Krom
Krom, özellikle üç değerlikli krom (trivalent krom) eser miktarda (yok denecek kadar az miktarda) gerekli bir elementtir ve bazı kişiler tarafından besin desteği olarak kullanılır. Belki daha da önemlisi, kromun vücutta insülin etkisini artıran ve glukoz (şeker) seviyesini düşüren bir tamamlayıcıyı oluşturmasıdır. Ama kromun riskleri de vardır ve kullanımı bir dereceye kadar tartışmalıdır.
?
Kullanımı
Krom Kullanımı
Bazı çalışmalar, krom takviyelerinin 2. tip diyabeti ve insülin direnci olanlara (prediyabet, diyabet öncesi durum, hafif diyabet) yardım edebildiğini gösterdi. Bilimsel çalışmaların hepsinde bir fayda saptanmamış olsa da kromun insülin duyarlığını artırdığı ve glukoz seviyesini düşürdüğüne dair sağlam kanıtlar vardır. Ayrıca başka bazı çalışmalar, insülin direnciyle bağlantılı olan polikistik over sendromuna (PCOS) yardım edebileceğini göstermiştir.
Krom destekleri, kolesterol, kalp hastalığı riski, psikolojik bozukluklar, Parkinson hastalığı ve diğer sorunlar üzerindeki etkileriyle ilgili olarak da araştırmalara tabi tutulmaktadır. Ama çalışma sonuçları çelişkili ya da belirsizdir.
Bazı kişiler krom takviyelerini kas yapmak için ya da kilo kaybı için kullanır. Krom üzerine yapılan bazı çalışmalar bu konularda faydalı olduğunu saptarken, bazı başka çalışmalarda böyle bir sonuç saptanamamıştır.
?
Doz ve Kullanma Şekli
Krom Dozu
Uzmanlar insanların ne kadar kroma ihtiyaçları olduğunu bilmiyorlar. Bu nedenle krom için önerilen günlük alım miktarı yoktur. Bunun yerine, uzmanlar insanların almaları gereken minimum miktarı belirlemişlerdir.
Krom Yeterli Alımı (YA) | |
19-50 yaşında kadınlar | 25 mikrogram/gün |
50 ve üstü yaştaki kadınlar | 20 mcg/ gün |
19-50 yaş arası erkekler | 35 mcg/ gün |
50 yaş ve üzeri erkekler | 30 mcg/ gün |
Birçok kişi verilen oranlardan daha yüksek dozda krom alır. Ancak, hangi yüksek doz alımının ne kadar güvenli olduğu konusunda kimse net bir görüşe sahip değildir. Bazı araştırmacılar, 1000 mikrogramın en üst sınır kabul edilmesi gerektiğini ileri sürüyor. Ancak kromun fazla dozda alınması aslında insülin duyarlılığını kötüleştirebilir.
?
Kaynakları
Krom Kaynakları
Birçok insan besinlerden yeterli miktarda krom alır. İyi krom kaynağı olan gıdalar arasında şunlar yer alır:
- Brokoli, patates ve yeşil fasulye gibi sebzeler
- Tam tahıl ürünleri
- Sığır eti ve kümes hayvanları
- Elma ve muzun da dahil olduğu meyveler
- Süt ve süt ürünleri
?
Takviyeleri
Krom Takviyeleri
Krom, özellikle de üç değerlikli krom genellikle kapsül ve tablet şeklindedir. Ayrıca çok sayıda değişik ad altında ve değişik formülle satılır. En yaygın kullanılanı krom pikolinattır. Diğerleri krom klorit ve krom nikotini de içine alır.
Kromun diğer bir formu gıda takviyelerinde bulunmayan, heksavalent krom olarak adlandırılan ve bazı endüstri dallarında kullanılan kromdur. Oldukça zehirlidir.
?
Uyarıları
- Riskler: Hamile ve emzikli kadınlar krom destekleri kullanmamalıdır. Çocuklar için bir doktorla konuşun. Bazı uzmanlar, tıbbi olarak önerilmedikçe kimsenin günde 200 mikrogramdan fazla krom almasını tavsiye etmez. Günde 1000 mikrogramlık doz tehlikeli olabilir: Teorik olarak bir risk vardır; kanser riskini artırabilir. Bu nedenle, önce doktorunuzla konuşmadan yüksek dozda krom kullanmayın.
- Yan etkiler: Kromun az miktarda yan etkisi olduğu gözlenmiştir. Kromun zaman zaman kalp ritmini bozduğuna, uyku bozukluklarına ve alerjik reaksiyonlara neden olduğuna ilişkin raporlar vardır. Krom, böbrek ve karaciğer hasarı riskini artırabilir. Eğer karaciğer ya da böbrek rahatsızlığınız varsa önce doktorunuzla konuşmadan krom almayın.
- Etkileşimler: Krom kan şekeri seviyesini etkileyebileceğinden, insülin gibi diyabet ilaçları alanların, kromu sadece doktor kontrolü altında kullanmaları oldukça önemlidir. Krom, anti asitlerle, asit reflü ilaçlarıyla, kortikosteroidlerle (kortizon), beta blokerlerle, insülinle ve steroid olmayan (NSAID) ağrı kesicilerle de etkileşime girebilir. Bu etkileşimler kromun zayıf emilimine ya da diğer ilaçların etkisini artırmaya neden olabilir.?
?
Antioksidanlar Ve Bağışıklık Sistemi: Optimal Sağlık İçin En İyi Gıdalar
B Vitamini Takviyeleri Felce Karşı Koruyabilir
Arı Poleni
Kondroitin
Kahvaltıyı Atlayanlar, Abur Cubura Karşı Koyamıyor