Kronik böbrek sorunlarının birçok nedeni vardır, ama düzenli uzman muayenesi ve uygun bir diyetle sorun kontrol edilebilir ve böbrek sorunlarından kaçınılabilir. Hangi diyet tipinin uygun olup olmadığına dair sorularınız için cevap bulmaya çalışıyorsanız, kesinlikle doğru yerdesiniz. Arkanıza dayanın, gevşeyin ve okumaya devam edin, çünkü bu makalenin sonunda kronik böbrek sorununa yönelik diyeti anlayabileceksiniz.
Bu diyette bağlı olmanız gerekebilecek bir dizi kısıtlama vardır. İlki, sıvı kısıtlamasıdır. Sonrasında diyetinizde tuzu ve fosforu kısıtlamanız gerekecektir.
İlk düşünülmesi gereken şey, sıvı kısıtlamasıdır. Sıvılar, özellikle kronik böbrek sorunları olan insanlarda kısıtlanır, bunun başlıca nedeni sıvının sadece böbreklerinize değil aynı zamanda belki de kalbinizin fazla pompalamasına ve daha çok çalışmasına neden olarak kalbinize, sizde solunum güçlüğüne yol açarak ciğerlerinize ve bilekler, eller ve ayaklar gibi vücudunuzun diğer taraflarına da aşırı yüklenmeyi beraberinde getirebilmesidir. Kronik böbrek sorununda sıvılar, böbrekleriniz tarafından etkili şekilde dışarı atılamaz ve vücudunuza yük olur.
Sodyum suyu aşırı çektiğinden sodyum kısıtlaması olan bir diyet de sıvının aşırı yüklenmesi durumuna yardımcı olabilir. Sonuç olarak çok daha az miktarda sodyum aldığınız zaman, daha evvel de işaret ettiğimiz gibi, muhtemelen aşırı yüklenmeyi beraberinde getirebilecek suyu daha az tutarsınız. Hepimizin bildiği gibi sodyum, yiyeceklerde doğal olarak bulunan minerallerdendir. Sodyum oranı yüksek yiyecekler, esasen daha fazlasını isteme hissi verir.
Öte yandan çoğu zaman unuttuğumuz üzere, fosfor alımını özellikle kişi diyaliz tedavisini düşünmeye başladığı zaman kısıtlamak gerekir. Fosfor, muhtemelen osteoporoz ve kırıklar gibi ileri seviye yıkıma yol açabilen kalsiyumun kemiklere yapışması durumuna sebep olabilir.
Yazıyı birkaç dakika okuduktan sonra şimdi neden bu yiyeceklerin veya elementlerin sınırlı şekilde yenmesi gerektiğini anlayacak bir pozisyondasınız. Sıvı kısıtlaması, tuz ve fosfor sınırlandırmaları, hastalığın seyrini iyi kontrol edebilir ve böbreklere daha fazla zarar gelmesini önleyebilir.
.Böbrek hastalığı diyeti üzerine daha fazla bilgi arıyorsanız, o zaman bir ön araştırma yapmanızı öneririm ve böylece işin sonu yanlış anlamayla veya daha kötüsü dolandırılmakla bitmez.
Dünya Böbrek Günü
Dyt. SAMET YAĞLI
merhaba samet bey,ben 22 yaşındaym ve 10 kilo fazlam var defalarca diyete başladım ama fazla dayanamadım ve bıraktım,diyet yaptığım günlerde devamlı b... devamı
Normal İdrara Çıkma Sıklığı Nedir
Kronik Böbrek Sorunu İçin Diyet
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Asidoz
Kronik Böbrek Hastalığı