınan dokunun türüne bağlıdır.
- Servikal (rahim ağzı) biyopsi. Servikal biyopsi acıya neden olmaz ama biraz basınç ya da kramp hissedebilirsiniz.
- Vajinal biyopsi. Vajinanın büyük bölümünde az his vardır ve biyopsi esnasında ağrı hissetmezsiniz. Ama vajinanın alt kısımlarında yapılan biyopsi ağrıya neden olabilir, bu nedenle doktorunuz bölgeyi uyuşturmak için bir lokal anestetik uygulayabilir.
Doktorunuz biyopsi alanında kanamayı azaltmak için bir kimyasal kullanabilir.
Kolposkopinin ardından
Eğer doktorunuz kolposkopi esnasında biyopsi örneği alırsa, muayeneniz tamamlandıktan sonra günlük aktivitelerinizde herhangi bir kısıtlama yapmanıza gerek olmaz. Muayeneden sonraki bir iki gün, vajinanızdan çok hafif kanama gelebilir ya da lekelenme oluşabilir.
Eğer kolposkopi esnasında biyopsi örneği alındıysa aşağıdakiler gelişebilir.
- Bir iki saat süren vajinal ağrı
- Vajinanızdan birkaç gün süren hafif kanama
- Vajinanızdan koyu renkli akıntı
Akıntı ve kanama için bir hijyenik ped kullanın. Biyopsinin ardından bir hafta süreyle tampon kullanmaktan, vajinal duştan ya da cinsel ilişkiden kaçının.
Sonuçlar
Sonuçlar
Kolposkopinin ardından, muayenehaneden ayrılmadan önce doktorunuza sonuçları ne zaman alabileceğinizi sorun. Ayrıca belirlenmiş zaman içinde doktorunuzdan haber alamazsanız, arayabileceğiniz bir telefon numarası isteyin.
Kolposkopi sonuçlarınız, daha ileri testlere ya da tedaviye ihtiyacınız olup olmayacağını belirler.
Spiral Taktıran Kadınlar Rahim Ağzı Kanserine Daha Az Yakalanıyor
Tanısal Laparoskopi
Yumurtalıkların Alınması Ameliyatı (Oferoktomi)
Histeroskopi
Kadın Sağlığı