Cerrahi Kürtaj
Cerrahi kürtaj rahim içeriğini ameliyatla çıkararak hamileliği sonlandırır. Gebeliğin kaç haftalık olduğuna bağlı olarak farklı cerrahi kürtaj uygulamaları kullanılır.
Cerrahi kürtaj öncesi ve sonrası bakım, fiziksel muayene ve laboratuar testleri; kaçınmanız gerekenler, öz-bakım talimatları, doktorunuzu aramanızı gerektiren belirtiler hakkında bilgilendirme ve doğum kontrol planı yapılmasını içerir.
İlk 3 Ay
İlk üç aylık dönemde ( 5 ila 12 hafta) cerrahi yöntemler
- Elle vakum aspirasyonu ya da vakum aspirasyon makinesi rahimdeki tüm dokuyu boşaltmak için küçük bir tüp aracılığıyla emme uygular.
İkinci 3 Ay
İkinci üç aylık dönemde cerrahi yöntem
Gebeliğin ikinci 12 haftasında (ikinci üç aylık dönem) kürtaj gerektiğinde genellikle dilatasyon ve evakuasyon ( genişletme ve tahliye etme) yapılır. Bu işlem plasenta ve fetüs dokusunun rahimden temizlenmesi için genellikle vakum aspirasyon, dilatasyon ve küretaj ve cerrahi alet kullanımının (forseps/pens gibi) bir birleşiminden oluşur.
Dilatasyon (rahim ağzının genişletilmesi) ve evakuasyon, ikinci üç aylık dönemde kullanımı yaygın bir uygulamadır çünkü komplikasyon riski müdahaleli düşükten daha azdır.
Cerrahi Olmayan Yöntemler
İkinci üç aylık dönemde cerrahi olmayan yöntemler
Müdahaleli düşük (istemli düşük), ikinci üç aylık dönemde, istemsiz kasılmaların başlaması için (kasılmalara neden olarak) kullanılan ilaçlarla fetüsün rahim dışına attırılmasıyla (itme) gebeliğin sonlandırılmasıdır. Eğer fetüsün ciddi bir tıbbi sorunu varsa, kadın müdahaleli düşüğü seçmek zorunda kalabilir.
Kürtaj ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
ben 9 gun once (vakumla)kurtaj oldum gebeliym 7 ci haftasinda bos gebelik oldugu anlasildi dusuk yasadm sonra kurtaj oldum kurtaj sonrasi bende 4 gun ... devamı
Kürtaja Genel Bakış
Hamilelikte Stres İleride Çocuğu Bağımlı Olmaya İtebilir
Robotik Cerrahi İle Yumurtalık Tüpü Açma
Yeni Doğan Bebeklerde İşitme Testi
Dilasyon Ve Kürtaj